De overheid laat een centraal systeem voor de gemeentelijke basisadministratie ontwikkelen. Om de overgang hiernaar te vergemakkelijken, komt voor gemeenten ook een lokale versie beschikbaar. Daartoe hebben staatssecretaris Ank Bijleveld, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) besloten. In juli 2008 werd het project ter modernisering van de gemeentelijke basisadministratie (mGBA) nog stilgelegd wegens budgetoverschrijding.
Adviseurs van Atos Consulting raadden Bijleveld aan om naast een centrale opslag van persoonsgegevens van inwoners nog een lokale versie te bouwen. De staatssecretaris had de consultants daartoe in oktober 2009 om advies gevraagd ter waarde van 130.000 euro.
Het centrale systeem Burgerzakensysteem-Kern (BZS-K) is een softwaremodule waarmee gemeenten hun berichten op gestandaardiseerde wijze aan een centrale database kunnen doorgeven. Volgens Bijleveld kunnen gemeenten door een centraal systeem continue en plaatsonafhankelijke dienstverlening bieden. Dit systeem maakt optimale gegevenskwaliteit en kostenbesparing voor gemeenten mogelijk.
Aanbesteding
Het programmateam dat zich buigt over de modernisering van de basisadministratie begint binnenkort een Europese aanbesteding voor de bouw van het centrale systeem BZS-K en uitbreiding van de centrale database GBa-Verstrekkingen. Het gaat daarbij om een raamovereenkomst met acht partijen voor de duur van twee jaar (2010-2012) en een verlenging tot 2015. Door de opdracht in acht delen te knippen, hoopt de overheid een mix van bestaande en nieuwe leveranciers met kennis van gemeentelijke processen en e-overheid aan te spreken.
Het programma mGBA moet in 2010 worden afgerond. Het budget van het programma is sinds het begin van 2001 verschillende keren verhoogd. Inmiddels is er een budget van 67,3 miljoen euro voor beschikbaar.
Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA)
Het programma mGBA realiseert twee onderdelen ter vervanging van de huidige generatie GBA-systemen. Het gaat hierbij om:
GBA-Verstrekkingen (GBA-V), een centrale database van waaruit de gegevensverstrekking plaatsvindt
Burgerzakensysteem-Kern (BSZ-K), een softwaremodule waarmee gemeenten hun berichten op gestandaardiseerde wijze aan het centrale GBA-V systeem kunnen doorgeven. De ontwikkelduur hiervan wordt geschat op tweeënhalf jaar. De implementatieperiode wordt ook op tweeënhalf jaar geschat.
De ontwikkeling van GBA-V bestaat uit drie fasen:
1: GBA-V Online maakt de gehele gegevensset voor geautoriseerde afnemers online direct raadpleegbaar. Deze fase is eind 2007 opgeleverd.
2: GBA-V Fullservice zorgt ervoor dat periodiek alle wijzigen aan alle geautoriseerde afnemers kunnen worden toegezonden. Naar verwachting zal deze fase in 2010 worden opgeleverd.
3: GBA-V Moderne Interfaces, het gebruik van webdiensten. De duur van deze fase wordt geschat op twee jaar.
Wat een verspilling van ons belastinggeld! Is het rapport soms geschreven met gouden letters? Eerst Ordina en nu Atos en wie mag het rapport straks gaan schrijven als er weer een overschrijding wordt geconstateerd? Zijn er geen capabele ambtenaren of durft niemand zijn kop naar voren te schuiven, bang voor de guillotine? Het GBA-project is vergeven van externe adviseurs met allemaal hun eigen agenda en vriendjes die zij wederom naar voren kunnen schuiven. Eerlijke verdeling voor de 8-delen? Ja, als je in sprookjes gelooft… Waarom verbaast het mij niet dat overheidsprojecten veelal mislukken en te veel kosten…Het kabinet maar roepen dat er minder externen moeten worden ingehuurd maar deze regel geldt blijkbaar niet voor mevrouw Bijleveld en de hoge ambtenaren …