De gevolgen van offshoring zijn op lange termijn desastreus voor de Nederlandse kenniseconomie en verzwakken de positie van Nederland op het gebied van innovatieve producten en diensten. Dat stelt Virtum, een adviesbureau dat zich speciaal richt op de rol van cio's binnen organisaties. De adviseurs stellen dat door het ontwerp van nieuwe software en ict-diensten uit te besteden aan bedrijven in andere landen, de inhoudelijke kennis bij Nederlandse ict'ers verdwijnt.
‘Zijn wij in Nederland over tien jaar nog in staat om nieuwe ict-diensten te ontwikkelen als de aankomende generatie ict'ers alleen nog maar gewend is aan video- en telefoongesprekken met ontwikkelaars en beheerders in een Aziatisch of Afrikaans land?' Dat vraagt Computable-expert en mede-oprichter van Virtum François Zielemans zich af.
Hij stelt dat het merendeel van de ict'ers die nu actief zijn, eerst jarenlang zelf achter het toetsenbord heeft gezeten. 'Die generatie weet dus waarop hij moet letten als hij met een ontwikkelaar uit India spreekt.' Volgens Zielemans verandert die situatie doordat uitbesteding een vlucht heeft genomen.
Buiten Nederland
De adviseur stelt dat de generatie die nu afstudeert als informaticus in een heel andere situatie terechtkomt. Een situatie waar productie en ontwikkeling voor een steeds groter deel buiten Nederland plaatsvinden. Zielemans: 'Zelfs complexe taken als het maken van het technisch ontwerp verschuift richting continenten ten zuiden en oosten van ons.' De nieuwe generatie ict'ers is volgens de adviseur vooral sterk in het managen van projecten.
'Door steeds meer onderdelen van de waardeketen uit te besteden, verkleint Nederland de kans om tot nieuwe ideeën, producten en diensten te komen. Innovatie zal dan uitblijven en onze kenniseconomie verzwakt', aldus de expert.
Alleen managers
De adviseur stelt dat een organisatie alleen in staat is om maximaal te innoveren als de gehele waardeketen zich voor langere tijd in een geografisch gebied concentreert. 'Als een economie door gebrekkige interne innovatie veel hoogwaardige en dus dure diensten en producten moet importeren, zal de consument op termijn de import niet meer kunnen financieren. Dan komen we in een situatie waar we structureel een handelstekort hebben.'
Zielemans waarschuwt: ‘We moeten ervoor oppassen dat we in Nederland in een situatie komen waar iedereen manager is en niemand meer echt weet waar hij het over heeft. Dan hebben we echt een probleem en worden we links en rechts ingehaald door landen waar het ook zonder deze extra uitdaging al moeilijk mee concurreren is.'
Helemaal eens met dit artikel.
Ik werk al ruim 10 jaar bij diverse bedrijven die veel ICT werkzaamheden uitbesteden aan Indiase bedrijven of deze mensen tijdelijk naar Nederland halen. Mijn ervaring gedurende deze gehele periode is dat ik betreffende personen voornamelijk voor langere tijd aan het opleiden ben waarna zij met deze kennis weer bij de
betreffende bedrijven vertrekken.
Ik wil Nederlandse ICT-ers opleiden.
(En nee, ik heb niets met Wilders van doen)
Ben 20 jaar werkzaam in IT-beheer (SAP/Oracle/Unix) en kan alleen maar bovenstaand verhaal beamen. Even los van innovatie: de beheerwerkzaamheden die meestal worden geoutsourced zijn juist de werkzaamheden die traditioneel door beginnend IT-personeel werden uitgevoerd. Dit soort posities is op dit moment snel aan het verdwijnen. Ik ben het eens met de schrijver dat in Nederland straks geen applicaties meer ontwikkeld kunnen worden, sterker nog: ik geloof dat de complexere ERP applicaties straks niet eens meer in Nederland beheerd kunnen worden.
Goh.. jeetje.. is dat onnuchterend zo rond de Kerst. En ik maar denken dat hersenloze en harteloze acties enkel goede resultaten opleverde, zeer zeker als het net lijkt alsof men gelijk heeft omdat vele anderen het ook doen. Kunnen we nu eindelijk dan eens een halt roepen aan die sado-masochistische bestraffing van de IT sector sinds de dot-com bubble barste zo’n 10 jaar geleden. Het zijn dezelfde blufferige verkopertjes van toen die vervolgens met de alternatieven aankwamen. Stom heh ? “The more people stick their head in the sand, the more gaping assholes i see.”
hehe eindelijk begint deze discussie eens aan de oppervlakte te komen.
Ik ben er nooit voor geweest om strategische IT in handen te geven van een 3e wereld land dat geen enkel belang heeft bij ons welvaren en aan werknemers die voor een tientje per maand naar de concurrent gaan.
De financiele en managerial types vonden IT aan de rechter kant van de balans en concludeerden dat het kosten waren die omlaag moesten.
En nu na een jaar of 10-15 zitten we met een complexe legacy, waarvan niemand meer snapt hoe die in elkaar is gezet. Het personeel dat nog iets van IT snapte is eruit gegooid. De IT afdelingen zijn verworden tot vechtende clubjes bedrijfskundigen die voor hun stoel knokken. De beslissers van weleer zijn allang vertrokken met een grote zak met geld.
Veel succes ermee en de beste wensen voor 2010!
@piet
Tsja, met het outsourcen van IT naar een lage lonen land werd niet zelden ook het eigen belang van de beslissende manager gedient. Een beetje te vergelijken met de bonussen bij de banken. Ook hier is dus een complete bedrijfstak gesloopt.
Er vindt nauwelijks meer nieuwe instroom plaats van technici, de branche wordt steeds meer bevolkt door managers (voornamelijk ITIL gerelateerd) die geen enkel contact meer hebben met de IT-infrastructuur en zich laten leiden door nietszeggende kengetallen.
Net zoals bij het rijk moet steeds meer kennis worden ingehuurd. Echte relevante kennis wordt steeds zeldzamer en ik denk dan ook dat een goede IT-er nog wel eens erg duur gaat worden.
Ook de beste wensen voor 2010 gewenst !
“De nieuwe generatie ict’ers is volgens de adviseur vooral sterk in het managen van projecten”
Met deze zin heb ik wat moeite. Het managen van projecten gebeurt m.i. door projectmanagers, niet door ICT-ers.
Los daarvan: ik deel de ervaringen van Jos B hierboven.
Het bedrijf waar ik gedetacheerd ben heeft ook stukken naar India ge-outsourced.
– als er 1 PR opgelost wordt, krijg ik er 3 nieuwe voor terug
– de uurtarieven mogen dan wel lager zijn, maar als ik zie wat voor managementoverhead hieraan verbonden is (afspraken maken, vlieguren, opzetten procedures om hun spullen te integreren in de onze) dan vraag ik me af of het wel echt goedkoper is
– we krijgen inderdaad bijna iedere keer dezelfde contactpersoon in India, alsof ze maar 1 ontwikkelaar hebben
Zeker bij de grote complexe embedded apparaten, zoals door Francois al genoemd (ASML is vergelijkbaar met waar ik gedetacheerd ben) is het heel tricky om dingen uit te besteden naar welk land dan ook. Voor kleine, applicatie-achtige activiteiten is dit nog wel te doen, maar voor de echt complexe delen, waarbij ook testmachine’s nodig zijn, is het in mijn ogen nog steeds verstandiger je code lokaal te ontwikkelen.
Ach outsourcing…. tja toen er eindelijk in de vorige eeuw een manager opstond met mooie cijfertjes die alleen maar naar één onderdeel wees waarop hij GROTE besparingen kon binnenhalen, was direct de rest overstag. FOUT! Als de ene besparing een enorme druk geeft op een ander onderdeel in de organisatie dan wordt er dus PER DEFINITIE niet bespaard maar moet dmv dure AD HOC beslissingen fouten worden hersteld. Zo ook outsourcing: Als wij ons AFHANKELIJK willen maken van van de economiën die nu nog BOOMING zijn, dan krijgen wij vroeg of laat de rekening gepresenteerd. Geld niet alleen voor IT maar ook voor alle andere sectoren. Juist doordat wij steeds meer uitbesteden verdwijnt onze kennis (+ creativiteit). Beheersing van de (loon)kosten mag niet als fabeltje gebruikt worden want fouten die door managers worden gemaakt zijn soms nog rampzaliger voor de organisatie.
@IT-er:
Nederland word langzaam maar zeker, structureel uitgehold door politieke organen zoals Council for Foreign Relations. Dit zijn bewust bezig om (Europese) landen kapot te maken ten bate “de Europese superstaat”.
Aangezien kennis macht is, zul je in de toekomst zien, dat we alleen maar structureel dommer gehouden worden, opleidingen steeds inhoudslozer worden, met als eind resultaat … veel ict kennis bij een hel klein groepje, en voor de rest heel veel dommere ‘handjes en voetjes’ in deze regio van de aardbol.