Windows 7 is een populair onderwerp voor lezers van Computable. Het is daarom niet vreemd dat een artikel over dit besturingsysteem bovenaan de lijst prijkt van meest gelezen artikelen op Computable.nl.
Windows 7, proeftijdontslagen en de Downadup-worm zijn drie van de onderwerpen die het afgelopen jaar vaak voorkwamen in artikelen van Computable. De onderwerpen worden door de lezers van Computable.nl goed gelezen. Hieronder vind je de tien best gelezen artikelen.
1. Volledige Windows 7 E-versie voor upgradeprijs
Microsoft biedt Europese gebruikers die vanaf 26 juni 2009 een computer met Windows Vista kochten, de mogelijkheid tegen gereduceerd tarief over te stappen op Windows 7. Het programma loopt tot 31 januari 2010. Veel zakelijke gebruikers hebben hier echter niet veel aan, omdat ze een volumecontract hebben, denkt Bas Paumen van Microsoft Nederland. Zij betalen vaak al andere prijzen.
2. Wie werkt waar?
In de eerste helft van 2009 publiceerde Computable de personeelswisselingen in de ict in de rubriek 'Wie werkt waar?'. Deze editie van de rubriek is erg goed gelezen. Hierin worden de overstappen van Karien Verhagen (Kadenza), Hans Delleman (TMNS), Bas Broekarts (IBS), Bart Verhaert (Easynet Global Services), Chris Galenkamp (ICT Room) en de aanstelling van Marko van Eekelen als hoogleraar Informatica besproken.
3. Wie gunt wat?
Eens in de zoveel tijd zet Computable de gegunde ict-aanbestedingen op een rij in de rubriek 'Wie gunt wat?'. De in mei gepubliceerde editie werd erg goed gelezen. Waarschijnlijk omdat de raamovereenkomsten van ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap erin genoemd werden. Ook de overeenkomst van de gemeente Zwolle met KPN en Tele2 en de uitbesteding van het systeem voor de studentenchipkaart werden in deze editie genoemd.
4. Logica ontslaat personeel in proeftijd
Verschillende werknemers van dienstverlener Logica vertelden te zijn ontslagen in hun proeftijd. Zij stuurden in het voorjaar de e-mail die de dienstverlener het personeel zond door naar de redactie van Computable. Het zou gaan om personeel dat bezig is met een opleiding of dat geen externe opdrachten uitvoert.
5. Logica blijft vaag over ontslagen na proeftijd
In een reactie op de eerdere berichtgeving over de proeftijdontslagen bij dienstverlener Logica liet het bedrijf weten inderdaad afscheid te hebben genomen van werknemers. Het zou om personeel gaan dat geen directe bijdrage levert aan de omzet. Het bedrijf wilde niet zeggen om hoeveel werknemers het gaat.
6. Adobe Flash Player 10 beschikbaar
De Flash Player van softwaremaker Adobe is een van de populairste webapplicaties. Het is daarom niet vreemd dat nieuws over een nieuwe versie van de software goed scoort in de lijst. Versie 10 van de software bevat een aantal verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. Een van die verbeteringen is een flexibele tekstverwerker, waardoor interactieve designers en ontwikkelaars meer lay-outopties voor tekst en een betere creatieve besturing krijgen.
7. Top 5: De best betaalde ICT-functies
Als je op zoek bent naar een lucratieve ict-functie, dan kun je het beste kiezen voor directeur informatievoorziening. Gemiddeld verdient een directeur informatievoorziening bijna een ton per jaar. Dat bleek uit de top 5 die Computable in april van dit jaar publiceerde. Andere goed betaalde banen zijn hoofd Systeemontwikkeling en erp-manager.
8. Voordelige laptop van de zaak verdwijnt
Staatssecretaris Jan Kees de Jager kondigde in september 2009 een aanpassing van belastingregels aan. Doel was om het systeem van vrije vergoedingen aan werknemers te vereenvoudigen. De nieuwe regelgeving was echter zo verwarrend dat het ministerie het zelf niet meer snapte. Het systeem wordt per 1 januari 2010 aangepast, maar is wel zo opgezet dat de laptop van de zaak onbelast aan werknemers mag worden gegeven. Computable schreef dat de voordelige laptop zou verdwijnen. Een woordvoerder van het ministerie noemt de nieuwe wet 'nogal onhandig geformuleerd'.
9. Politie heft ICT-dienst vtsPN op
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil dat de Politie Nederland een shared service center krijgt waarin de ondersteunende diensten worden ondergebracht. De ict-dienst Vtspn zou daar dan ook in opgaan, aldus een woordvoerder van het ministerie. Vtspn vindt het echter te voorbarig om van opheffing te spreken. Er moet eerst nog een wijziging van de politiewet plaatsvinden, zegt de ict-dienst.
10. Windows-worm infecteert miljoenen PC’s
De Downadup-of Confickerworm, die zich nestelt in Microsofts besturingssystemen Windows 2000, XP en Server 2003, verspreidt zich als een olievlek over de wereld, schrijft Computable in januari 2009. Het beveiligingslek maakt misbruik van het feit dat veel systemen een patch uit oktober 2008 missen. Uiteindelijk werd de worm in april actief. Versie C van deze snel muterende worm downloadt onder meer een nep-antispywarerogramma dat vijftig dollar wil om zogenaamde beveiligingslekken te verhelpen.