Het is met mobility net alsof we een trein proberen huis-aan-huis bladen te laten bezorgen. Ooit heeft iemand het TCP/IP-protocol bedacht om computers in netwerken met elkaar te laten communiceren. Echter de sterke punten en daarmee het succes van TCP/IP uit het verleden leidt tot mobility beperkingen in de toekomst.
TCP/IP is begonnen met vaste treinstations, maar gaandeweg verplaatsten deze stopplaatsen zich flexibel langs het spoor. Wanneer de verplaatsing zich ook nog eens naar andere draadloze netwerken uitbreidt stijgt de data overhead uiteindelijk explosief. En terwijl mobility hunkert naar reductie van het dataverkeer wordt de overhead alleen maar groter, zelfs aangewakkerd door de steeds hogere security eisen van draadloze netwerken.
Daarnaast gooien de echte ‘fast movers', de zogenaamde in-line-of-business mobility gebruikers, zoals servicemonteurs, er nog een extra schepje bovenop. Zij die het land doorkruisen ondersteund door een single-dedicated applicatie op een dichtgespijkerde Windows Mobile Terminal of tablet pc krijgen steeds vaker een open mobility platform (pda/tablet pc) uitgereikt waarop multipurpose applicaties naast elkaar gebruikt kunnen worden. Deze inmiddels ervaren mobility gebruikers behalen op deze manier grote efficiency voordelen voor hun werkgevers ondersteund door ict-beheerders die met nieuwe tools de mobility platform flexibilisering mogelijk maken. Met als gevolg een sterk toenemende druk op de verbindingssnelheid van de beschikbare publieke netwerken. Nachtmerries krijgt menig ict-beheerder van het machteloos moeten toekijken hoe vervolgens door telecomproviders de verbindingskwaliteit in nevel wordt gehuld.
Wachten totdat landelijk dekkende breedbandnetwerken beschikbaar komen is geen optie, want deze loopt flink uit de pas met de toenemende bandbreedte consumptie. De oplossing moet dus vooral gezocht worden in een dienstregeling voor TCP/IP over publieke netwerken die de mobility-connectivity nachtmerrie van de ict-beheerder wegneemt. Een dienstregeling waarmee het mogelijk wordt iedere kantoorapplicatie eenvoudig voor pda of tablet pc geschikt te maken. Zodat ook de applicatie ontwikkelaar zonder technische belemmeringen zijn applicatie kan bouwen.
Soms erger je aan een artikel, ook al is het eigenlijk geen reactie waard. Wat een zwak onderbouwd verhaal!
Wat bedoeld deze gladde “expert”, die zich bedient van een weinigzeggend en dikdoenerig jargon. Is TCP/IP niet geschikt voor gebruik in mobiele netwerken? Lijkt me onzin. Van de beweerde oplossing, een dienstregeling voor TCP/IP, begrijp ik ook weinig, omdat iedere duiding van wat dat zou inhouden ontbreekt.
Mocht het zo zijn dat de expert doelt op het discrimineren tussen verschillende gegevensstromen – denk aan (inbreuken op de) netneutraliteit – dan zou het de expert hebben gesierd wanneer hij dat onverhuld had betoogd. Dat is immers zeer wel mogelijk.
Computable, wordt het niet tijd dat de redactie een, op zijn minst marginale, toets aanlegt bij de betiteling van experts.
Hallo Maarten, Je pleit voor een “…een dienstregeling waarmee het mogelijk wordt iedere kantoorapplicatie eenvoudig voor pda of tablet pc geschikt te maken…”
Een dienstregeling is een tabel van begin- en eindpunten voorzien van begin- en eindtijden. Als dit is wat je voor het TCP/IP verkeer voorstelt, lijkt me dit contraproductief, want het niet-voorkomen van vaste tijden voor vertrek of aankomst bij Internetverkeer lijkt me een groot goed. En als een dienstregeling niet exact is wat je bedoelt, kun je dan aangeven wat voor precieze functionaliteit of voorziening je wel bedoelt.
@Paul: de auteur is in ieder geval expert in het gebruik van buzzwords. Met name de 3e alinea heb ik 3 keer moeten lezen voordat ik een beetje een idee had waar hij het over heeft.
Maar wat me stoort aan dit artikel is dat het “tcp/ip netwerk” de schuld krijgt van “het probleem”. Uit het artikel is echter niet echt handig te halen wat “het probleem” nu eigenlijk is.
Echter, hoe kan het tcp/ip protocol de schuld krijgen van problemen in een mobiel netwerk ???
Volgens mij was het tcp/ip protocol er al ruimschoots voordat er ook maar iets van een mobiel netwerk was in de meeste landen. De mobiele wereld heeft gepoogd mee te liften op dit protocol voor de diverse implementaties, echter dit lijkt blijkbaar tot “problemen”.
Wellicht is er door de mobiele wereld, of misschien wel door de applicatieprogrammeurs, een verkeerde keuze of implementatie gedaan.
Ik sluit me dan ook graag aan bij Paul: het niveau van de zogeheten experts binnen de diverse computable panels laat nogal eens te wensen over.
Oh ja, en voor degenen die zich afvragen waarom ik dan (nog) geen expert ben: voor de tak binnen de ICT waar ik werkzaam ben is nog geen topic beschikbaar (Configuration Management)
Hmmm, ik zie het verband tussen het gebruik van tcp/ip en de treinstations niet. Bedoel je dat het netwerk gebruik via vaste verbindingen geen probleem opleverde en via mobile devices wel ? Hoe heeft dat iets met tcp/ip (of welk ander protocol dan ook) te maken ?
Ik ben bang dat dit de soort verhalen nu (en in de toekomst) typerend zijn voor de afgestudeerde ‘buzzologen’ zonder veel ervaring in het veld.
Misschien wordt ik gewoon te oud voor deze onzin.
Gaap.. bedoelt ie misschien QoS ? Dat wordt ondersteund door mijn WiFi zendertje en ook mijn netwerkkaart. Zoals bij de laatste beschreven staat bij een van de configuratie parameters:
“QoS provides prioritization of traffic from the access point over a wireless LAN based on traffic classification.
WMM (Wi-Fi Multimedia) is the QoS certification of the Wi-Fi Alliance (WFA). When WMM is enabled, the adapter uses WMM to support priority tagging and queuing capabilities for Wi-Fi networks.”
Bedoelt ie misschien QoS ? Dat wordt ondersteund door mijn WiFi zendertje en ook mijn netwerkkaart. Zoals bij de laatste beschreven staat bij een van de configuratie parameters:
“QoS provides prioritization of traffic from the access point over a wireless LAN based on traffic classification.
WMM (Wi-Fi Multimedia) is the QoS certification of the Wi-Fi Alliance (WFA). When WMM is enabled, the adapter uses WMM to support priority tagging and queuing capabilities for Wi-Fi networks.”
alsof QOS iets nieuws is …
Nou, er worden geen data vermeld op http://en.wikipedia.org/wiki/Quality_of_service maar timesharing en queueing werden al praktisch toegepast in de jaren 60.. Misschien kunnen we iets als een stoplicht introduceren en dat noemen we dan een semaphoor..
@paopap
Ik ken uit het verleden nog wel een leuk prio-mechanisme. Had iets van doen met een ring en een token
Kunnen we daar ook geen leuke nieuwe naam voor verzinnen :-))))
@George: “Hmmm, ik zie het verband tussen het gebruik van tcp/ip en de treinstations niet. Bedoel je dat het netwerk gebruik via vaste verbindingen geen probleem opleverde en via mobile devices wel ? Hoe heeft dat iets met tcp/ip (of welk ander protocol dan ook) te maken ?”
Lol. 🙂 Wat een lutsers, die uitvinders van TCP/IP.
Dat we geeneens fatsoenlijk en betrouwbaar TCP/IP verkeer door een brak UTP CAT2 kabeltje kunnen duwen met 100Mb/s.