Met zijn veertien jaar is Everest eigenlijk een oudje van eigen bodem, maar met het beproefde ontwikkelplatform Aquima heeft het bedrijf zichzelf opnieuw uitgevonden. Om voldoende aansluiting met de markt te hebben, zoekt de onderneming partners in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Freek Lemmers is channel development manager Aquima bij Everest. Dit product is een belangrijke pijler van de onderneming, maar niet de enige. Het Bossche bedrijf is oorspronkelijk neergezet als een projectenorganisatie: het helpen bouwen van softwaresystemen bij voornamelijk financiële instellingen, de overheid en zorgbedrijven.
Uit deze ervaring is een tweede tak ontstaan: de Everest Mortgage Solution. Dit is een standaardproduct voor de ondersteuning van het complete proces voor hypotheekverwerking bij hypotheekverstrekkers. "Wij doen voor sommige klanten ook het beheer van de systemen", zegt Lemmers. Voor deze twee bedrijfsonderdelen is de eigen organisatie voldoende. "Wij hebben zo’n 150 mensen in dienst, van wie er ongeveer 100 bij klanten zijn gestationeerd. Dat zijn dus mensen die niet alleen verstand hebben van software, maar ook van bijvoorbeeld financiële processen. Domeinkennis is bij ons erg belangrijk. Eigenlijk zijn we een kennisorganisatie."
Wendbaarheid
Partners komen pas in beeld als Aquima ter sprake komt. Dit is een bewezen techniek waarmee mensen uit de business in een Office-lookalike omgeving zelf hun modellen kunnen maken en op die manier – eigenlijk onbewust – een applicatie bouwen. De analisten tekenen zelf de bedrijfsprocessen en definiëren gebruikersinteracties in tabellen en beslisbomen. Daarnaast is het mogelijk documenten te ontwerpen, zodat in een willekeurige processtap een offerte of adviesdocument is te printen. Als deze stappen eenmaal zijn gezet, dan is het proces ook meteen geautomatiseerd. De kern van Aquima zorgt er namelijk voor dat er geen softwareprogramma hoeft te worden gemaakt. Het programmeren is bij Aquima ‘weggeautomatiseerd’. Wel moeten er vaak koppelingen worden gemaakt met de backoffice. Het is ook niet zo gek dat Gartner Everest in 2008 benoemde tot ‘cool vendor’ in de sector business process management. "Maar wij zien onszelf toch meer als een leverancier van een ontwikkelplatform. Daarbij scheiden we de bedrijfsregels strikt van de code, zodat een wijziging in de businesslogica een kwestie is van parameters veranderen, waarna het programma zichzelf aanpast. Die wendbaarheid heeft een moderne organisatie nodig", legt Lemmers uit.
Hoewel naam Aquima vrij nieuw is, bestaat het product al langer. Aanvankelijk als Everest Knowledge Framework, maar de naam Everest bleek niet uniek. De meeste verwijzingen op Google zijn naar een beruchte berg in Nepal. Uit een interne prijsvraag kwam anderhalf jaar geleden Aquima uit de bus. "Marketing en een partnerkanaal zijn cruciaal voor het succes van Aquima, maar onze partners moeten wel verstand van zaken hebben", zegt Lemmers. "Overigens helpen we ze daarbij met trainingen en gezamenlijke marktontwikkeling."
Ideale tool
"Steeds meer organisaties wensen een combinatie van proces- en contentmanagement die aansluit op en past bij de logica van de bedrijfsvoering", reageert Alfred den Besten, directeur van marktonderzoeksbureau MarketCap, op Aquima. "Wij menen dat er tot 2015 een continue toename in aandacht en daarmee budgetbeschikbaarheid zal zijn, gericht op de rendementsverbetering van de personal workplace. In de loop der tijd zal it maar één grondslag kennen, namelijk de kpi’s van de organisatie. Wanneer de it daar niet op aansluit, zal het steeds vaker een ‘no go’-situatie opleveren. Omdat Aquima als basis modelleren en niet programmeren heeft, is dit een ideale tool om in te zetten voor de nieuwe it-afdeling."
Aquima brengt figuurlijk (maar soms ook letterlijk) de it’ers en de gebruikers bij elkaar met als uitgangspunt: processen. Of, zoals Everest het zelf stelt, het traditionele ‘gat’ tussen business en it wordt met Aquima voor een groot deel overbrugd. "En dat klopt grotendeels, want is hierbij wel een goede ‘brugwachter’ nodig. De mens is nog altijd de zwakste schakel in deze it-transitiefase", meent Den Besten.