In de strijd om de beste business cases van 2009 heeft ook PC Basis een inzending gedaan. Met project 'PC Basic' dingen zij mee naar de prestigieuze Computable-prijs. Het project en aangekoppelde business case gaan over het zelfredzaam maken van ouderen in deze tijd van computers en internet.
Internetbankieren , informatie inwinnen bij gemeente , informatie over het openbaar vervoer, theater , bioscoopbezoek , kopen via internet, het zijn allemaal zaken die tegenwoordig met de computer en via internet te regelen zijn. Door die technologische ontwikkeling hebben steeds meer ouderen problemen om dit soort zaken te regelen. Door deze snelle technologische ontwikkelingen vereenzamen ouderen vaak waardoor zij zich steeds veder achter vinden gesteld. Ook zijn ze bang om aan nieuwe dingen te beginnen als er te veel knoppen en onduidelijke handleidingen zijn. Dit project moet ouderen weerbaarder maken in de toekomst met betrekking tot computergebruik en ze meer mogelijkheden bieden om uit de eenzaamheid te komen en hierdoor hun belevingswereld te vergroten.
Drempel verlagen
Het project PC Basic loopt gedurende het hele jaar 2009 en de doelstelling is ouderen te helpen in de voor hen nieuwe wereld van computers. 'We willen meer ruchtbaarheid geven dat er speciaal voor ouderen computers zijn aangepast, zodat ook zij onbeperkt mee kunnen doen in de huidige samenleving', aldus Sikko de Vries van PC Basis. 'We willen hun angst wegnemen voor de in hun ogen moeilijke dingen en dus zodoende de zelfredzaamheid vergroten. Zodoende bieden wij heb weer toekomstperspectief. Wij hebben demonstraties op beurzen gegeven en hebben de actieve ouderen het systeem gepresenteerd. Ook lichten wij hen in door middel van advertenties en zijn wij bezig een landelijke dekking van verkooppunten op te zetten om de drempel te verlagen en om inlichtingen te geven.'
Het project is bedoeld voor iedereen die graag wil computeren zonder zelf ingewikkelde dingen te moeten doen, zoals programma's installeren of spam, vrirussen en spyware. Doordat beveiliging en onderhoud word uitgevoerd door derden hebben zij alleen het gemak dat ze altijd kunnen computeren zonder problemen. Mensen zonder enige ervaring kunnen hierdoor werken met een computer en als ze iets niet weten, kunnen ze een helpdesk contacteren. Daarnaast is alles in het Nederlands en wordt alles in Jip en Janneke-taal uitgelegd.
Aan de slag
De Vries: 'Bepalend voor succes is dat wij dat gedaan hebben wat de klant graag wilde hebben; eenvoud en degelijkheid zonder enige beperkingen. We hebben vijf jaar garantie gekregen op de hard- en software, inclusief een abonnement en hoeven wij geen voorrij- en reparatiekosten te betalen. In het project hebben wij geleerd om de benodigde tijd te nemen en goed luisteren naar wat de klant bedoeld te zeggen; zeker bij mensen zonder computerervaring zal je diverse keren moeten herhalen wat ze nu echt bedoelen. Door het simpel te houden en de technologie steeds toegankelijker te houden, durven de ouderen deze stap dan ook te wagen om zelf aan de slag te gaan.'
Beste business case van 2009
Ook meedoen aan deze competitie? Zorg dan dat je ook je business case uitwerkt en indient bij de redactie van Computable. Een vakkundige jury buigt zich over voorgedragen cases en kiest de uiteindelijke winnaar. Uiteraard zijn business cases van afgeronde projecten welkom, maar ook de business cases van nog lopende of nog te starten projecten zijn welkom. Zolang de business case of het project maar linkt aan het jaar 2009.
Het aanmelden van business cases kan tot en met 20 januari 2010. In april 2010 worden de beste business cases van 2009 bekendgemaakt, mede in de jaargids Computable Business Cases 2010.