Een kwart van de Nederlanders wil in 2010 meer thuiswerken dan het afgelopen jaar. 47 procent van de 662 ondervraagde mensen werkt soms of regelmatig vanuit huis. 24 procent werkt zelfs een of meerdere dagen per week thuis. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Microsoft Nederland.
De belangrijkste reden om thuis te werken is dat de werknemers nog wat werkzaamheden moeten afronden. 58 procent van de ondervraagden geeft dit als belangrijkste reden op.
Er is verschil tussen de redenen voor mannen en vrouwen om thuis te werken. Mannen werken vanuit huis, omdat ze de files en lange reistijden willen vermijden. Vrouwen kunnen de zorg voor de kinderen makkelijker combineren als ze thuiswerken.
De ondervraagden willen in 2010 een betere balans tussen werk en privé hebben. Dat gaan ze doen door eerder naar huis te gaan (38 procent) of door voor of na de files te vertrekken (22 procent).
Vertrouwen
Directeur Theo Rinsema van Microsoft Nederland vindt dat werkgevers en werknemers afspraken moeten maken over thuiswerken. 'Om thuiswerken voor zowel een werknemer als werkgever een succes te laten zijn, is het van belang dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de te leveren arbeidsprestatie. Dat maakt de wederzijdse verwachtingen duidelijk en vergroot impliciet het vertrouwen.'
Vreemd thuiswerken en voor de kinderen zorgen?
Hoop niet dat ze die uren schrijven. Ziet er dan meer uit als een betaalde oppasdag.
@Bart,
Het lijkt me inderdaad niet de bedoeling dat er een betaalde oppasdag in het leven wordt geroepen. Als je doorvraagt bij deze groep dan gaat het ook niet om de hele dag opvang. Kinderen zijn op de lagere school ongeveer om 15:00 uur uit en beginnen meestal rond 08:30 uur. Thuiswerken zorgt ervoor dat je je kinderdere weg kan brengen en ophalen. De gemiste uurtjes maak je dan in de avonduren weer goed.
Persoonlijk vind ik het wel fijn dat ik ’s avonds, als de kinderen op bed liggen, nog wat aan me werk kan doen en dus niet vast zit aan 09:00-17:00 beleid.
Uiteindelijk worden de uurtjes gewoon gemaakt, alleen anders ingedeeld.
@Bart: Je kan toch even je kinderen van/naar school of opvangen brengen/halen en dan weer verder werken. Of als ze in bed liggen nog even doorgaan.
groetjes van een niet-ouder.
Het gaat niet om de uurtjes die je maakt, maar het werk wat je verzet of de taken die je moet uitvoeren. Je probeert toch doelstellingen te realiseren?
Soms gaat dit in minder tijd thuis dan in meer tijd tussen je gezellige collega’s
@bart: precies het wantrouwen van managers voor hun medewerkers waardoor telewerken in Nederland een randverschijnsel blijft. Formeel staan bedrijven er soms nog wel achter, maar in de praktijk wordt het zoveel mogelijk ingeperkt met allerlei drogredenen, we leven in een redelijk moderne ICT samenleving, om de mensen maar in het zicht te hebben. Ze hebben nog liever dat mensen op kantoor tijdens de kantooruren uit het raam staren omdat er even geen werk is dan dat mensen thuis het werk doen wanneer het zich voordoet.
Terug naar thuiswerken en de 40 urige werkweek. Voor thuiswerken is het noodzakelijk dat de medewerker tijd en plaats onafhankelijk kan werken. Dit betekent dat een hele belangrijke KPI van arbeidsprestatie namelijk present zijn niet gemakkelijk meer bepaald kan worden. We moeten het idee los laten dat kantoortijden op ma t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur gemaakt moeten worden en dat we alleen op kantoor kunnen werken. Als dat gebeurt dan vinden we het niet erg meer dat we tijdens “kantoortijd” kinderen kunnen halen, boodschappen kunnen doen of eten kunnen maken. Terwijl nutteloos werk doen of in de file staan dan tot het verleden behoort omdat we op verschillende momenten en op verschillende plekken aan het werk zijn. De uitdaging is wat wordt de nieuwe arbeidsprestatie? Zijn er suggesties
Thuiswerken, kilometerheffing en flexibele werktijden zijn DE maatregelen om file’s te verminderen, luchtkwaliteit te verbeteren en een beter balans in privé en werk te realiseren…
Helaas zijn we in dit land te bekrompen en achterhaald om deze maatregelen daadwerkelijk uittevoeren.
Hoog tijd voor een complete transformatie zodat ernaar gestreefd gaat worden dat je – default, standaard – zo veel mogelijk thuis KAN werken.
Echter vraagt dit wel is van een bedrijf nl.
1 – VERTROUWEN (en das heel dun gezaaid)
Das een van de redenen waarom 21 ste eeuwse arbeidskrachten nog dagelijks bijeen latem drijven worden in een fysiek , controleerbaar werkhok
2 – ECHT MANAGEMENT!
Het aansturen en managen van “Thuiswerkers” vereist een change-in-management-style. Daar WILLEN de meeste bedrijven, managers niet aan of het leidinggevend personeel is hiertoe zelf niet in staat.
Dit argument word heel vaak weggemoffeld onder het tafelkleed. onder het motto “vertrouwen is goed, controle is beter”
“Technisch kan bijna alles”
De I,C,T technologie maakt dit al vele jaren mogelijk, Het is echter de wil en de veranderingsbereidheid van een management-team, bedrijf wat het meestal in de weg staat (wanneer de AARD van de werkzaamheden het wel toelaten), Ja als het scheelt in de KOSTEN kan er van alles ineen wel gebeuren, want daar draait het steeds meer om geld, geld, geld, geld en geld.
“Work @ Home v 3.0”
Uiteindelijk zullen er toch meer mensen gaan kiezen voor zichzelf, en gaan ze simpelweg EISEN dat ze een deel van hun werk thuis kunnen uitvoeren (om wat voor een reden dan ook).
“Je werkt toch om te kunnen leven, en niet andersom!”
Ach, zie https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/beleid/3240821/2379250/anywhereken-leuk-maar-hoe-beveilig-je-het.html