Telecombedrijf Tele2 Zakelijk heeft zijn apparatuur voor ip-gebaseerde vpn-verbindingen (ip-vpn) vernieuwd. De overdrachtssnelheid op het netwerk verviervoudigt door de ingreep van 2,5 naar 10 gigabits per seconde (Gbps). Met de technologie ip-vpn kunnen organisaties de communicatie tussen verschillende locaties via een versleutelde ip-verbinding laten lopen. Het bedrijf heeft een vrijwel landelijk dekkend glasvezelnet dat tot aan de deur van zijn klanten reikt.
Bovendien vereenvoudigde de aanbieder zijn infrastructuur, vertelt Hein Boot. Hij is directeur Network Operations & Engineering bij Tele2 Zakelijk. Het netwerk bestaat uit twee netwerkringen, terwijl eerder veel meer ringen nodig waren om redundant te zijn. Daardoor verkleint de vertraging op de lijn (latency) en worden de gevolgen van eventuele netwerkstoringen beperkt.
Op zestien netwerkknooppunten in Nederland verving de telecomaanbieder steeds twee core routers. Die worden geleverd door hardwarefabrikant Cisco en ondersteunen het nieuwe protocol IPv6. Bovendien is op verschillende plekken optische DWDM-apparatuur geplaatst, vertelt directeur Boot. DWDM staat voor Dense Wavelength Division Multiplexing. De techniek stuurt meerdere kleuren licht door de glasvezelkabels, waardoor de netwerkcapaciteit verbetert en het signaal over langere afstanden reikt.
Klanten merkten niets
De vernieuwing van de netwerkapparatuur voor ip-vpn nam ongeveer een jaar in beslag, zegt Boot. De nieuwe onderdelen werden naast de bestaande gebouwd en daarna één voor één aangesloten op de connectiepunten van het netwerk. Omdat die grotendeels al dubbel was uitgevoerd, merkten de klanten daar niets van.
Tele2 Zakelijk had eind 2008 ruim vijftigduizend klanten. De telecomaanbieder heeft twee ip-netwerken. De ene is dus net vernieuwd, draait op Cisco-hardware en wordt uitsluitend gebruikt voor zakelijke ip-vpn. De andere heeft een vergelijkbare infrastructuur, draait op Juniper-hardware en wordt vooral gebruikt voor voip- en internetdiensten aan consumenten.