Computable zet een aantal opmerkelijke benoemingen en overstappen van managers, bestuurders en cio's bij bedrijven en bij overheden in de ict-branche op een rij. Gezien het aantal overstappen draait de cio-carrousel op volle toeren, maar de functie van hoogste ict-baas wordt ook steeds vaker ingevuld door iemand die binnen de eigen organisatie doorgroeit.
Eind november 2009 wordt bekend dat Neelie Kroes aan de slag gaat als eurocommissaris Informatiemaatschappij. Haar nieuwe portefeuille omvat onder andere ict, telecom en nieuwe technologie. Ze vervangt de Luxemburgse Viviane Reding, die in de Europese Commissie de post Justitie krijgt. Kroes gaat tot en met 2014 leiding geven aan het directoraat-generaal Informatiemaatschappij en aan het Enisa (European Network and Information Security Agency). Dat agentschap houdt zich op Europees niveau bezig met informatiebeveiliging. Critici stellen dat de nieuwe post minder zwaar is dan Mededinging, waarover Kroes de afgelopen vijf jaar de scepter zwaaide.
Pieter Schoehuijs (44) wordt halverwege 2009 benoemd tot cio bij chemieconcern AkzoNobel. Hij komt van de Amerikaanse branchegenoot Church & Dwight Corporation in New Jersey, waar hij werkte als vice president en cio. Hij deed volgens het chemiecorncern ruime ervaring op met automatisering bij bedrijven die consumentenproducten en chemicaliën produceren. Schoehuijs volgt Gerard Helmink op. Helmink, die de afgelopen veertig jaar verschillende functies in informatietechnologie binnen Akzo Nobel vervulde, gaat eind 2009 met pensioen.
Theo Koster (49) wordt in mei 2009 aangewezen als landenmanager voor de Benelux bij de Barneveldse leverancier van bedrijfssoftware Infor. Hij is een ict-veteraan met 25 jaar ervaring. Koster begon zijn carrière in 1984 als een consultant bij Digital Equipment, dat werd overgenomen door Compaq en later door HP. In 1998 startte Koster bij Baan Software, waar hij de functie van verkoopdirecteur vervulde. In 2003 werd Baan overgenomen door SSA Global, dat later werd ingelijfd door Infor.
Wisseling van de wacht onder CIO’s
In 2009 zijn bij bedrijven en overheden veel nieuwe chief information officers (cio's) benoemd. Daarbij valt op dat techneuten plaats maken voor bestuurskundigen met ict-kennis die vanuit de eigen organisatie opklimmen naar de hoogste functie voor de automatiseringmanager. Het aantal cio's dat overstapt is ook nog altijd groot en daardoor kan gerust gesproken worden van een cio-carrousel. De illustratie hiernaast geeft een overzicht van opvallende benoemingen en overstappen van de hoogste ict-bazen in Nederland en de cio's bij de verschillende ministeries.
Stads-CIO’s
De gemeente Rotterdam heeft per september 2009 Hans Nijman aangesteld als cio bij de gemeente Rotterdam. Dat gebeurt mede naar aanleiding van het rapport 'Foutmelding in beeld' van de Rekenkamer Rotterdam. In die onderzoeksuitkomst wordt gesteld dat het college van Burgemeester en Wethouders en de ambtelijke top van Rotterdam geen grip hebben op de ict van de gemeente. Er is geen zicht op de samenhang tussen ict-projecten en de realisatie ervan binnen planning en het budget van 54 miljoen euro. De nieuwe cio moet dat veranderen.
Eerder stelde de gemeente Amsterdam Claudia de Andrade-de Wit aan als cio. Na onderzoek van bureau McKinsey eind 2008 blijkt die gemeente nauwelijks inzicht te hebben in de ict-uitgaven. Er was geen kostenrapportage beschikbaar en de schattingen van de uitgaven voor automatisering liepen uiteen van 70 tot 150 miljoen euro. Uit het rapport kwam verder naar voren dat de ict-systemen van de gemeente een hoog beveiligingsrisico liepen en er een wildgroei was ontstaan aan ict-systemen en -afdelingen. De cio moet die situatie aanpakken.
Van vader op zoon
Afas ERP Software krijgt begin 2009 een nieuwe directie. Algemeen directeur Ton van der Veldt wordt opgevolgd door zijn zoon Bas van der Veldt. Financieel directeur Piet Mars neemt ook afscheid. Zijn zoon Arnold Mars neemt het stokje over. De softwareleverancier is een familiebedrijf en dat valt op in een sector met vooral beursgenoteerde concurrenten.
Lector Frans Nauta van de Hogeschool Arnhem Nijmegen wordt de tweede ambassadeur voor het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV). Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken stelde vorig jaar al Erik Gerritsen aan. Nauta zal onderwijs- en zorginstellingen informeren over het gebruik van open source en open standaarden.
Microsoft heeft voor het eerst een vrouw die niet bij dat bedrijf werkt, benoemd tot Microsoft Certified Master Sharepoint. Mirjam van Olst van ict-dienstverlener Macaw kreeg de titel nadat zij op het Amerikaanse hoofdkantoor van Microsoft haar Sharepoint-kennis liet zien.
CEO’s verdwijnen en verschijnen
Paul Schuyt treedt eind vorig jaar om persoonlijke redenen af als directeur van Logica Nederland. Hij wordt in februari van dit jaar opgevolgd door Wilbert Kieboom, die tot augustus 2008 deel uitmaakte van de raad van bestuur van concurrent Atos Origin. Schuyt duikt na het thuis uitzitten van de termijn van zijn concurrentiebeding in augustus op als de nieuwe topman van Levi9, de outsourcingsonderneming van Bernhard van Oranje.
Voormalig ceo van Business Objects Sabine Palinckx, in 2008 door Computable-lezers gelauwerd als CEO van het Jaar, verlaat per 1 maart de Duitse ERP-leverancier SAP om leiding te gaan geven aan de Nederlandse softwareleverancier Human Inference.
Frans van Houten, de per 1 januari van dit jaar gewipte ceo van chipfabrikant NXP, keert terug op het toneel bij bankverzekeraar ING. Hij gaat de opdeling van de financiële dienstverlener in een zelfstandige bank en verzekeraar leiden.
Bij ict-dienstverlener TSS komt op 1 januari van dit jaar Gerrit Oosterhof op de bok, die eerder een grootschalige reorganisatie van de ict bij de Belastingdienst leidde en jarenlang operationeel directeur was van Getronics PinkRoccade. Hij zal de er twee jaar niet volmaken. In de loop van 2010 wordt hij vervangen door Robin van Poelje, afkomstig van Strikwirda Investments, de investeringsmaatschappij achter TSS.
Sabbatical
Er is ook een ict-directeur die het een jaar rustig aan gaat doen. Hennie Wesseling, directeur ICT Mail bij TNT Post, neemt per 1 januari 2010 een sabbatical. Marcel Krom, afkomstig van TNT-onderdeel Cendris, neemt zijn positie over per 1 novenber 2009. Wesseling is een toonaagevende cio in Nederland. Hij zit in de adviesraad van het ict-innovatieplatform ICTregie. Ook is hij voorzitter van het CIO Platform, de vereniging van cio's en ict-directeuren in Nederland.