Iedere keer als Nederland plat ligt vanwege de weersomstandigheden borrelt de discussie weer op over thuiswerken. In ManagementTeam van december was al een artikel hieraan gewijd en op Nu.nl viel er op 22 december weer een compleet artikel over te lezen. Op de één of andere wijze komt het echter nog onvoldoende van de grond. Waarom niet eigenlijk?
In het kader van cloud computing zijn er geen belemmeringen voor thuiswerken, de stand van techniek van dit moment zorgt ervoor dat in principe nagenoeg alles via de cloud bereikbaar is. Een beperkende factor kan de internetverbinding van de medewerker thuis zijn, maar ook dat is vrij eenvoudig op te schalen naar een verbindingssnelheid die meer dan voldoende is tegen lage kosten. Daarnaast heeft voice over IP (telefoneren via internet) zich dermate ontwikkeld dat ook de telefonische bereikbaarheid geen belemmering hoeft te zijn.
Over het algemeen heeft (kantoor)werkend Nederland minstens één computer thuis staan. De werkgever verstrekt dit hulpmiddel ook al op de werkplek, dus waarom niet thuis? Hiermee wordt ook bespaard op de enorme stapel hardware die Nederland rijk is. De kosten van een werkplek op een kantoor zijn hoger dan die van thuis, al is het uiteraard niet de bedoeling om achter de keukentafel aan het werk te zijn. Er moeten dus wel voorwaarden aan de werkplek thuis gesteld kunnen worden. De arbo heeft hier uitstekende richtlijnen voor.
Het thuiswerken heeft als groot voordeel dat je niet aan het werk hoeft in de zogenaamde 'kantooruren'. Dit zorgt automatisch voor een betere werkspreiding waarmee piekbelastingen in het werk vermeden kunnen worden. Daarnaast kunnen zorg- en werktaken betere invulling krijgen waarmee een win-win-win-sitiatie ontstaat. De werkgever heeft betere (lees: efficiëntere) beschikbaarheid van de werknemer, de werknemer kan zijn eigen tijd indelen en het thuisfront profiteert mee van de ontstane situatie. Voor met name internationale organisaties zijn werkuren een welkome factor om het werk meer gespreid te laten plaatsvinden.
Een veel gehoord argument tegen thuiswerken is dat men (werknemers, werkgevers) bang is dat men de collega's minder zal zien en dat er dus meer gevaar op de loer ligt om te solistisch te worden en af te stompen van nieuws van de werkvloer. Ook dat is oplosbaar met bijvoorbeeld kleine applicaties als MSN Messenger, waarmee juist kleine berichten uitgewisseld kunnen worden met collega's. Natuurlijk, gebruik ervan vergt een inleertijd, echter het structureel gebruik van een dergelijke tool zorgt dat je niets hoeft te missen. Voor iedereen is het tevens een handig hulpmiddel om te zien of iemand online is of tijdelijk iets anders aan het doen is. Om te zorgen dat er binding blijft met collega's, de manager en/of de ceo/dga is het in ieder geval verstandig om contactmomenten met elkaar te hebben. Die contactmomenten kan je per maand met elkaar afspreken. Waar? Om het even!
Je zou er bijna overheen stappen, maar de grootste winnaar van thuiswerken is het milieu. Ga maar na:
– Minder spitsverkeer.
– Minder brandstofverbruik.
– Minder computers nodig.
– Minder kantoorgebouwen nodig.
– Minder electriciteitsverbruik.
– …
Als ik de artikelen over thuiswerken lees dan valt mij op dat vertrouwen van de werkgever één van de belangrijkste factoren is dat thuiswerken onvoldoende van de grond komt. Thuiswerken vereist dat men elkaar op een andere manier aanspreekt op verantwoordelijkheden. Over bijvoorbeeld het uit te voeren werk. We werken over het algemeen in Nederland al met deadlines. Eerlijk gezegd zou het mij niet interesseren wanneer iemand het werk klaar heeft en hoe hij/zij dat gedaan heeft, áls het werk maar klaar is binnen tijd en budget. De wijze waarop je dit managed is door de juiste afspraken met elkaar daarover te maken, die afspraken maak je controleerbaar (maak ze SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden). De manager lijkt angst te hebben om de controle te verliezen. Een goede manager zorgt dat hij juist managed en niet iedere pas wil controleren van de medewerker. Ook dat is eenvoudig te realiseren aan de hand van afspraken die je met elkaar maakt en vastlegt.
Kortom: heb jij nog een excuus om niet te gaan telewerken? Ik ga graag de discussie met je aan.
Wéér wordt alleen de bezwaren van de management kant benoemd. Ik heb hier al genoeg over gezegd, ik neem jullie artikelen hierover nu niet serieus meer! Laat maar echt!
thuiswerken is handig.
3 uur minder autoreizen per dag als je hetzelfde werk thuis kunt doen. waarom niet? je helpt jezelf en duizenden mede-weggebruikers hebben er profijt van…
dit moet de overheid stimuleren het scheelt veel uitstoot van co2.
Ik ben teamleider van een team en ik hoef mijn medewerkers helemaal niet dagelijks te zien. Eerlijk gezegd maakt het mij niet uit waar ze zijn als ze maar volgens afspraak leveren en beschikbaar/bereikbaar zijn.
Ik merk echter dat het management om mij heen moeite heeft met deze ´nieuwe werken´ aanpak en de mensen toch wel erg graag om zich heen hebben zitten.
Ook hier wordt e.e.a. weer heel zwart-wit tegen elkaar afgezet hier.
Zo spreekt Sjaak over 3 uur autoreizen per dag. Na de sneeuwval van afgelopen week was mijn reistijd 20 minuten enkele reis….omdat ik te voet ben gegaan. Normaal is het zo’n 6 minuten fietsen.
Dus dat argument gaat voor mij in ieder geval niet op.
Een aantal van mijn collega’s doen testwerk. Hiervoor hebben we een mooi testpark ingericht. Het heeft zo zijn praktische voordelen als die testers daar hun testen uitvoeren; de apparaten zijn iets te groot en te duur om mee naar huis te nemen.
In een aantal ondersteunende functies is het ook wel handig als je op kantoor bent (en de collega’s ook); om even ter plekke mee te kijken en uitleg te geven daar waar nodig.
En probeer eens een vergadering te houden als iedereen zijn eigen werktijden erop na houdt. Immers, iedereen werkt thuis. Men wordt beoordeeld op het resultaat, niet op aanwezigheid. Dus als je graag ’s nachts werkt, mag dat. Dito voor technische discussies, waarbij je e.e.a. op een bord zou willen tekenen.
En daarbij, vergaderen via telefoon, skype etc. werkt technisch wel, maar de toegevoegde waarde van elkaar zien (body language) valt er mee weg helaas.
Ook bestaat er zoiets als sociale contacten, en de koffie-automaat informatie. Die mis je ook als je thuis werkt.
Thuis werken…leuk als je een goed geisoleerde werkkamer hebt, maar met een aantal kinderen die in huis rondrennen, kan ik niet rustig werken.
En tot slot, ik vind het wel lekker om werk en privé gescheiden te houden.
Dit neemt niet weg dat ik ook wel eens thuis wil werken. Als ik wat documenten af moet maken, en de kinderen naar school zijn, dan kan ik thuis ongestoord doorwerken. Maar na een dag heb ik het wel weer gehad; ’t is best wel stil als je alleen thuis bent.
Neem nou zoiets simpels als je mail doornemen, uren invullen of logfiles bekijken. Dat kan je overal doen en kan je mooi na de spits alsnog naar je werk karren. Scheelt dan iig als weer een poos naar rode achterlichten zitten te staren.
Of als ze eerder weg willen om de kinderen van school/opvang op te halen en daarna nog even een paar uur werken
Zorg dat je werknemers via een VPS op het bedrijfsnetwerk kunnen komen en je hebt die drempel al weggenomen. Laat het dan aan ze zelf over of ze hier gebruik van willen maken of niet. De meeste mensen werken immers voor hun eigen plezier en dat wordt alleen maar meer als je ze daarbij helpt.
“En tot slot, ik vind het wel lekker om werk en privé gescheiden te houden.”
Eens! Je bent zo nooit van je werk en van je baas af! Als je dan een rot baas hebt, kom je nooit tot rust.
Helemaal eens met Peter.
Thuiswerken betekent naar mijn inzien ook niet 5 dagen in de week thuis werken.
Dingen die je op kantoor moet doen kan je indelen op de dagen dat je er wel bent.
@ PaVaKe
Naar mijn inzien heeft goed thuis vergaderen meer te maken met goed plannen en communiceren. Hierdoor weet je wanneer en wat er besproken moet worden.
Webex-en werkt bij ons prima en wordt dagelijks gebruikt voor conference calls met andere continenten, of je nou thuis zit of op je werk. (Voordeel is wel op je werk dat er meer mensen in de kamer passen 😛 )
Hierdoor heb je uiteraard met een behoorlijk tijdverschil zitten.
Misschien dat een webcam dat kan oplossen. Die dingen kosten ook niet zo veel meer.
En voor de windows programma’s die niet op het web draaien, kun je heel goed Go-Global gebruiken in aanvulling op je VPS. Binnen een half uur draaien via het internet. Zelfs vanaf een MAC of Linux. Google op ‘go-global telewerken’… Ik wens iedereen minder snelwegtijd en meer vrije tijd in 2010!
Belangrijkste belemmering voor thuiswerken is wat mij betreft de communicatie. Als IT-er werk ik veel met schema’s en diagrammen en uitleg via telefoon of mail is bijzonder inefficient en ineffectief. Je wilt elkaar kunnen zien en elkaars werk op de PC kunnen zien.
Hier zijn technologisch al zeker 20 jaar oplossingen voor die nooit echt breed zijn doorgebroken. In de reacties hierboven genoemde ontwikkelingen zijn wellicht weer een herleving hiervan. Maar het is nog niet genoeg. Het enige waar de sommige bedrijven nu mee komen is een onhandige conference room waar je alleen maar video hebt of een telefoon waar je met een aantal mensen om beurten in kunt roepen. Bedroevend.
Als overheid, bedrijfsleven en medewerkers hier structureel aan gaan werken kan thuiswerken en mobiel werken echt de grotere vlucht maken die het verdient. Dat betekent beleid (van overheid, bedrijf en thuis), geld, visie, ontwikkelen van echt goede hulpmiddelen, betere hardware voor thuis, grotere schermen, webcams, belastingaftrek voor werkkamers, etc. etc. Nederland zou met zijn overbelaste (wegen)infrastructuur hier best eens het voortouw in kunnen nemen en daarmee onderscheidend vermogen ontwikkelen. Dat begint met het onderkennen van de kans die er ligt en dan doelen stellen (zoveel % thuiswerken in tweeduizend x).
Prettige kerst allemaal, het sneeuwt nu. Dat hoef ik niet via de webcam te delen gelukkig, kijk maar naar buiten 🙂
Ik begin ’s morgens thuis en rij daarna achter de files aan naar kantoor. Af en toe een hele dag thuiswerk er tussen, gewoon omdat ik dan veel meer werk in minder tijd voor elkaar krijg (nog zo’n voordeel van thuiswerken!) of omdat er een pak sneeuw ligt ;-).
Ik denk dat 100% thuiswerken nauwelijks haalbaar is, en vraag me af of we dat zouden moeten willen (verschil tussen optimaal en maximaal? persoonlijk contact? privé/ werk scheiding?). Maar volgens mij groeien we langzaam naar de optimale balans toe. Veranderingen kosten nu eenmaal tijd.