Het is met mobility net alsof we een trein proberen huis-aan-huis bladen te laten bezorgen. Ooit heeft iemand het TCP/IP-protocol bedacht om computers in netwerken met elkaar te laten communiceren. Echter de sterke punten en daarmee het succes van TCP/IP uit het verleden leidt tot mobility beperkingen in de toekomst.
TCP/IP is begonnen met vaste treinstations, maar gaandeweg verplaatsten deze stopplaatsen zich flexibel langs het spoor. Wanneer de verplaatsing zich ook nog eens naar andere draadloze netwerken uitbreidt stijgt de data overhead uiteindelijk explosief. En terwijl mobility hunkert naar reductie van het dataverkeer wordt de overhead alleen maar groter, zelfs aangewakkerd door de steeds hogere security eisen van draadloze netwerken.
Daarnaast gooien de echte ‘fast movers', de zogenaamde in-line-of-business mobility gebruikers, zoals servicemonteurs, er nog een extra schepje bovenop. Zij die het land doorkruisen ondersteund door een single-dedicated applicatie op een dichtgespijkerde Windows Mobile Terminal of tablet pc krijgen steeds vaker een open mobility platform (pda/tablet pc) uitgereikt waarop multipurpose applicaties naast elkaar gebruikt kunnen worden. Deze inmiddels ervaren mobility gebruikers behalen op deze manier grote efficiency voordelen voor hun werkgevers ondersteund door ict-beheerders die met nieuwe tools de mobility platform flexibilisering mogelijk maken. Met als gevolg een sterk toenemende druk op de verbindingssnelheid van de beschikbare publieke netwerken. Nachtmerries krijgt menig ict-beheerder van het machteloos moeten toekijken hoe vervolgens door telecomproviders de verbindingskwaliteit in nevel wordt gehuld.
Wachten totdat landelijk dekkende breedbandnetwerken beschikbaar komen is geen optie, want deze loopt flink uit de pas met de toenemende bandbreedte consumptie. De oplossing moet dus vooral gezocht worden in een dienstregeling voor TCP/IP over publieke netwerken die de mobility-connectivity nachtmerrie van de ict-beheerder wegneemt. Een dienstregeling waarmee het mogelijk wordt iedere kantoorapplicatie eenvoudig voor pda of tablet pc geschikt te maken. Zodat ook de applicatie ontwikkelaar zonder technische belemmeringen zijn applicatie kan bouwen.
@Paul van Oranje.
Volledig en hartgrondig met je eens! Wat een slecht stukje proza!
Dit artikel kan niet anders dan als volgt tot stand zijn gekomen:
Ik heb een probleem met mijn pda/tablet pc en het mobiele netwerk ervan wil niet lekker snel werken. Ik weet ooit van mijn MBO niveau 2 opleiding iets over datacom waarbij de term TCP/IP werd gebezigd en dit te maken had met (mobiele) communicatie. Ik ben tot expert uitgeroepen door lieden van een magazine die zelf ook niet weten waar ze over praten, dus laat ik maar eens artikeltje schrijven.
Hoe hij echter vervolgens komt bij “Een dienstregeling waarmee het mogelijk wordt iedere kantoorapplicatie eenvoudig voor pda of tablet pc geschikt te maken.” is mij een compleet raadsel. Hij haalt hier verschillende zaken uit verschillende lagen van het OSI model compleet door elkaar en gooit er nog een platform sausje overheen. Hoe kun je in godsnaam met een “dienstregeling” (whatever that may be) van uit een transportprotocol ervoor zorgen dat kantoorapplicaties op meerdere platformen gaat werken? Ah wacht, hebben we dat niet al, webapplicaties?
Kortom, meneer Maarten de expert, gebruik nu eens duidelijke universele termen van wat je bedoelt, en als je de materie niet snap, blijf dan lekker met je marketingvak bezig en houd je mond! Hier wordt niemand beter van.