Wo. 16 dec. 2015, binnenlands nieuws – Wat eerder is aangekondigd, gebeurt nu echt. Dagelijks fietsen vitale grijze mannen en vrouwen naar het werk. De vraag naar hun inzet is ongekend hoog. Aangespoord door de politiek en het nieuwe werken ondersteunen zij onze economie door op hun oude dag nog actief deel te nemen aan het arbeidsproces. Het probleem dat we onze verzorgingsstaat niet zouden kunnen handhaven wordt door de ouderen zelf opgelost.
Jarenlang leefde de gedachte dat je oudere werknemers vervroegd moest laten afvloeien. Zij zouden niet flexibel genoeg zijn en teveel teren op verworven rechten. Jongere mensen waren als arbeidskracht veel aantrekkelijker, omdat zij leergierig, nieuwsgierig en mobiel waren. Bovendien konden deze mensen nog promotie maken en sneller kennis toevoegen. Ook zouden zij beter samenwerken en hogere eisen en doelen nastreven. Dit alles kan waar zijn, maar de arbeidsethos van oudere werknemers pakken de jongere mensen niet goed op. Als zaken niet gaan zoals zij dat willen, dan kiezen zij eenvoudig voor werk elders of gaan dingen doen die hen meer boeien. Het gevolg is dat werk dat minder sexy is, blijft liggen of maar half wordt gedaan.
Dankzij de mentaliteit van de ouderen krijgen wij zaken voor elkaar. Een rondje langs bedrijven en organisaties leert ons dat op vele plaatsen de oudere medewerker weer van harte welkom is. Toegeven, zij zijn minder proactief, minder uit op vernieuwingen en vaak wars van politiek.
Zij maken dat echter ruimschoots goed doordat zij de zaken vaak goed doorzien, overzicht houden, er nuchter naar kijken en zich eerst bezinnen voordat zij beginnen. Zij zijn met name oplossingsgericht en werken geconcentreerd door tot de klus geklaard is. De meesten tonen zich stabiel en het ziekteverzuim ligt erg laag. Zij werken graag en goed samen en geven de jongeren de ruimte van hun ervaring te leren. Een personeelsmanager noemde het wekelijkse kaartavondje een leuke, oude traditie die hem aan zijn jongensdagen herinnerde bij hem thuis,
Wat opvalt is dat de oudere werknemer zich tevreden toont. De meeste verdienen circa 70 procent van hun oude salaris. Zij zijn daarmee niet goedkoop maar wel zeer betaalbaar. Bovendien kun je dankzij de nieuwe arbeidswet die in 2010 werd ingevoerd ook snel afscheid nemen van elkaar als er minder werk is of als de werkrelatie verstoord dreigt de worden.
De dreiging dat er een groot tekort zou ontstaan aan arbeidskrachten bestaat niet langer. We hoeven mensen uit de oostbloklanden niet versneld Nederlands en Engels te leren om hen hier in Nederland in het arbeidsproces in te zetten. Ook wordt de export van werkzaamheden naar landen als India en China niet langer door partijen gepromoot of geëist.
Nederland pakt de economische draad weer op, mede dankzij de instroom van oudere werknemers. Vanwege het succes in de financiële en ict-beroepen zie je dat ook andere branches dit voorbeeld gaan volgen. De Minister van Ouderenbeleid kondigt volgende maand een nieuwe subsidie voor deeltijd door ouderen aan. Dit stelt met name ook het mkb in de gelegenheid meer ouderen te gaan inzetten.
Boudewijn van Achter
LRM Group
Jammer alleen, dat de crisis er tussen kwam. Ik ben 60 plus en al jaren (bijna 40) werkzaam in de automatisering, maar kom niet meer aan de bak, zonder dat gezegd wordt, dat ik te oud ben.
Vacatures worden gewoon ingetrokken, zonder opgaaf van reden.
Leuk sprookjes vertellen, zo tegen het einde van het jaar…
Keep on dreaming.
[op de melodie van “I’m dreaming of a white X-mas”]
I’m dreaming of employment for everyone
Just like everyone is equal
Where experience is everything
and employers listen
To hear bonus for everyone.
I’m dreaming of employment for everyone
With every resume I write
May your interviews be gentle and fair
And may all your negotiations be honest.
etc.
Eerst zien dan geloven!
Happy X-mas.
En nu nog 1096 nachtjes slapen.
Let face it, als je ouder bent dan een bepaalde leeftijd, word je gewoon afgedankt door het bedrijfsleven en de verzorgingsstaat.
De generaties die Nederland wederop heeft gebouwd na WOII en de babyboomers uit den sixties worden gedumpt, ontvriend door de huidige werkende generatie.
De regering helpt hier – ongezien – een handje aan mee, omdat ze dan niet zoveel pensioen hoeft uit te betalen voor zover ze zelf de pensioenpot niet al compleet hebben leeggeroofd. Deze regering verzorgt alleen zichzelf en hun eigen personeel.
“Bovendien kun je dankzij de nieuwe arbeidswet die in 2010 werd ingevoerd ook snel afscheid nemen van elkaar als er minder werk is of als de werkrelatie verstoord dreigt de worden.”
Zoals ik al jaren aangeef, zie je hier het hire-fire scenario in werking treden, nu gesteund door “ein neues arbeitsgezets” van onze eigen regering.
Volgens mij gaan we weer terug in de tijd, waarbij de staat je tewerk kan gaan stellen waar het hun uitkomt. Opleiding of certifcaten zijn niet belangrijk, zolang je maar geen uitkering meer trekt van de overheid word alles geoorloofd om je te laten werken totdat je er letterlijk bij neervalt.
Nu de pensioenleeftijd naar 67, straks naar 70,75,80 want de pensioenkas word gewoon kompleet leeggeroofd door de zittende regeringselite onder “toezicht en met instemming van De Nederlandse Bank”
Lang leven de globalisatie en de New World Order.
Total monetairy enslavement of humanity, just for profits of big bankers. Work or die.
Ik ben heel benieuwd hoe hetzelfde stukje zou zijn van Dhr van Achter als ie zelf zonder werk zou zitten op dit moment 😉
Boudewijn,
Helemaal eens. De werkgevers zullen meer en meer gaan inzien dat deze beweging niet alleen logisch is. Het is ook nodig om zowel breed maatschappelijke ontwikkelingen het hoofd te bieden als eventuele tekorten aan ervaring op te vangen.
Wellicht nu nog niet overal realiteit; het is de hoogste tijd dat een hogere leeftijd wordt gewaardeerd door de ervaringen die kunnen worden ingebracht!