De Radboud Universiteit Nijmegen trekt zich terug uit het gezamenlijke erp-project Sans (Samenwerking Nieuw Studenteninformatiesysteem). Kostenoverschrijdingen, vertragingen en technische complicaties zijn debet aan dit besluit. Sans is een gezamenlijk project met de universiteiten van Amsterdam, Leiden en Tilburg en de Hogeschool van Amsterdam voor een nieuw inschrijf- en volgsysteem voor studenten op basis van Peoplesoft Campus Solutions. Partners zijn Oracle, Atos Origin en, in de beginfase, Berenschot en Stichting Surf. Het project kostte oorspronkelijk 21 miljoen euro.
Het project Sans is in 2005 van start gegaan en moet leiden tot een nieuw online studenteninformatiesysteem. Tot de administratieve taken behoren onder andere het inschrijven van studenten, het opstellen van studieplannen, en planning en begeleiding van studenten bij de voortgang van hun studie. Ook moet het nieuwe systeem aansluiten op wetgeving en nieuwe ontwikkelingen, zoals flexibele onderwijsmodellen en de elektronische leeromgeving. In 2006 koos het samenwerkingsverband voor de campussoftware van Peoplesoft, dat onderdeel is van Oracle.
Alternatief
De Radboud Universiteit is bij herhaling geconfronteerd met kostenoverschrijdingen, technische problemen en vertragingen in de uitvoering. Het systeem had al in voorjaar 2009 operationeel moeten zijn. Op zijn vroegst zal dat pas in de loop van 2011 gebeuren.
Nadat kortgeleden opnieuw een verhoging van het budget nodig bleek, besloot de Nijmeegse universiteit te stoppen met het project. Volgens het college van bestuur bestaat nu nog de mogelijkheid een alternatief systeem te bedenken. Vooralsnog blijft het huidige systeem Isis tot minimaal 2012 in gebruik. Een aanbesteding voor een nieuw studenteninformatiesysteem is gestart.
De Radboud Universiteit meent dat de risico's op verdere stijging van de investeringskosten te groot zijn. Ook bestaan te veel onzekerheden over de toekomstige exploitatie en het onderhoud van het systeem. Het project is technisch complex en de gezamenlijke aansturing daarvan door vier universiteiten en een hogeschool is lastig. 'De universiteiten van Amsterdam, Leiden en Tilburg en de Hogeschool van Amsterdam hadden net als wij hun eigen wensen over zaken die ze in het systeem willen laten opnemen. Daardoor begon het systeem voor ons te ingewikkeld te worden', zegt een woordvoerder.
Buitenlands pakket
Ook wijst hij erop dat het aanpassen van het van origine Amerikaans systeem op de Nederlandse onderwijssituatie tegenviel. 'Begin 2005 was het de meest logische keuze om zelf een nieuw systeem te laten bouwen op basis van een buitenlands pakket. Inmiddels heeft de markt niet stilgezeten en blijken er goede standaardalternatieven voorhanden.' Zo hebben de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit in Amsterdam, die niet meededen aan Sans, elk gekozen voor het op SAP gebaseerde Nieuw StudentInformatieSysteem (Nieuw SIS).
De Radboud Universiteit verwacht dat het na de aanbesteding en invoering van het nieuwe systeem en de afschrijvingen op Sans, in 2020 (!) toch goedkoper uit zal zijn dan als het was doorgegaan met de Peoplesoft-implementatie. Hoeveel geld de universiteit kwijt is met de desinvestering in Sans, wil de woordvoerder niet zeggen. Bij de oorspronkelijke aanbesteding, die door hoofdaannemer Oracle werd gewonnen, ging het om een contractwaarde van 21 miljoen euro.
Dit soort projecten wordt vooral opgezet door bestuurders met grootheidswaanzin.