Elk jaar wordt wereldwijd 4,3 biljoen (duizend miljard) euro verspild doordat it-projecten niet lopen als gepland. Dat heeft een expert op het gebied van softwarecomplexiteit uitgerekend. Roger Sessions baseerde zijn berekening niet alleen op de directe kosten, maar ook op indirecte kosten zoals misgelopen winst en marktaandeel. Bovendien nam hij aan dat die indirecte schadeposten van invloed blijven tot het moment dat er een nieuw, werkend systeem in de lucht is.
Sessions baseert zijn berekening op het percentage van het bruto nationaal inkomen (bni) dat landen gemiddeld besteden aan ict. Dat is 6,4 procent, volgens de World Technology and Services Alliance, een wereldwijd consortium van ruim zestig ict-brancheverenigingen. Het grootste deel hiervan wordt besteed aan communicatietechnologie (57 procent) en 43 procent aan hardware, software en it-diensten.
Sessions laat de uitgaven aan communicatietechnologie buiten beschouwing (57 procent van 6,4 procent van het bni), en baseert zijn berekening alleen op de uitgaven aan hardware, software en diensten (43 procent van 6,4 procent van het bni). Daarnaast neemt Sessions aan dat 66 procent van de it-projecten risicovol is, en dat van deze 66 procent uiteindelijk 65 procent mislukt.
Bovendien neemt hij aan dat de verhouding tussen directe en indirecte kosten van mislukkende it-projecten ergens tussen de 5:1 en 10:1 ligt.
SOA-expert
De uiteindelijk berekening is in meer detail terug te vinden in een whitepaper op de site van het bedrijf dat Sessions in 1994 oprichtte en waarvan hij momenteel CTO is. Hij is een expert op het gebied van architectuurontwerp, gedistribueerde systemen en service-oriented architecturen (soa).
Als ik dat whitepaper goed lees, zie ik dat Roger uitgaat van 66 procent risicovolle ict-projecten waarvan 65 procent mislukt. Dat betekent dat 43 procent (en dus niet 65 procent) van alle ict-projecten mislukt. Overigens zijn deze cijfers slechts een opmaat voor waar het hem werkelijk om gaat, nl. het sterker maken van de case voor de (mede?) door hem ontwikkelde SIP (simple iterative partitions) methode om architectuur te vereenvoudigen em daarmee risico’s drastisch te verlagen. Overigens interessante whitepaper.