In Nederland moet een Europese supercomputer komen. Het kabinet wil dat een van de vijf Europese supercomputers die worden gebouwd in het kader van de Partnership for Advanced Computing, naar Nederland komt. De voorkeur is voor een locatie in Amsterdam. De computer moet in 2015 af zijn. De kosten bedragen 25 miljoen euro per jaar.
Dat geld moet bij elkaar worden gebracht door wetenschappelijke instellingen, het bedrijfsleven en de overheden. Zij profiteren ook van de komst van een supercomputer, schrijft minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 'Niet investeren in een supernode betekent dat de bestaande cyclus van gebruik door kennisinstellingen en bedrijven in Nederland wordt doorbroken. Hierdoor zal een belangrijk deel van het talent, dat voor het bedrijfsleven en de wetenschap nodig is, niet meer kunnen verworven (brain drain)', aldus de kabinetsvisie.
De voorkeur is om de supercomputer in Amsterdam te bouwen. Deze keuze is ingegeven door de nabijheid van Schiphol en het it-cluster rond de Nationale Computerfaciliteit bij het datacenter Sara en de beschikbaarheid van geschikt personeel.
Huygens
De snelste supercomputer van Nederland is de Huygens bij datacenter Sara in Amsterdam. Deze veroudert snel en is over twee jaar aan vervanging toe, schrijft het ministerie in een toelichting. De computer staat nu op de 93ste plaats in de top 500 van supercomputers wereldwijd en verwacht wordt dat zijn positie de komende jaren alleen maar zal dalen.
Het Partnership for Advanced Computing wil de Europese ict-infrastructuur op het niveau van Japan en de Verenigde Staten brengen. Nederland is een van de voorlopers van dit project.
betrek software testen! dit kan er voor zorgen dat we voor gaan lopen op de rest.
review, analyse testobject.
Helemaal mee eens dat men nu al denkt over de vervanging van Huygens. Sterker nog, ik had eigenlijk verwacht dat die plannen er al zouden liggen.
Maar bij voorkeur Amsterdam? Wat is er mis met, ik noem maar iets, Nijmegen, Eindhoven of Groningen. OK, in de buurt van SARA is logisch maar met de huidige stand van techniek is lokatie geen issue. Zelfs zo dat de mensen die er mee werken in Amsterdam kunnen blijven terwijl het cluster aan de andere kant van het land kan staan. Of zelfs aan de andere kant van de wereld. Kun je zelfs gebruik maken van datacenter lokaties waar wel voldoende stroom beschikbaar is.
Niet eens met deze vraag? Waarom dan is centraliseren in een derde wereld land of offshoren van sytemen wel een optie? Dat stoelt op dezelfde gedachte dat lokatie van mensen en apparatuur niet meer aan elkaar gekoppeld hoeft te zijn.
Dichtbij schiphol een voordeel? Hoezo? Gaat dit supercluster dan ook op vakantie met het vliegtuig? En zou het cluster dan niet beter vanaf Eindhoven of Eelde kunnen vliegen? Frits kon het ook, sinds die gloeilampen fabriek dichter bij schiphol wilde zitten is het alleen maar bergafwaarts gegaan.
Mooi portie super-computer-rekenkracht voor het Europese INDECT systeem op hollandse bodem. Vlak bij de hollandse internet opstap naar de rest van de wereld 😉 En dan straks naadloos koppelen aan het echelon systeem van de vs, zodat big brother je over de gehele wereld kan volgen via de nieuw internet 2.0 infrastructuur zeker? De toegang tot je bankrekening hebben ze al via het swift netwerk, nu de rest nog.
INDECT EU internet survailance systeem:
http://www.youtube.com/watch?v=2EtsJrA_BOU
INDECT project homepage:
http://www.indect-project.eu/