Het opensourceproject OpenTaal is in een stichting ondergebracht. OpenTaal maakt Nederlandstalige taalhulpbestanden voor gebruik in opensourceprojecten. Vrijwilligers werken binnen het project aan spellingcontrole, woordafbreking, synoniemenlijsten en grammaticacontrole. De stichtingsvorm maakt het onder meer mogelijk om beter gebruik te maken van sponsoring en subsidies.
De oprichting van de stichting is mogelijk gemaakt door NLUUG, de Nederlandse vereniging voor (professionele) gebruikers van Open Systemen en Open Standaarden.
Het project OpenTaal is vooral bekend door zijn Nederlandstalige spellingwoordenlijst. Die wordt in veel opensourceprogramma's gebruikt, waaronder het kantoorpakket OpenOffice.org, de webbrowsers Firefox en Google Chrome en het e-mailprogramma Thunderbird. De lijst bevat ongeveer 170.000 woorden en is voorzien van het Keurmerk Spelling van de Nederlandse Taalunie. Naast de spellingwoordenlijst ontwikkelt OpenTaal een synoniemenlijst, woordafbreekpatronen en materiaal voor grammaticacontrole.
Vrijwilligers
Het project is eind 2005 ontstaan op initiatief van het inmiddels in het NOiV overgegane Programma OSOSS. Sinds de start van het project zijn er leden van de Nederlandstalige TeX Gebruikersgroep en nl.openoffice.org bij betrokken. Daarnaast zijn er banden met andere Nederlandstalige afdelingen van opensourceprojecten, zoals GNOME-NL, KDE.NL en Mozilla.nl.
Genoemde bestanden kunnen ook in PostgreSQL worden gebruikt voor gebruik met de fulltext search-functionaliteiten in de database.
http://www.postgresql.org/docs/current/static/textsearch-dictionaries.html#TEXTSEARCH-ISPELL-DICTIONARY
Beide projecten worden met BSD-licentie uitgegeven.