De benodigde ict-kennis in it-functies verandert de komende vijf jaar enorm door de opkomst van cloud computing. Dit blijkt uit onderzoek van analistenbureau IDC onder 1370 werkgevers in Europa. Service providers die cloud-diensten aanbieden hebben werknemers nodig met diepgaande kennis over de werking van de cloud. Ict-afdelingen van reguliere bedrijven krijgen daarentegen meer behoefte aan breder georiënteerde ict'ers, die meer weten over it-gebruik en -architectuur ter ondersteuning van bedrijfsprocessen.
In plaats van hun technische expertise zal het adviserende vermogen van ict'ers steeds belangrijker worden. Zij moeten communiceren met zowel beslissers als gebruikers. Bovendien wordt het steeds belangrijker dat zij begrijpen hoe ict de bedrijfsprocessen het beste ondersteunt. 'Deze veranderende eisen impliceren dat bedrijven hun ict-werknemers opnieuw zullen moeten trainen, nieuwe mensen moeten aannemen of bij externe partijen, zoals service providers, kennis inkopen', zegt Marianne Kolding, Associate Vice President European Software en Services bij IDC .
Investeren
Volgens haar vormt dit echter tegelijkertijd het probleem. 'Er blijkt uit verschillende onderzoeken van IDC dat er de komende vijf jaar een tekort ontstaat aan werknemers met voldoende ict-kennis. Voor ict'ers worden hieronder de vaardigheden verstaan die zijn vereist voor het ontwikkelen en ontwerpen, installeren, integreren, beheren van ict-systemen, maar ook het adviseren, in de markt zetten, verkopen onderhouden en ondersteunen van deze systemen.'
Ook investeren de meeste bedrijven te weinig in het verder ontwikkelen van de benodigde vaardigheden, blijkt uit het onderzoek dat IDC in opdracht van Microsoft uitvoerde in dertien Europese landen, waaronder Nederland. Dit komt voornamelijk doordat de focus ligt op het economisch belang op korte termijn. Ict-onderwijs wordt daardoor steeds belangrijker. Dit bleek ook al uit een andere conclusie uit het onderzoek dat over vijf jaar voor 90 procent van de banen in Europa ict-vaardigheden zijn vereist.
De enige echte ict kennis die je moet weten is – in essentie – dit:
“Wanneer je besluit je data en/of applicaties BUITEN JE EIGEN CONTROLE te laten hosten, maak je jezelf AFHANKELIJK van de opslag, hosting en internet verbindings leverancier. Das een default vendorlock-in.
Wil je dat? Kan je bedrijfsmodel dat aan? Ook ten tijde van (krediet)crisis?
Before-Cloud-Transfer-checklist:
Stel jezelf de volgende vragen om te kijken of je het wilt, of er al aan toe bent:
1 Wat gebeurd er als je internetverbinding wegvalt?
2. Wat gebeurd er met je bedrijfsvoering als je mot krijgt met een van de bovengenoemde leveranciers? en ze de stekker eruit trekken of je data/applicatie server (tijdelijk) onbereikbaar maken?
3. Wat gebeurd er als je opslag/applicatie leverancier gehackt word van buitenaf met jouw gegevens?
4. Wat gebeurd er als je opslag/applicatie leverancier gehackt word van binnenuit en het personeel de zwarte markt op gaat met jouw bedrijfsdata?
5. Wat gebeurd er met jouw data/applicaties als de leveranciers failliet gaan?
6. Wat gebeurd er met jouw data/applicaties als je besluit van “cloud” leverancier te veranderen?
7. Kun je uberhaupt wel van cloudleverancier wisselen (technisch en contractueel gezien?)
8. Hoe weet JIJ zeker dat je data wel “veilig” is in de cloud?
Alles kan immers gehackt worden buiten je controle om.
9. Wie heeft er NOG MEER toegang tot jouw data (onder het mom van terrorisme bestrijding 😉 dan alleen je cloud leveranciers??
“Denk eerst na voordat je je hoofd in de digitale wolken steekt. Je hebt kans dat je er nooit meer uit komt”
Nog een paar leuke filmpje on topic:
CIA sponsort Google
http://www.youtube.com/watch?v=I0RJyuhWYvE
CIA gebruikt FACEBOOK als datamine
http://www.youtube.com/watch?v=KpLNlSKugHw
Googles’s masterplan:
http://www.youtube.com/watch?v=NAx-6nHEWbE
Ik denk eerder dat er een verschuiving in de markt zal gaan plaatsvinden. Technisch IT personeel zal steeds minder uitdagingen krijgen waar hun hart ligt, namelijk bij de techniek. Gevolg: ICT’ers zullen meer de datacenter-organisaties op gaan zoeken om daar weer met techniek bezig te zijn.
Persoonlijk geloof ik niet dat een ICT’er wiens hart bij de techniek ligt, zich ineens zal opwerpen als IT adviseur. Da’s een compleet ander vakgebied. By the way: NetSourcing is een SaaS aanbieder en beschikt over twee verschillende datacenters. In deze tijd zijn we zeker op zoek naar ICT’ers die met ons over hun mogelijkheden willen praten.
Ik hoop dat hiermee de discussie weer naar het topic terug gaat.
Duidelijk. Cloud computing wordt aangegrepen als volgend middel om de eigen populatie te saneren. Als de keus moet worden gemaakt tussen opleiden en kennis inkopen, zie ik zelden de keus voor opleiden. De bestaande populatie mag te tent draaiende houden en toezien hoe nieuwe mensen worden binnengehaald voor de nieuwe technieken zodat ze zelf, onder het mom van veroudering, kunnen worden gesaneerd of in bestaand routinewerk, dat kunnen ze immers zoals ze al hebben laten zien, kunnen worden geparkeerd. Opleiden is risico nemen, en dat weegt zwaarder dan investeren in gemotiveerde mensen.
De HRM managers kunnen weer aan de slag met vervangen.
In de IT fabriek (het datacenter) zal hetzelfde gebeuren wat in de jaren 80 van de vorige eeuw in de fysieke produktie fabriek is gebeurd. Grote groepen vakmensen die draaimachines, freesmachines, transport en opslag bedienden, werden vervangen door automatisering met CNC machines, robots, automatische magazijnen en -transport. Een vervanging van personen met een factor 10:1 was geen uitzondering, echter de nieuwe medewerker had hele andere vaardigheden. En de output van de fabriek werd – waar dat maar even kon – gebaseerd op flexibele serieproduktie.
We gaan nu het datacenter automatiseren en de output als utility aanbieden. Dit betekent dat een groot deel van de output wordt gebaseerd op flexibele serieproduktie waarbij waarschijnlijk ook maar 10% van de huidige workforce nodig zal zijn, echter wel van een ander (hoger) niveau. De oplossing die EMC/Cisco/VMware – onder de naam Virtual Computing Environment – met Vblock op de markt brengt, past ook volledig in deze ontwikkeling. Voor-geëngineerde, prefab bouwstenen die flexibel en programmeerbaar als bouwstenen te plaatsen zijn in straatjes en produktiecellen van die geautomatiseerde fabriek.
Dus niet echt iets nieuws onder de zon, maar wel iets waar we ons als IT-bedrijfsleven op moeten voorbereiden. En we moeten ons eveneens als “business” voorbereiden op het genot om IT-diensten nu direct, on-demand en pay-as-you-use te kunnen bestellen, afnemen en toepassen. Geen investeringen meer vooraf, een grote keuze van aanbieders, serverloze bedrijven, geen logge IT-afdelingen meer, snelle deploiment van diensten . . . .
Goede dingen wennen snel en ik heb persoonlijk heb het gevoel dat we het ‘tippingpoint’ dit jaar passeerden.
Hans Timmerman CTO EMC Nederland.
Het wordt tijd dat de ICT sector meer volwassen wordt.
ICT als een service betekent een brug slaan tussen het IT eiland en het Business eiland. M.a.w. IT moet een enabler zijn voor de business en net zo makkelijk als stroom uit de muur worden aangeboden.
Internet (abstract) wordt de applicatie voor de business. Vooral de rol van ICT op technische beheer zal naar de cloud verhuizen, maar de rol van applicatiebeheer zal er tot zekere hoogte blijven bestaan. De verwachting zal zijn dat steeds meer software als een service uit de cloud kan worden afgenomen (tot ERP toe).
Afhankelijkheid, beschikbaarheid, performance en beveiliging zijn sleultelwoorden in algemene zin voor dit onderwerp. Voor ICT verantwoordelijken zal de nadruk komen te liggen op strategie en beleid (governance van de ICT uit de cloud).
Als je stroom uit muur haalt heb je deze toch ook niet zelf opgewekt en onderhouden? Het gaat erom dat deze betaalbaar is tegen een bepaalde kwaliteit. Qua werkgelegenheid op technisch beheer verschuift dat enigzins naar derden partijen die cloud computing aanbieden. Zij krijgen immers meer te doen.
Als we nieuwe ontwikkelingen alleen maar als bedreiging beschouwen komen we niet vooruit, maar als we bereid zijn om naar de kansen te kijken, dan zal ICT in de toekomst beter bij de business gaan aansluiten.
Eric Boerboom IT Projectleider Coram International.