Als u bepaalde servers en diensten buiten de deur wilt laten hosten, huurt u daar rekruimte met of zonder eigen servers voor. U huurt dus de hardware. Het kan ook anders: waarom niet in plaats van hardware enkel capaciteit of resources huren?
Hosting is al heel wat jaren populair. De formule is altijd hetzelfde. U huurt servers, of u huurt rekruimte en plaatst daar uw eigen servers in. Maar wat als u meer capaciteit nodig hebt? Dan moet u overstappen naar een krachtiger systeem en hebt u last van downtime tijdens het overzetten. Bij incompatibele hardware is het bovendien vaak niet eens zo eenvoudig om een systeem van een oude naar een nieuwe server over te zetten. Nog meer downtime. Het Amerikaanse bedrijf Terremark met vestigingen in Engeland, België, Nederland en Spanje had een ander idee. Waarom niet alleen de capaciteit verhuren en u zelf uw eigen servers laten aanmaken? Een complete abstractie van de serverhardware, met andere woorden.
VirtualisatieHardware-abstractie betekent uiteraard virtualisatie. Er zijn natuurlijk wel meer hosters die met virtualisatie werken en u gewoon servers verhuren die in feite virtuele machines zijn. Maar daarbij kunt u meestal niet vrijuit kiezen om bepaalde systeembronnen uit te breiden: meer processoren of meer snelheid of meer geheugen. Meer opslagruimte is meestal wel probleemloos mogelijk, tenzij voor de startschijf van uw server. Terremark pakt het anders aan omdat u niet meer voor een server betaalt, maar alleen voor de resources die u verbruikt. De kostprijs voor een server is bij Terremark in theorie hetzelfde als die voor honderd servers, als die dezelfde resources zouden verbruiken.
Resourceverhuur
Terremark verhuurt dus systeemresources. U kiest hoeveel processoren en processorsnelheid, hoeveel RAM en hoeveel schijfruimte u nodig hebt. Daarvoor betaalt u. Binnen die grenzen creëert u dan de benodigde servers: zoveel als u er maar wil. Als u achteraf een server meer resources wil geven, dan kan dat. Terremark werkt immers met VMWare hypervisors en verhuurt u geen virtuele machines zoals andere hosters, maar resourcepools. De VMWare infrastructuur kent immers een hoger niveau boven de virtuele machine: de resourcepool. U reserveert met zo’n resourcepool hoeveel processoren (aantal en snelheid), hoeveel geheugen en hoeveel opslagruimte u in totaal nodig zult hebben. Binnen de resourcepool maakt u dan virtuele machines aan die uw servers vertegenwoordigen en die de bronnen zullen verbruiken.
Beheer
Terremark biedt u een webgebaseerd beheer aan van de hele virtuele omgeving. Dat webbeheer heet Infinicenter. Binnen een account kunt u verschillende omgevingen creëren. Elke omgeving bestaat uit resources, servers en netwerken. In een omgeving kunt u de servers onderverdelen in rijen en groepen. Hierbij is het dan mogelijk om servers te verplaatsen van een rij naar een andere, of van een groep naar een andere. Terremark biedt sjablonen om servers snel aan te maken met de populairste besturingssystemen (Windows, Linux en Solaris), maar u moet uiteraard zelf zorgen voor de juiste licenties. Bij elke aanmaak van een server toont de wizard een boodschap waarbij u moet bevestigen dat u begrijpt dat u gefactureerd zult worden voor alle resources en licenties die de server zal gebruiken. De webinterface toont netjes alle kosten voordat u de virtuele machine daadwerkelijk aanmaakt. De aanmaakwizard vraagt naar het besturingssysteem, de toe te wijzen resources en de netwerkinstellingen. Dan kunt u een VM uitrollen en kiezen of die meteen gestart moet worden of niet.
Met behulp van de sjablonen hoeft u zelfs het besturingssysteem niet te installeren, dat gebeurt automatisch. Maar u kunt het natuurlijk wel. Dan moet u ISO’s uploaden naar een speciale resourceserver en dan kunt u die van daaruit aanhechten aan een te creëren VM.
Het webbeheer is vrij geavanceerd en stelt u in de wizard onder de rubriek netwerk niet alleen in staat de basis-netwerkinstellingen vantevoren vast te leggen, maar ook de internetapplicaties (protocollen) en beveiligingsinstellingen die van toepassing zullen zijn. Zo kunt u meteen al de juiste firewallinstellingen en de gewenste protocollen opgeven. Voor een webserver zou dat bijvoorbeeld http, https, ftp en ssh kunnen zijn. Daarnaast kunt u uw resourcepool in rijen onderverdelen volgens het soort diensten: bijvoorbeeld alle webapplicaties en alle backoffice-diensten bij elkaar.
ToegangBij een fysieke server kunt u in geval van nood altijd bij zijn lokale toetsenbord. Bij een virtuele server kan dat wel met de VMWare vSphere Client, maar die hebt u bij Terremark niet ter beschikking. Terremark heeft dat opgelost door een virtueel lokaal netwerk (VLAN) in te stellen met Virtual Network Computing (VNC)-toegang voor elke VM. VNC is een manier om het bureaublad van een computer te delen. Het besturinggsysteem binnen de VM hoeft hiervoor niet te draaien, de VNC-toegang gebeurt op de virtuele machine zelf. U kunt een server dus aan- of uitzetten, of resetten. Als u een account hebt bij Terremark, krijgt u ook een VPN-inlog voor dat VLAN met VNC-toegang. Overigens is dat niet erg snel. Zeker bij Windows-servers gaat het veel sneller om toegang op afstand via het Microsoftprotocol RDP (Remote Desktop Protocol) te doen: dat vereist dan wel dat het OS binnen de VM draait. De VNC-toegang via VPN is alleen nodig als de server binnen de VM niet meer bereikbaar is.
Statistieken
Het webbeheer biedt behoorlijk rijk uitgewerkte dashboards en rapportagemogelijkeden. De dashboards geven realtime-grafieken over het verbruik van resources in vergelijking met wat u aangekocht hebt. Daarbij kan het systeem trends weergeven, zodat u tijdig ziet of u in de nabije toekomst meer resources moet aankopen of niet. Ook het burstgebruik zit daarbij. Nauwkeuriger details zijn beschikbaar met processor-, geheugen- en opslagtrends. U kunt grafieken in de tijd opvragen en dan vooruit of achteruit lopen in de tijd om een goed overzicht te krijgen over het optreden van dalen of pieken in het resourceverbruik.
Conclusie
Het idee om resources in plaats van servers te verhuren is zo logisch, dat we ons afvragen waarom niet meer hosters hierop gekomen zijn. Het is enorm flexibel en Terremark biedt een volledig beheerd systeem, zodat u nooit aan uw lot overgelaten wordt. U kunt een demo aanvragen om zelf een en ander uit te proberen. Beslist iets om een keer te bekijken.
Productinfo
Product: Terremark Enterprise Cloud
Producent: Terremark, UK; http://www.terremark.com/
Leverancier: Terremark Europe, tel. +31 23 547 79 46; www.createserver.nl
Adviesprijs: vanaf 1680 euro (cloudbundel 5 GHz, 10 GiB RAM en 100 GB schijfruimte)
De kern
* Waarom niet in plaats van fysieke serverhardware enkel capaciteit of resources huren?
* Terremark biedt die mogelijkheid in een volledig beheerd systeem met flexibele opvang van piekgebruik.
Dashboard met statusoverzicht resourcegebruik
U beheert uw eigen resourcepool volledig zelf. U beslist dus zelf welke resources elke VM toegewezen krijgt en u kunt die parametrisering ook altijd veranderen. Als u meer capaciteit nodig hebt dan uw resourcepool beschikbaar heeft, dan biedt Terremark daar twee mogelijke oplossingen voor. Voor permanent meer resources kunt u gewoon een grotere capaciteit aanvragen en huren. Die extra capaciteit komt dan bij uw resourcepool en u kunt die naar wens verdelen onder uw VM’s. Terremark biedt u echter ook een tijdelijke resourcestijging aan. Dat is bedoeld voor ‘bursts’ (pieken) van verbruik: situaties waarbij een of meer servers plots veel meer resources (meestal cpu en/of geheugen) nodig hebben dan oorspronkelijk begroot. Deze tijdelijke resourcestijging heet dan ook een resourceburst.
VMWare werkt met een dynamische resourcetoewijzing waarbij VM’s alleen de resources opnemen die ze echt nodig hebben en wat ze niet verbruiken, terug vrijgeven aan de resourcepool. Er zijn op die manier dus veel resourcepools in de infrastructuur die capaciteit over hebben. Terremark verzamelt dit overschot en gebruikt dat om zijn klanten resourcebursts toe te kennen. Deze resourcebursts moeten weliswaar extra betaald worden, maar alleen voor zolang u ze gebruikt. U kunt in uw resourcepool zelf configureren of bursts wenselijk zijn en hoeveel extra resources u in nood zou willen hebben.
DataTestlab