Ik krijg wel eens het idee dat mensen in Nederland niet goed beseffen welke aantrekkingskracht datacenters in de regio Amsterdam hebben op afnemers uit alle hoeken van de wereld. Internationaal staat Amsterdam namelijk bekend als hét internetknooppunt ter wereld, met Londen en Frankfurt als alternatief. In het buitenland is dit gegeven over het algemeen wel bekend. In Nederland moet ik het nog wel eens uitleggen.
Hosting, VoIP, SaaS, Storage…
De aantrekkingskracht van Amsterdam als internetknooppunt heeft een duidelijke reden. De verbindingen van telecom carriers zijn in deze regio uitzonderlijk goed. BT, Abovenet, Cogent, Colt, FiberRing, Global Crossing, Interoute, KPN, MCI/Verizon, Relined, Tele2/Versatel, Teleglobe/VSNL, TeliaSonera, noem maar op, er liggen in Amsterdam veel goede kabelverbindingen die het internetverkeer vanuit hier wereldwijd en zonder beperkingen kunnen transporteren. Daarnaast is de AMS-IX, de Amsterdamse internetechange, het grootste internetknooppunt ter wereld. Hier wordt momenteel meer dan 650 Gigabit per seconde aan internetverkeer via peering uitgewisseld.
Het betekent dat niet alleen de datacenterdiensten zelf voor Nederland een belangrijk exportproduct zijn. Voor onder andere system integrators, webdevelopers en applicatieontwikkelaars is het eveneens een belangrijke wetenschap, omdat een datacenteromgeving de basis vormt voor mogelijke export van breedbanddiensten zoals VoIP, SaaS, back-up & storage, internetbeveiliging en hosting, om maar een paar breedbanddiensten te noemen.
Wikipedia
Internet is in die zin een belangrijk exportproduct, en datacenters in de regio Amsterdam vormen een belangrijke basis om die export te faciliteren. Alleen moeten dan ook de Nederlandse ict-dienstverleners ervan doordrongen zijn welke kansen er liggen om buiten Nederland afzetmarkten te zoeken.
Wie niet overtuigd is van de kansen, onlangs heeft het in Amerika gevestigde Wikimedia, met Wikipedia als een van de grootste websites ter wereld, besloten om ons in Haarlem gevestigde datacenter EvoSwitch als internet HUB voor haar webomgeving in Europa te gebruiken. In die zin zou ik me kunnen voorstellen dat ook ict-dienstverleners vanuit het Amsterdamse internetknooppunt in staat zijn om op Europese schaal diensten uit te rollen. Diensten die voortborduren op de basisinfrastructuur die we hier hebben liggen, en die kunnen profiteren van het imago dat Amsterdam als internetknooppunt in het buitenland heeft.
Ik zie dat Amsterdam met name in landen met opkomende economieën een sterke aantrekkingskracht heeft, vooral gebieden aan de rand van de Europese Unie en net er buiten, zoals bijvoorbeeld Turkije, Rusland, Roemenië, Polen, Hongarije, Tsjechië en Bulgarije. Amsterdam wordt in deze landen gezien als een internetsnelweg, die absoluut noodzakelijk is om breedbanddiensten te kunnen vervoeren en waarvoor de eigen internetzandpaden niet toereikend zijn.
Door Eric Boonstra, Managing Director groen datacenter EvoSwitch (www.evoswitch.com)