Het Europese ict-standaardisatiecomité (CEN) heeft een portalwebsite over elektronisch factureren gelanceerd. Want hoewel digitaal factureren overal in Europa wordt gestimuleerd, stellen de 27 EU-lidstaten zeer verschillende eisen aan e-facturatie. Een werkgroep van het CEN buigt zich daarom over de mogelijkheid om elektronische facturen op Europees niveau meer te standaardiseren.
De onder andere hieruit voortvloeiende eInvoicing-portal moet bedrijven en overheden meer duidelijkheid geven over e-facturatie. Het onafhankelijke platform wil een volledig beeld schetsen en geeft naast informatie per land, richtlijnen voor de implementatie van e-facturatie en voorbeelden van bedrijven die al e-factureren. Niet alleen bedrijven kunnen hierdoor een betere afweging maken bij de keuze voor een e-facturatieprogramma, ook zou dit het werk van de verschillende belastingdiensten makkelijker moeten maken.
Internationale handel
De Europese Commissie vindt een Europees gedragen en door overheden erkend factuurformaat van belang voor het bedrijfsleven, omdat deze een rol spelen bij het declareren en terugvragen van BTW, voor handelsstatistieken en bij internationale import- en exportverklaringen in de internationale handel.
E-factureren is niet alleen binnen Europa een hot topic. Eerder deze maand liet staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken nog weten dat de rijksoverheid een centaal loket opent waar bedrijven hun elektronische facturen kunnen indienen. Ondernemers die zaken doen met de rijksoverheid kunnen via een centrale mailbox hun e-facturen indienen. Vervolgens worden de rekeningen doorgestuurd naar de juiste overheidsinstelling. In januari 2010 sluit het UWV-werkbedrijf zich als eerste aan op deze zogenoemde E-factuurpoort.
Nederlandse bedrijven mogen sinds begin 2009 per e-mail rekeningen naar elkaar versturen en binnenkomende en uitgaande facturen digtiaal bewaren.
Misschien nuttig om links toe te voegen?
Portal: http://www.e-invoice-gateway.net/
Persbericht CEN: http://www.cen.eu/cenorm/news/pressreleases/einvoicing.asp
Bedankt Wouter, inderdaad een misser van de redactie.
@Kim de Vries
Misschien heb ik nog de nodige champagne en andere alcoholische versnaperingen in mijn bloed, maar dit artikel heeft toch echt journalistiek gehalte van de categorie ‘lik me vestje’. Hieronder leg ik uit waarom:
1. Het betreffende persbericht heeft betrekking op de resultaten van de CEN/ISSS E-invoice workshop 2. De workshop is inmiddels afgelopen (!) en de betreffende website is al in 2008 in de lucht (!!). Het is dus allereerst niet zo dat de betreffende website gelanceerd is, hij is er al een tijdje. Door simpelweg het persbericht te lezen, had de redactie dit te weten kunnen komen.
2. De betreffende website – die al 2 jaar bestaat – valt ook niet onder de auspiciën of goedkeuring van de EU. De website is een projectwebsite van een workshop van een afdeling van het CEN. En het CEN is weer een instituut dat mede (lees:mede) wordt gefinancierd door de EU. Het is dus geen EU website; het is simpelweg een projectwebsite met Europese ambities.
Met een klein beetje onderzoek was dit ook boven tafel gekomen.
3. En tot slot de inhoud van de website waarover wordt gerept. Spoiler alert: op dit punt ben ik volledig maar dan ook volledig bevooroordeeld.
Ik ben betrokken geweest bij de betreffende e-invoice workshop 2 als voorzitter van een werkgroep binnen de workshop. Zo heb ik ook het hele relaas van de website meegemaakt.
Een interessant journalistiek feit is dat de huidige staat van de genoemde website/portal
€35.000 heeft gekost! Daarnaast is er sinds begin 2008 nauwelijks iets meer mee is gebeurd. Zo is de nieuwsverversing is dramatisch, werkelijk. En dan moet per 1 februari 2010 er nog eens
€ 30.000 in worden geïnvesteerd. Ga maar kijken, het is werkelijk dramatisch.
Dat is de reden waarom ik vanuit het Nederlandse Platform Elektronisch Factureren (Platform ELFA http://www.platformelfa.nl) heb besloten om een Europees portal op te zetten. En dat heet European Electronic Invoicing Platform (EEI Platform http://www.eeiplatform.com)
Terugkijkend op de feiten uit 2009 dan blijkt (zie spoiler alert hierboven) dat dit platform in Europa met circa 1.000 leden uit tenminste de 27 Europese landen het grootste en meest dynamische portal is geworden op het gebied van e-factureren.
Mijn kritiekpunt is dan ook dat de redactie niet heeft onderzocht of er naast het genoemde portal niet ook al andere initiatieven zijn. En dit zijn er, naast de twee die ik hierboven noemde. En dan blijkt dat er tenminste vijf portals zijn.
Tot slot de gerelateerde artikelen. Wellicht dat dit op basis van een algoritme plaatsvindt, maar gelet op de berichten over e-factureren die op http://www.computable.nl te vinden zijn, zouden andere gerelateerde berichten op zijn plaats zijn.
Ik weet het, het is een beetje een pittige reactie. Voor wie het vervelend vindt, mijn excuses. Voor al die anderen: de toon is gezet voor wat 2010 voor e-factureren in petto heeft. En dat is een prettig vooruitzicht.
Groet,
Friso de Jong
Platform ELFA
EEI Platform
Factuurwijzer
NUMIQ
Bedankt Friso,
hier heb ik wat aan!