De Radboud Universiteit Nijmegen trekt zich terug uit het gezamenlijke erp-project Sans (Samenwerking Nieuw Studenteninformatiesysteem). Kostenoverschrijdingen, vertragingen en technische complicaties zijn debet aan dit besluit. Sans is een gezamenlijk project met de universiteiten van Amsterdam, Leiden en Tilburg en de Hogeschool van Amsterdam voor een nieuw inschrijf- en volgsysteem voor studenten op basis van Peoplesoft Campus Solutions. Partners zijn Oracle, Atos Origin en, in de beginfase, Berenschot en Stichting Surf. Het project kostte oorspronkelijk 21 miljoen euro.
Het project Sans is in 2005 van start gegaan en moet leiden tot een nieuw online studenteninformatiesysteem. Tot de administratieve taken behoren onder andere het inschrijven van studenten, het opstellen van studieplannen, en planning en begeleiding van studenten bij de voortgang van hun studie. Ook moet het nieuwe systeem aansluiten op wetgeving en nieuwe ontwikkelingen, zoals flexibele onderwijsmodellen en de elektronische leeromgeving. In 2006 koos het samenwerkingsverband voor de campussoftware van Peoplesoft, dat onderdeel is van Oracle.
Alternatief
De Radboud Universiteit is bij herhaling geconfronteerd met kostenoverschrijdingen, technische problemen en vertragingen in de uitvoering. Het systeem had al in voorjaar 2009 operationeel moeten zijn. Op zijn vroegst zal dat pas in de loop van 2011 gebeuren.
Nadat kortgeleden opnieuw een verhoging van het budget nodig bleek, besloot de Nijmeegse universiteit te stoppen met het project. Volgens het college van bestuur bestaat nu nog de mogelijkheid een alternatief systeem te bedenken. Vooralsnog blijft het huidige systeem Isis tot minimaal 2012 in gebruik. Een aanbesteding voor een nieuw studenteninformatiesysteem is gestart.
De Radboud Universiteit meent dat de risico's op verdere stijging van de investeringskosten te groot zijn. Ook bestaan te veel onzekerheden over de toekomstige exploitatie en het onderhoud van het systeem. Het project is technisch complex en de gezamenlijke aansturing daarvan door vier universiteiten en een hogeschool is lastig. 'De universiteiten van Amsterdam, Leiden en Tilburg en de Hogeschool van Amsterdam hadden net als wij hun eigen wensen over zaken die ze in het systeem willen laten opnemen. Daardoor begon het systeem voor ons te ingewikkeld te worden', zegt een woordvoerder.
Buitenlands pakket
Ook wijst hij erop dat het aanpassen van het van origine Amerikaans systeem op de Nederlandse onderwijssituatie tegenviel. 'Begin 2005 was het de meest logische keuze om zelf een nieuw systeem te laten bouwen op basis van een buitenlands pakket. Inmiddels heeft de markt niet stilgezeten en blijken er goede standaardalternatieven voorhanden.' Zo hebben de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit in Amsterdam, die niet meededen aan Sans, elk gekozen voor het op SAP gebaseerde Nieuw StudentInformatieSysteem (Nieuw SIS).
De Radboud Universiteit verwacht dat het na de aanbesteding en invoering van het nieuwe systeem en de afschrijvingen op Sans, in 2020 (!) toch goedkoper uit zal zijn dan als het was doorgegaan met de Peoplesoft-implementatie. Hoeveel geld de universiteit kwijt is met de desinvestering in Sans, wil de woordvoerder niet zeggen. Bij de oorspronkelijke aanbesteding, die door hoofdaannemer Oracle werd gewonnen, ging het om een contractwaarde van 21 miljoen euro.
Kan dat zomaar van ons belastinggeld? Valt er niets te redden dmv goed contract-en salvage-management ?
Lijkt mij de oracle goed weg komt..
Project doet qua resultaat z’n naam dus eer aan. Aan het eind van de rit zitten ze nog steeds zonder 😉
edgar,
Ik lees alleen dat het Radboud eruit stapt, niet wat de consequenties zijn voor de project partners.
Verder geen hoogte hoeveel de afschrijving zijn of de verwacht extra project kosten. Wij weten dus niet wat goedkoper zou zijn, doorgaan of stoppen.
Daarnaast lijk je verbaast te zijn dat zoiets gebeurt terwijl er keer op keer publicaties zijn over het aantal mislukte ICT projecten (zeker bij de (semi)overheid) om wat voor een reden dan ook.
Dus ja van ons belastinggeld
Als in het begin de gap analyse al aangeeft dat het niet aansluit op de functionele eisen waarom dan toch doorgaan? Op zo’n moment weet je dat de kosten uit de hand kunnen lopen door consultancy, customizations, of uitbestedingen e.d. Hoe dan ook de projectleiding heeft gefaalt en het budget niet in de hand gehouden.
21 miljoen waar praten we over één maal de superjackpot winnen in de staatsloterij en het is betaald.
Heeft er dan niemand het fatsoen, ook de leverancier, dit kun je niet maken. Kleine bedrijven moeten vechten voor elke euro in een project, indien het een meerprijs is moet je het zeer goed uit kunnen leggen. Maar met geld van een ander lijkt het allemaal geen probleem.
Terwijl VU Amsterdam en Universiteit Maastricht voor de keuze van SAP Student LifeCycle Management niet eens een aanbesteding hebben uitgevoerd maar onderhands hebben gegund. Kan dat dan zomaar.
VU Amsterdam heeft wel een aanbesteding uitgevoerd, voor de pakketselectie en implementatiepartner.
Nu defensie nog… en als ze dan toch bezig zijn kunnen ze SAP er ook meteen uit gooien.
Als insider van een van de overgebleven instellingen kan ik iedereen verzekeren dat de onrealistische Europese aanbesteding in 2005 de basis heeft gelegd voor dit zeer moeizame traject – met dank aan Berenschot. Anders dan de RU stelt heeft SAP al in 2005 meegedaan aan de Europese aanbesteding, maar is toen afgevallen op grond van de afgesproken wonderlijke criteria, zeker niet op basis van functionaliteit. Ook de opmerking van de RU over de eigen wensen van de vijf instellingen is onzin: er was/is juist altijd grote eensgezindheid over de noodzakelijke functionaliteit.
Met een groepje programmeurs en interface designers van pak en beet 5 man bouw je zo’n systeem in een aantal maanden voor de fractie van de kosten…
5 man x 80,000 = 400,000
Dan nog een maintenance contract.
Maar goed blijf maar lekker belastinggeld over de balk gooien…
Het is niet alsof mensen kunnen studeren met dat geld… ::rolleyes::
Sch**tziek wordt je van dit soort absurde bedragen.