Het aantal vacatures voor ict'ers in de zorgsector is dit jaar gestegen. Die conclusie trekken recruiters van werving- en selectiebureau ICT Career. Dat zou vooral komen door grote projecten als de ontwikkeling van het elektronisch patiëntendossier. Toch ziet niet iedereen een duidelijke verandering in het vacatureaanbod.
Volgens ICT Career hangt de toegenomen vraag naar ict'ers in de sector samen met een stijgende en veranderende vraag naar zorg. Volgens directeur Karst Dollekamp is ongeveer 23 procent van de klanten op zoek naar een ict'er voor de zorg. Een jaar geleden zou dat zo'n 8 procent zijn. Om aan de stijgende vraag tegemoet te komen, overweegt de directeur een aparte business unit op te zetten.
Informatiekundig adviseur Steven van 't Veld, die onder andere advies geeft aan de zorgsector, kijkt niet vreemd op van de constatering van het werving- en selectiebureau. ‘De zorg is een enorm complex van allerlei soorten werkzaamheden waarbij vele soorten apparatuur van vele leveranciers gebruikt worden', stelt hij. Van 't Veld noemt bijvoorbeeld het ondersteunen van de administratie met ict, maar ook het uitwisselen van patiëntgegevens. ‘Als je dat allemaal wil doen, zal je werkkracht nodig hebben en dus is vraag naar ict'ers niet zo vreemd.'
Geen trendbreuk
Ook softwareontwikkelaar Jan Willem Boer van Buro Medische Automatisering ziet het redelijk positief in voor de ict'er in de zorg. Dat wil niet zeggen dat hij verandering in het aantal vacatures ziet. ‘In ons bedrijf zijn er tijdens de duur van de crisis tot nu nog steeds vacatures geweest en nieuwe mensen aangenomen', zegt hij. ‘In die zin is er dus onlangs geen trendbreuk geweest.'
Toch laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) iets anders zien: in september van vorig jaar waren er op elke duizend functies in de gezondheidszorg 29 vacatures. Een jaar later waren het er nog 21. Hoe dat komt, kan de directeur van ICT Career niet direct verklaren. Het gaat hier overigens niet specifiek om ict-banen, maar om functies in de zorg in het algemeen.
Of het aantal openstaande ict-banen in de zorg nu wel of niet toeneemt, adviseur Van 't Veld vindt dat werkgevers voorzichtig moeten zijn met het inzetten van meer ict'ers. Volgens hem is het verstandiger eerst te kijken waaraan een instelling behoefte heeft, omdat het inhuren van personeel anders vooral geldverspilling is. ‘Natuurlijk moeten bestaande systemen blijven functioneren en daarvoor is werkkracht nodig', concludeert hij. ‘Maar zolang de wensen niet goed in kaart gebracht zijn, heeft investeren in ict weinig zin.'
Het is te hopen dat er meer echte ICT-ers in de zorg mogen gaan werken. Er werken al veel ICT-ers in de zorg, maar dat zijn veelal afgekeurde broeders, zuster, analisten, enz. Ze weten veel van de zorg, maar vaak bitter weinig van het vak waarvoor ze betaald worden. Hun mindset is vaak verkeerd.
De zorginstellingen zijn vaak al 5-10 jaar bezig met EPD, maar ze zijn zelden verder gekomen dan een pilot. Dus dat moet opgepakt worden door mensen die ook bij andere bedrijven hebben gewerkt en nieuwe ideeën en ervaring meenemen. De incestueuze sfeer bij de ICT in de zorg kan beter verdwijnen. Nieuw bloed zou het peil kunnen verbeteren en voorkomen dat er weer honderden miljoenen aan ICT-gelden over de balk gegooid worden.
Er zijn grote bedrijven die een veel waterdichter EPD aanbieden dan we hier ooit zelf kunnen maken. Waarom zelf het wiel opnieuw uitvinden?
Ontopic: Helaas zijn de verdienste in de zorg CAO niet interesant voor een hoop ict’ers.
@ marcel
” Er zijn grote bedrijven die een veel waterdichter EPD aanbieden “. En deze hebben lang niet bereikt wat Nictiz/VWS al heeft, een EPD is meer dan alleen een technisch systeem voor het delen van gegevens. Het gaat ook om het neer zetten van een standaard in de zorg en de software leveranciers die hierop werken.
“Een waterdicht systeem”, is zo relatief als het maar kan. De techniek waar het LSP mee werkt is goed, en is sterk genoeg om garanties af te staan.
Ik zit zit af en toe wellus vacatures in de zorg te kijken, maar voor die salarissen en arbeidsvoorwaarden peins ik er niet over om uit het bedrijfsleven te stappen. Om het heel zwart-wit te zeggen : waar hun salarisschaal eindigt begint de mijne pas …
Genoeg werk voor de boeg voor Medisch Informatiekundigen dus!