Net afgestudeerde mbo-studenten zitten dit jaar werkloos thuis. Dit denkt veertig procent van de bezoekers van website van Loket MBO-ICT , het samenwerkingsverband tussen kenniscentra Ecabo en Kenteq. De organisatie peilde onder de bezoekers van zijn website welke verwachtingen zij ten aanzien van afgestudeerde ict'ers op mbo-niveau hadden. In totaal gaven 221 vertegenwoordigers van leerbedrijven en scholen hun mening.
De meeste stemmen (89) gingen naar het antwoord 'Ze zitten werkloos thuis'. Tien procent (23 personen) dacht dat oud-studenten druk aan het werk zijn. Dertig procent (met 67 stemmen) denkt dat zij werk combineren met een studie en negentien procent (42 stemmen) denkt dat zij fulltime doorgaan met studeren. Loket MBO-ICT weet nog niet hoe de verhoudingen werkelijk liggen en hoeveel mbo-afgestudeerden momenteel thuis zitten, komend jaar doorgaan met studeren of al druk aan het werk zijn.
Loket MBO-ICT heeft als doel het onderwijs en bedrijfsleven zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Dat doet het door de arbeidsmarkt te bestuderen, kwalificatiebeschrijvingen en exameneisen te formuleren en leerbedrijven te certificeren voor stages. De website van Loket MBO-ICT brengt deze kwalificaties en certificaten voor ict-onderwijs op mbo-niveau in kaart. Het samenwerkingsverband richt zich met deze informatie op leerbedrijven en scholen die ict-opleidingen aanbieden.
Niet alleen MBO-er zitten thuis. Als je de berichten hier leest, mag je blij zijn dat er nog iemand in de ict een baan heeft in Nederland. (maar voor hoelang nog)
Ik ben bang dat deze industrietak, structureel uitgemoord gaat worden door
– Bewuste veroorzaakte krediet-crisissen (dit is echt niet de laatste, mark my words!)
– Buitenlandse bedrijfsovernames
– Outsourcing naar “goedkope, lage lonen landen”.
– Slechte, inhoudloze ict-opleidingen.
Hierdoor word Nederland voor haar ict-behoefte steeds meer afhankelijk van buitenlandse bedrijven en kennisbronnen.
Zie hier …New World Order aan het werk!
– Vernietig het afzonderlijke lands-gevoel
– Maak alles genetwerkt en afhankelijk van elkaar
– Concenteer kennis en macht in superstaten (EU, VS)
– Leg de macht over een land, buiten haar eigen grenzen
– Strip alle kennis van de bevolking
– Breek de industriele, economische, monetaire zelfstandigheid af tot op de grond
Ga hiermee door totdat het Europese Derde Rijk een feit is. Big Brother krijgt toch haar zin 😉
Mooie reacties. Dushi is mijn favoriet. Kweenie heeft mijn sympathie. Said moet niet generaliseren. Vergis je niet, veel 40ers die werkloos raken zijn dat voor het eerst! Ga daar maar eens goed mee om. Heb zelf die ervaring ook gehad. Benut de tijd om vast te stellen wat je wilt, waar je kracht ligt en wat je competenties zijn. Maak een keuze en ga daar vervolgens voor. Veel 40-ers zijn in de ICT gerold, maar horen hier misschien toch niet thuis. Gebruik je ervaring en senioriteit. Blijf leergierig, vreet elke dag nieuwe kennis en pas dat toe. Mopperen mag best, maar niet te lang. En voor MBO-ers, LBO-ers, HBO-ers en UV-ers geldt dat afgestudeerd niet hetzelfde is als uitgestudeerd, dat studeren iets anders is dan leren (in de praktijk) en dat geleerd en gestudeerd nog niet betekent dat je het zonder meer kunt toepassen. Als je begint met werken leg de lat dan niet te hoog omdat je toevallig een diploma hebt. In de praktijk blijkt of je echt waardevol bent en dan gaat het snel genoeg. Succes!
@hk, Ik volg je helemaal, alleen het is jammer dat men de kans niet meer krijgt om werkervaring op te doen. Door al het out-offshore gebeuren. Ik werk op het moment voor een van swerelds groostste ITers en zie werkelijk al het werk van ontwikkeling tot beheer verdwijnen naar landen als Hongarije en Bulgarije, zelfs netwerkbeheer is naar een dergelijke land gegaan.
Nederland zou dan alleen manager moeten levren, projectmanagers die geen kaas gegeten hebben van de materie. Die alleen een beetje theorie hebben gehad, maar absoluut geen praktijkervaring hebben. Een net afgestudeerde die wel even komt vertellen hoe het moet, tegen iemand met zeg 15 jaar ervaring. Dat kom ik te veel tegen en hiermee gaat Nederland het niet redden op het ICT kennis gebied.
Krijgen we over een paar jaar speciale scholen voor ICTers, net als de terug intredende ambachtscholen, die de laatste jaren verzopen zijn in de leerfabrieken, waar absoluut geen techniek meer gegeven wordt.
Het is allemaal korte termijn denken van een paar personen aan de top, om de eigen zakken a.s.a.p. te vullen.
Het probleem is dat in de meeste werkplaatsen de IT afdeling onder de financiele administratie hangt. Het blijft dus altijd een kostenpost, die zoveel mogelijk beperkt moet worden. Je bent dus veel beter af, als je na een aantal jaren ervaring in IT, je je kennis uitbreid in een financiele studie. Deze afdeling werken altijd alsof ze selfemployed zijn: eerst jezelf betalen en dan kijken wat overblijft voor de anderen.
@hk, Het was niet mijn bedoeling om te generaliseren, het is gewoon mijn persoonlijke ervaring. Daarnaast is het feit dat dit voor het eerst gebeurt te verklaren omdat er nu vanuit bedrijven wel strengere eisen worden gesteld vergeleken met enkele jaren geleden. Wat nu heel belangrijk is, is dat je een specialiteit hebt waar je goed in bent en waar je in kan onderscheiden.
Ik kan mij er wel bij voorstellen.
We hebben wel eens wat mbo ICT stagaires hier gehad, nou nou dat was niet zo best!! Ze hadden absoluut geen enkele kennis van professionele producten zoals die in het bedrijfsleven gebruikt worden. Active Directory,netwerk kennis , policies etc helemaal nada.
Nou ligt dit niet aan die jongens, want die willen meestal wel,maar meer aan de opleiding en de aansluiting bij het bedrijfsleven. De stagebegeleiders komen die jongens droppen zonder enig stageplan, elke maand weer een andere begeleider etc etc drama!
Als ik de jongens vervolgens vraag waarom ze helemaal niets van een AD weten, dan is hun antwoord, dat ze op school alleen maar wat pc’tjes uitelkaar en inelkaar zetten en onderling een share opzetten en dan werkt het netwerk…
Ook vielen er zo vaak lessen uit, dat ze zelf moesten smeken bij de schoolleiding om hun lessen maar te kunnen krijgen.
Dat er dus geen afgestuurde mbo-érs aan het werk komen verbaast mij helemaal niets, want er is gewoon iets structureel mis op die scholen, ze sluiten TOTAAL niet aan bij het bedrijfsleven. Dit zijn tenminste mijn ervaringen,wellicht dat het in andere regio’s beter is…
Jan
Mensen maak je niet druk… het zijn golf bewegingen. De afgelopen jaren is outsourcing/offshoring een hype. Als over enkele jaren bekeken gaat worden wat het nu echt opgeleverd heeft zullen veel bedrijven van de koude kermis thuis komen. Wordt het nu echt zoveel goedkoper? Wordt het nu echt zoveel beter?
Outsourcing snap ik helemaal als je kosten technisch kijkt. Want als je een goede deal sluit weet je precies wat IT je gaat kosten. Komen er toch nog onvoorziene kosten bij, tja… dan zit het probleem niet in de outsourcing maar in hoe je het contract hebt afgesproken.
Voor offshoring naar lage lonen landen zie ik toch echt problemen. Er gaat veel heel veel kosten zitten in allignment, management, coordinatie etc etc. Die kosten haal je er pas op langere termijn uit? misschien wel niet.. want je blijft het cultuur verschil toch managen. Aangezien het korte termijn denken ook een hype is voorzie ik dat management in het algemeen geen geduld kan opbrengen om het offshoring project goed te begeleiden. Gevolg is dat we ergens de komende jaren weren een terugkomst zien van deze activiteiten.
Helaas, de normale jaren zijn voorbij en vanaf nu zal er telkens minder werk zijn. Zeker voor de oudere werknemers onder ons word het ieder jaar moeilijker om na een ontslag nog aan de slag te kunnen. Als je kan switchen van sector zou ik je aanraden dat te doen. Ik probeer het al een tijdje (vier jaar) maar onze sector heeft zo’n slechte naam dat het mij nog niet is gelukt. Eens een it-monkey altijd een (werkeloze?) it-monkey… Met dank aan HRM resume scanning (mede mogelijk gemaakt door ons allemaal, ironie…).
@Ron en Dune
Ik denk niet dat dat helemaal waar is. Ik volg zelf bedrijfskundige ICT en je kunt niet zomaar even alles outsourcen. Er is nog zat vraag naar specialisatie maatwerk en dat kun je niet zo even 1,2,3 uitbesteden.