ICT-bedrijven eindigen hoog op de lijst van beste werkgevers voor ouders. De lijst wordt aangevoerd door ict-bedrijf Topdesk, ict-dienstverlener VX Company staat op de tweede plek. In de top 10 staan zeven ict-bedrijven. Het onderzoek werd uitgevoerd door bureau StatisAction in samenwerking met universitair docent personeelswetenschappen Marloes van Engeren. Het weekblad Intermediar publiceerde het onderzoek.
Ict-bedrijven zijn vaak jonge bedrijven met jong management, verklaart financieel directeur Ronald van Es van Macaw in Intermediar. 'Zij behoren tot de generatie die werken op een andere manier benadert en hebben behoefte aan een goede werk-privé balans. Er wordt gestuurd op basis van vertrouwen en op de output die je levert, niet op je aanwezigheid.' Macaw staat op een negende plek in de lijst.
Daarnaast omarmen ict-bedrijven gemakkelijk nieuwe technologie, denkt de financieel directeur. 'Enerzijds omdat zij de techniek er voor in huis hebben, anderzijds omdat het werk zich er goed voor leent. Programmeren kun je immers net zo makkelijk op je eigen zolderkamer als op kantoor', aldus Van Es.
Gesteund
De onderzoekers keken niet naar de arbeidsvoorwaarden, maar naar de mate waarin ouders gesteund werden door hun collega's en hun baas. Organisaties die flexibel zijn ingesteld scoorden daarom hoger dan organisaties die bekend zijn om hun goede regelingen voor ouders. 'Als er een prachtige regeling bestaat voor deeltijdwerken, maar eraan deelnemen betekent het einde van je carriere, dan helpt die regeling meestal niet', zegt een van de onderzoekers.
Koploper Topdesk heeft bijvoorbeeld geen speciale regelingen voor ouders, maar geeft de werknemers de mogelijkheid de werktijd flexibel in te delen. Veel werknemers werken 90 procent, ook als ze geen kinderen hebben.
Update 16:19 uur: Eerder stond ook Ormit vermeld als ict-detacheerder. Echter Ormit levert interimmanagers aan allerlei sectoren en is daarom uit het artikel gehaald.
ICT-bedrijven in beste werkgevers voor ouders
1. Topdesk
2. VX Company
4. Caesar Group
6. Info Support
7. Ciber
8. Perfect for People
9. Macaw
15. Planon BV
21. Accenture
22. Sogeti Nederland BV
Jeetje, wat ben ik toch ontzettend blij dat ik bij Document Dialog werk. Daar weten ze wat belangrijk is voor een medewerker. Alle begrip voor thuiswerken, indien dat nodig is. Zolang je inderdaad je werk doet en dus aflevert wat er van je verwacht wordt…..Toppie!
Ja het zal inderdaad aan de werkgever liggen, maar ik zie dit toch niet zitten. Flexibele werktijden, goed. Maar thuiswerken niet. Het geval is namelijk, wat als je op een probleem stuit dat je ineens veel tijd kost. Heb je dat probleem op je werk, dan heeft iedereen wel gezien dat je je ingespannen hebt om het op te lossen. Heb je dit probleem thuis op je zolderkamer, dan zegt een vervelende baas: ‘Ja dat zal wel’. Gevolg, je werkt thuis soms vier uur, waar je twee uur voor betaald krijgt, verantwoordt in je uren rapport, of je moet een hele discussie aan gaan. Natuurlijk is het ook weer je eigen verantwoordelijkheid om het probleem op te lossen en ligt de waarheid in het midden, maar die flexibiliteit wordt mooier voorgesteld dan dat hij is. Bovendien, thuis werken met kinderen die aandacht vragen, dat is echt moeilijker dan op een stil en rustig kantoor. Dus misschien ben je wel beter af met een baan van 9 tot 5, waarbij je na vijven écht helemaal vrij bent voor je gezinsleven. Daarom, om nu met de grote letters als kop te beweren, ‘de ICT medewerker met kinderen heeft het toch zoveel beter dan’…. ja volgens die werkgevers misschien maar neem het maar met een korreltje zout hoor.
Vroeg beginnen is ook vaak niet mogelijk; ik vertrek om 7 uur(openabar vervoer); heb 50 minuten nodig om op mijn plek te komen en ben rond 18 uur thuis. Dus wat is vroeg? En de kids gaan rond half 7 naar bed; dus dan zie ik ze een klein uurtje.
Wat heb ik gemist?
Detachering vraagt een andere attitude dan op een vaste werkplek werken.
Dat is gewoon anders.
Hoe is deze lijst opgebouwd? Op basis van wat is dit bepaald? Zonder gestaafde feiten is dit rijtje compleet zinloos en subjectief.