Mensen zijn gewend dat wanneer ze hun machine aanzetten ze rustig koffie kunnen gaan halen, en terwijl ze inloggen ze alle tijd hebben om een praatje met een collega te maken. Toekomstige gebruikers van Chrome OS starten hun machine echter binnen enkele seconden. Dat zegt Chromes product manager Anders Sandholm, die woensdag 9 december 2009 het Amsterdamse kantoor van Google bezocht. ' Chrome OS is gebaseerd op een Linuxkernel, dus we kunnen van elke stap tijdens het opstartproces bepalen of het echt noodzakelijk is.'
Waarom hebben we een besturingssysteem nodig om webapplicaties te draaien? Waarom is Chrome als browser niet goed genoeg?
De grootste problemen van de huidige besturingssystemen zijn veiligheid en snelheid. Mensen zijn gewend dat wanneer ze hun machine aanzetten ze rustig koffie kunnen gaan halen, en terwijl ze inloggen ze alle tijd hebben om een praatje met een collega te maken. Bij een Chrome OS is je machine binnen enkele seconden opgestart, nadat je hem aan hebt gezet. Chrome OS is gebaseerd op een Linuxkernel, dus we kunnen van elke stap tijdens het opstartproces bepalen of het echt noodzakelijk is.
Welk type gebruiker heeft Google voor ogen?
Met Chrome OS gokken we erop dat mensen continu online zijn en alles in de cloud doen. Die trend is al voor een groot deel gaande, bijvoorbeeld op het gebied van e-mail. Daarnaast zien we dat computergebruikers meer en meer beschikken over een internetverbinding. In Europa wordt de 3G-dekking bovendien steeds beter. En ook de webtechnologie helpt in dat opzicht.
Is er ook functionalteit in Chrome OS voor situaties waarin het internet eruit ligt?
Goede vraag. Daar zitten twee aspecten aan. Alle applicaties in Chrome OS zijn webapplicaties. En die kunnen via html5 ondersteuning bieden voor offline werken. Dat werkt ook binnen de Chromebrowser als die draait op een ander besturingssysteem. Html5 is een hele suite van nieuwe technologieën die webontwikkelaars kunnen gebruiken in hun webapplicaties, en die door de meeste moderne browsers wordt ondersteund. Eén van de mogelijkheden die html5 biedt, is offline functionaliteit. Een onderdeel daarvan is dat een applicatie in offline situaties een gecachte versie beschikbaar stelt op je machine. Zodat je bijvoorbeeld nog steeds je mail kunt lezen, en alvast mailtjes klaar kunt zetten voor verzending.
Daarnaast kunnen gebruikers van Chrome OS in offline situaties wel mediabestanden bekijken vanaf elk extern opslagapparaat met een geheugenkaart. Dus beeld, muziek en video werken ook offline.
Maar als webontwikkelaars geen offline functionaliteiten inbouwen? Is er dan een vangnet binnen Chrome OS?
Je moet online zijn, of via html5-ondersteuning ontvangen voor een offline-situatie. Als je geen stabiele internetverbinding hebt en de webapplicatie die je gebruikt geen offline functionaliteit biedt via html5, bevind je je in dezelfde situatie als wanneer je een webapplicatie zou gebruiken in een willekeurige browser op een willekeurig besturingssysteem. In dat geval is de webapplicatie zo goed als de online verbinding.
Hoe is Chrome OS beveiligd?
Chrome OS erft de voordelen van Chrome: elke applicatie draait in een eigen wereld, en heeft zijn eigen processen. Dus applicaties kunnen elkaar niet in de weg zitten en ook je besturingssysteem niet van slag brengen. En daarnaast vertrouwt Chrome OS zelfs zichzelf niet: wanneer de machine opstart, controleert het of de software van het besturingssysteem dezelfde code is als de verkoper erop heeft geïnstalleerd, of dat er wijzingingen zijn aangebracht, aan de hand van een checksum. En als dat niet zo is, wordt er een nieuwe versie van Chrome OS gedownload en de machine gereboot.
Sinds de Chromebrowser een jaar geleden in september is gelanceerd hebben we de snelheid meer dan verdubbeld. Chrome is open source, dus we hebben een aantal van onze ideeën al gekopieerd zien worden. Dat betekent dat de andere browsers ook sneller worden, zowel Firefox als Safari. En Internet Explorer ook, tot op zekere hoogte. Alleen is die browser niet open source, dus we weten niet hoe ze hebben gedaan. Microsoft heeft een video online gezet van het werk dat ze verrichten aan IE9, en we zijn in ieder geval heel blij dat ze gedeeltelijk dezelfde termen gebruiken en dezelfde technologieën om een snelle browser te bouwen.
Wat is het verschil tussen Android en Chrome OS?
Android is gericht op kleine mobiele apparaten tot netbooks, met de mobiele gebruiker in gedachten. Chrome OS richt zich op netbooks tot aan complete desktopcomputers, maar daarnaast met een focus op webapplicaties, als startpunt voor het ontwerp. Hardwareleveranciers zullen voor het een of het ander kiezen, afhankelijk van de eindgebruiker die ze in gedachten hebben.
Anders Sandholm
Anders Thorhauge Sandholm is sinds oktober 2007 product manager bij Google. Hij geeft leiding aan het ontwikkelaarsteam voor Chrome en Chrome OS. Dat team bevindt zich deels in Denemarken, deels in Rusland. Voordat Sandholm bij Google aan de slag ging, was hij tussen 2005 en 2007 management consultant bij McKinsey, tussen 2002 en 2005 business development manager bij Configit Software en tussen 1999 en 2002 softwareontwikkelaar bij sd&m. Sandholm studeerde in 1997 af als wiskundige en informaticus aan de universiteit van Aarhus. In 1999 promoveerde hij aan die zelfde universiteit in de informatica. In 2002 behaalde hij een Master of Business Administration (MBA) bij Insead.
Nou en?
Meneer Sandholm,
Hoe gaat Google om met de privacy van de gebruikers van Chrome OS.
Is dit geregeld als de overige diensten die Google levert?
Ik zie hier geen woord over terug.
“En daarnaast vertrouwt Chrome OS zelfs zichzelf niet”
Hierna de uitspraak van Open source, in combinatie met de wijzigingen die er gemaakt worden en niet worden geaccepteerd.
Hoop dat de marketing posters net zo mooi zijn als de browser, want van dit verhaal moet je het niet hebben.
Ongeloof hoeveel azijnpissers, er zijn in Nederland.
Als of Microsoft, Yahoo en vele andere zo brandschoon zijn op het gebied van privacy.
Denk je nu echt dat Microsoft geen achterdeurtjes heeft om gebruikers te monitoren. Dream on!
Altijd dat Privacy geleuter, als je zo begaan ermee bent stop dan met het hele Internet te benaderen en gooi je pceetje weg. Ook die mobieltje want hiermee kan er ook worden afgeluisterd en getracked worden waar je bent.
Nee, doet men niet , men moet weer eens zeiken.
-edit voor webteam-
Mijn excuses voor het eventuele ongemak
in het taalgebruik. Ik kon niet anders.
@Stacey: Ben het helemaal met je eens. Privacy op het NET is bullshit. Leveranciers die hiermee adverteren verkopen gebakken lucht.