Tja, en weer vroeg de redactie me om bij de oliebollen terug te blikken en vooruit te kijken. Alsof ik al niet voortdurend vooruit kijk. Ik moet er juist voor zorgen dat ik de mensen meekrijg. Zoals een gewaardeerde collega ooit tegen me zei: 'Goed werk Peter, maar je moet er wel voor zorgen dat ze je achterlichten nog kunnen zien.' Inmiddels worden we zo doodgegooid met ‘de Cloud' dat we er grappen over gaan maken: 'Hoe fout is de cloud?'
Eind 2007 schreef ik: 'Software as a Service heette vroeger ASP, en is nog steeds niet zo succesvol als sommigen wel zouden willen. Dat zal dus wel weer een nieuwe naam krijgen.' Eind 2008 schreef ik dat dat computing in the cloud heet. Nu heet het dus cloud computing.
Maar, is het nieuw? Op een van de conferenties waar ik onlangs was liepen nogal wat mainframejongens rond, die met een gaapgebaar duidelijk maakten dat al die cloud- en virtualisatieconcepten toch echt al dertig jaar geleden bij hen in productie waren.
Misschien hebben ze gelijk, maar ik denk niet dat je in 1980 met je creditcard kon wapperen en binnen een dag het tegenwoordige equivalent van duizend servers kon opentrekken naar een miljoen gebruikers die zelf hun netwerkaansluiting al hadden betaald.
Ik heb er eens wat aan zitten meten, en de cloud is bepaald geen rookgordijn. Vooral Google App Engine is een fundamentele doorbraak in wereldwijd informatieverwerken. Het bestaat echt en wordt meetbaar beter. Microsoft's Azure volgt dat op niet al te grote afstand.
Goed, nog even een paar trends voor volgend jaar: we gaan beter op de kosten van computers en electriciteit letten (groen!), en op de beschikbaarheid en prestaties van al die spullen. En de it- afdeling gaat snappen dat men niet meer het monopolie op it heeft en dat er om ons heen een ecosysteem ontstaat van mensen die hun eigen applicaties boven op de onze bouwen (open!), en zelf wel uitmaken op welk apparaat ze dat ontsluiten (mobiel!) en ook zelf de baas willen zijn over hun digitale identiteit (sociale netwerken!).
Daarnaast blijf ik van mening dat Ipv6 ingevoerd moet worden.
Peter of we met z’n allen groen gaan is te hopen, het millieu verdient het.
Dat er een shift gaande is dat wisten jij en ik ook al veel langer. IPv6 gaat zijn intrede doen, goed- of kwaadschiks en de cloud gaat ons leren om efficient te programmeren.
Want al die per maand te betalen resources/middelen (CPU,MEM,HDD) moeten wel optimaal worden aangesproken. De schaalbaarheid wanneer je gebruik maakt van Cloud gebasserde app fabric is zo fenomenaal dat je daar echt niet onderuit komt om toe te geven dat we hierop wel heel erg lang hebben gewacht.
Met andere woorden vendor lock-in en platform lock-in worden misschien wel iets minder belangrijk dan goede ontwikkel capaciteit en kunde (lees bekendheid met de materie).
Over meten gesproken zie http://cloudexchange.org
Hier staan live charts die bijhouden hoe de Amazon Web services , Elastic Cloud (AWS/EC2) compute eenheden zich gedragen. Dit soort uptime, spreek tvoor zichzelf.
@Ron
Je stelt: “de cloud gaat ons leren om efficient te programmeren”
Ik hoop het van harte, maar snap eigenlijk niet waarom de cloud dit ons gaat leren.
Als ik kijk naar de performance van de meeste systemen, en de systeemeisen van sommige applicaties, dan is het (zeker in de microsoft omgeving) mij al jaren een doorn in het oog hoe slecht er geprogrammeerd wordt.
Daar waar we vroeger met stroomschema’s werkten, en alle instructies uitschreven om te kijken of het programma wel in het geheugen zou passen (ik praat over de tijd dat we al blij waren met een computer met 8 of 16k) nemen we nu een aantal standaard componenten en/of bibliotheken waar we dan slechts een paar % van gebruiken. De rest wordt wel allemaal geladen, en op de harde schijf gezet, dus is in principe allemaal overhead (en daarmee inefficient in mijn optiek)
Ik ben bang dat de capaciteit van de cloud op termijn dusdanig gaat groeien, en dat de prijs zo laag wordt, dat men ook daar inefficient gaat programmeren …