'Dan bezuinigen we toch op testen.' Dit is een van de eerste voorstellen die bij forse bezuinigingen de revue passeert. De kans is vervolgens ook groot dat je als tester daadwerkelijk het pand moet verlaten. Wat kun je doen om te voorkomen dat het niet zover komt? Een aantal tips.
Maak je toegevoegde waarde inzichtelijk
Als testers hebben we de 'pech' dat we geen dienst leveren waarvan direct duidelijk is wat de waarde daarvan is. Je verschaft informatie over de gebreken van een product en de risico's die daarmee samenhangen. De waarde van je informatie hangt af van de mogelijkheid die het je opdrachtgever geeft om gebreken te corrigeren voordat de software is opgeleverd. De mate van schade die je op deze manier helpt voorkomen kan in een gemiddeld project behoorlijk oplopen. Daarom kan je de toegevoegde waarde van je werk het beste duidelijk maken door deze in euro's uit te drukken. Een opdrachtgever die je dit inzicht hebt gegeven zal zich wel twee maal bedenken voordat hij besluit je weg te bezuinigen!
Kies een specialisme
De meeste testers hebben voldoende kennis en ervaring om functionele testen te plannen en uit te voeren. Daarmee kan je je dus niet van je collega's onderscheiden. Testers die naast deze basiskennis en vaardigheden nog één of meer andere specialismen beheersen, zijn echter veel schaarser. Je kunt je marktwaarde dus behoorlijk vergroten door je te specialiseren. Bijvoorbeeld in het testen van applicatiebeveiliging of in het testen van complexe banktransacties.
Stap in!
Als tester kiezen we vaak bewust om ons aan de zijlijn van het project op te stellen. Het argument dat we daarvoor geven is dat we onafhankelijk moeten kunnen oordelen over producten die door andere teamleden zijn gemaakt. Door dit zelf gekozen isolement kan echter ook geen synergie ontstaan met de andere teamleden. Daarnaast is het voor je teamleden niet inzichtelijk welke bijdrage jij levert aan het succes van het project. Daardoor krijgen zij (misschien onterecht) het idee dat je eigenlijk best kan worden gemist. Integreer je testactiviteiten dus met de activiteiten van de andere leden van het team, maar blijf wel scherp op jouw verantwoordelijkheden als tester letten. Koppel je testresultaten objectief aan de rest van het team terug. Op die manier lever je een duidelijke en voor iedereen zichtbare bijdrage. Grote kans dat de overige projectleden je vervolgens als waardevol en onmisbaar lid van het team gaan beschouwen.
Verschuil je niet achter uitgangspunten
Nog te vaak gaan we in onze rol verantwoordelijkheden uit de weg. We hebben de neiging om onze taken heel strikt af te bakenen tot het aantonen van de verschillen tussen specificaties en het product. We gaan daarbij de (lastige) zaken die geregeld moeten zijn om de testdoelen te behalen uit de weg. Een voorbeeld: al in het testplan leggen veel testers de verantwoordelijkheid voor het tijdig opleveren van testbare specificaties bij de opdrachtgever. Als de tester dan zelf geen enkel initiatief toont, moet hij vervolgens niet vreemd opkijken als hij niet tijdig testbare specificaties ontvangt. Sterker nog: de kans is groot dat de opdrachtgever weinig begrip toont voor zijn verweer dat hij volgens het testplan niet verantwoordelijk is. Werk daarom actief mee om die zaken te realiseren die nodig zijn om de testdoelen te halen. Je levert daarmee een waardevolle bijdrage aan het behalen van het doel van het project.
Ik weet nog een tip: voer alleen die testactiviteiten uit die waarde toevoegen voor de klant. Maak bijvoorbeeld je testplan simpel en eenvoudig. Of voer niet de stapjes conform-de-methode uit, maar richt je op het tastbare resultaat voor de eindgebruiker. Als met minder stappen en minder inspanning hetzelfde resultaat kunt opleveren, ben je heel effectief aan het bezuinigen.
Goeie tips, duidelijk verhaal. Ik denk dat veel testers zich hier in kunnen vinden.
De ’tips’ zouden eigenlijk de normale gang van zaken moet zijn.