Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van pdf/a (PDF for Archiving), de standaard voor het langdurig bewaren van pdf-documenten. Daarbij gaat het niet zozeer om de verdere ontwikkeling van de standaard, maar wat er rondom de standaard gebeurt.
Eén van de voorspellingen bij het verschijnen van de pdf/a-standaard was dat er alternatieven zullen komen voor de Adobe Acrobat Reader. Er is niets mis met de Adobe Reader, maar als het gaat om het bekijken van pdf/a-bestanden zijn er voldoende argumenten voor een alternatieve reader:
– Het opstarten duurt te lang. Er worden veel overbodige functies in het geheugen van de computer geladen.
– Het vergt te veel ruimte op het beeldscherm. Het gaat om de randen met functieknoppen aan de bovenkant en aan de linkerkant. Dit maakt het lastig om de documentweergave bijvoorbeeld in een Single Customer View van een contactcenter te integreren.
– De linker- en rechtermuisknoppen kunnen niet vrij worden geconfigureerd. Voor bijvoorbeeld het vergroten of verkleinen van het document moeten de functieknoppen worden gebruikt. Dit kost tijd.
– De Adobe Reader is een browser plug-in. Voordat je een pdf-document kunt bekijken, moet er eerst iets geïnstalleerd worden waarbij iedere nieuwe versie weer een installatie is. Als consument zit je er niet op te wachten dat de computer je telkens om toestemming vraagt om iets te installeren of te openen.
Het bekijken van een pdf/a-document is niet wezenlijk anders dan een ‘traditioneel' pdf-document, maar voor pdf/a-documenten hoeft men geen beschikking te hebben over alle functionaliteiten van de Adobe Reader. De gebruiker wil alleen het opgeslagen document kunnen zien. Dus geen formulier invullen, geen digitale handtekening toevoegen, geen opmerkingen toevoegen, geen documenten via Acrobat.com met andere gebruikers delen, geen spellingscontrole uitvoeren etc.
Kijk zelf eens wat de Adobe Reader aan functies heeft en vraag jezelf af of je die allemaal nodig hebt om een gearchiveerd document te bekijken. Sterker nog, wat je als gebruiker écht wilt, namelijk met de muis bepaalde handelingen uitvoeren zoals zoomen of printen, is niet mogelijk. Dit kan alleen via de functieknoppen of de menubalken en dat kost veel tijd.
Waarom staren wij ons toch allemaal blind op het gebruik van de Adobe Reader als we documenten in het dashboard van het contactcenter willen weergeven? Of in webgebaseerde klantenportalen? Er zijn nu al op Java gebaseerde readers beschikbaar die zich perfect in een webapplicatie laten integreren, minder ruimte op het beeldscherm innemen en configureerbare muisknoppen bieden. Als je wilt, kan dat per applicatie wisselen of je laat het aan de gebruiker over om zijn voorkeur in te stellen. Ik verwacht in 2010 nog meer introducties van alternatieve pdf-readers die speciaal ontwikkeld zijn om pdf/a-documenten te lezen. Deze ontwikkelingen zijn positief voor de ontwikkeling en acceptatie van pdf/a. Daarom houd ik het nauwlettend in de gaten. Als jij dat ook doet, dan weet ik zeker dat je er jouw voordeel mee kunt doen.
Beste Roberto,
Dit klinkt als een doorbraak. Bedankt voor de informatie!
In OS X zit al jaren een pdf-reader (en writer), wat is dan nog het probleem met Acrobat? Gewoon niet gebruiken en je hebt geen probleem. Hoef je het ook niet op te lossen 🙂
Het is opmerkelijk dat in dit artikel het gebruik van de Adobe Reader wordt gekoppeld aan de ontwikkelingen op het gebied van PDF/A. In het vervolg van het artikel wordt namelijk min of meer verondersteld dat dit hetzelfde is als het bekijken van ‘reguliere’ PDF-bestanden. De goed geïnformeerde lezer weet dat de PDF/A-standaard eigenlijk op twee zaken betrekking heeft:
het PDF/A-bestandsformaat, waarbij specifieke afspraken zijn gemaakt over de opbouw van het bestand om de lange-termijn bewaarbaarheid te kunnen garanderen
een PDF/A Compliant Viewer
Adobe Reader is een PDF/A Compliant Viewer en dit biedt de garantie dat de gemaakte afspraken in een PDF/A document gerespecteerd worden en dat bestanden op een juiste manier worden weergegeven. Dit heeft zowel betrekking op de manier waarop het document zichtbaar is binnen de Adobe Reader als op de visuele indicaties die de Reader geeft over de status van het PDF/A-document. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te controleren of een document in de PDF/A 1a of PDF/A 1b-variant getoond wordt. Daarnaast kunnen met de Adobe Reader ook zeer specifieke zaken als de XMP-metadatering, een verplicht onderdeel binnen PDF/A, worden getoond. Het klopt dat er voldoende alternatieven zijn voor het bekijken van ‘reguliere’ PDF-documenten, maar dit betekent nog niet dat deze viewers ook (goede) PDF/A-viewers zijn.
De Adobe Reader biedt zeer veel mogelijkheden en deze functies zijn bedoeld om een brede gebruikersgroep te faciliteren, waaronder bedrijven, centrale overheden, gemeentes en waterschappen. Allen bieden zij online PDF-formulieren aan. Het is dus wel degelijk van belang dat medewerkers over een Reader beschikken waarmee zij formulieren kunnen invullen, opslaan en ondertekenen. Een gebruiker hoeft uiteraard niet alle functies van de Adobe Reader te gebruiken. Je kunt dit eigenlijk vergelijken met het kijken naar de televisie; als een uitzending je niet bevalt dan zet je de TV uit, maar je gooit dan toch ook niet de hele televisie weg?
Uit de overige argumenten die worden gegeven om een alternatieve viewer te overwegen, blijkt vooral dat Roberto niet de moeite heeft genomen om de Adobe Reader te leren kennen. De Adobe Reader kent bijvoorbeeld vanaf versie 7 een zogenaamde speedlauncher. Dit subprogramma van de Adobe Reader komt automatisch mee bij de installatie en zorgt ervoor dat de Adobe Reader binnen 1 tot 2 secondes wordt opgestart. Bovendien, als er zorgen zijn over het inladen van overbodige functies in het geheugen van de computer, dan zijn er verschillende mogelijkheden om deze uit te schakelen.
Het gaat misschien wat ver om nu volledig toe te lichten welke functies de Adobe Reader biedt en hoe je bepaalde zaken kunt aanpassen, maar voor meer informatie over veel voorkomende misvattingen ten aanzien van de Adobe Reader verwijs ik graag naar mijn blog:
http://blogs.adobe.com/colin/2008/11/adobereader_part1.html
Een en al overhead.. dat Acrobat Reader. Ik gebruik al jaren Foxit Reader.