Het is weer de tijd, einde van het jaar, om kort terug te kijken. Wees gerust, geen lijstjes of verkiezing. Ook is het niet de bedoeling een 'OS flame war' te starten, want daar is niet veel voor nodig. Meer een nostalgische en beetje persoonlijke terug- en vooruitblik. Voeg vooral je persoonlijke kijk hierop toe in het commentaar.
Bijna veertien jaar geleden, na bij een mkb-bedrijf de ict opgezet te hebben, ben ik bij Sun Microsystems in dienst getreden. Ik kreeg goed bedoelde adviezen van vrienden en kennissen, 'Unix was een aflopende zaak', 'doe je daar wel goed aan, Windows NT gaat het helemaal worden'. Aangezien mijn expertise in de Windows-hoek lag, leek het me nuttig ergens heen te gaan waar ik nog veel kon leren. Dus alle goed bedoelde adviezen in de wind geslagen en ik ben begonnen bij Sun.
Fast forward naar 2009. Laatst spookten die goed bedoelde adviezen door mijn achterhoofd. Linux heeft natuurlijk vaste plaats veroverd sindsdien, met Ubuntu als laatste grote telg uit die familie. Veel embedded devices, routers, streaming media servers, storageservers, etc. maken gebruik van een Unix-variant. Open Solaris is in recent verleden gestart. Dit jaar is Google Chrome OS uitgebracht, welke rol dit gaat spelen is voor mij vooralsnog onduidelijk. Maar met Google als drijvende kracht zal er vast een goed idee en plan achter zitten. Ook Mac OS X wint aan populariteit, meeliftend op het design-succes van Apple. En bijna geen ict'er te vinden, denk ik, die niet weet wat 'Snow Leopard' is. Zelfs het besturingssysteem van de iPhone is een variant van Mac OS X. Hoe het gaat lopen en wie de winnaars van morgen zijn, blijft erg lastig te voorspellen. Gelukkig maar, dat houdt het wel zo leuk.
Ik stapte in 1985 over naar een bedrijf dat Unix systemen verkocht. Veel mensen verklaarden mij voor gek. DEC VAX en IBM 36, daar zat toekomst in.
Ik werk intussen al weer zo’n 25 jaar (naar volle tevredenheid) met Unix. En de kennis die ik 25 jaar geleden op deed is, in tegenstelling tot de situatie bij zo veel andere systemen, gewoon nog toepasbaar.
Ik heb dezelfde ervaring als Albert. In 1999 kon ik als unix-specialist vertrekken bij m’n toenmalige baas. Er zat geen toekomst in unix/linux. Inmiddels is de toenmalige werkgever van toonaangevend naar marginaal gegaan. Zelf werk ik tegenwoordig uitsluitend nog met Linux of andere unix-varianten. Recent een OpenSolaris neergezet ivm met ZFS. Maar ZFS dat de kansen van Solaris vergroot weet ik niet.
Chrome van Google zie ik niet doorbreken, Google krijgt te veel big-brother trekjes wat een steeds grotere groep mensen voorzichtig maakt en laat afhaken bij google.
Proxies die google afschermen van de “echte” bezoekers afschermen dat kan wel eens successvol worden.
Een Iphone heb ik zelf maar of dat ook m’n volgende telefoon gaat worden betwijfel ik. De noodzaak om daarvoor een mac te moeten gebruiken ipv m’n Linux bak vind ik wel een heel groot nadeel. De volgende telefoon is er een die ik vanuit Linux kan beheren.
Wat dat betreft is er tussen Apple en microsoft niet zo’n groot probleem. Beide zullen terdege met Linux rekening moeten houden, niet omdat het al dan niet beter is, maar omdat het open is. En dat is wat (professionele) gebruikers willen. Ze willen grip op hun it.