Het ministerie van Economische Zaken (EZ) kan zich niet vinden in de kritiek van de kabelbedrijven dat overheidsparticipatie de Nederlandse breedbandmarkt verstoort. Dat lokale overheden mogen deelnemen in breedbandprojecten, geldt niet alleen voor glasvezel maar voor elke technologie. Dat zegt EZ-woordvoerder Edwin van Scherrenburg.
Staatssecretaris Frank Heemskerk (EZ) stelt een werkgroep in voor advies over overheidsdeelname bij de aanleg van breedbandnetwerken. Eerder besliste hij namelijk dat lokale overheden financieel mogen bijspringen als commerciële aanleg van de netwerken onvoldoende van de grond komt. Van Scherrenburg wijst er op dat deze regeling van toepassing is voor verschillende technologie, zoals kabel-, glasvezel- en mobiele netwerken.
Volgens de kabelaars zouden gemeenten echter een voorkeur hebben voor FTTH (Fiber to the Home), de technologie waarbij glasvezel helemaal tot aan de voordeur reikt. Ze voelen zich onterecht aangesproken door de glasvezellobby, zegt directeur Rob van Esch van de vereniging van kabelaars NLkabel. De kabelbedrijven gebruiken glasvezel in combinatie met een coax-kabel voor de laatste paar honderd meter.
Niet onder de indruk
EZ-woordvoerder Van Scherrenburg is niet onder de indruk van de het argument van de lobby. 'Als gemeenten gevoelig zouden zijn voor de ene lobby, is het voor de andere marktpartij toch zaak om zelf ook een lobby te starten?'
De voorlichter zegt dat de aanleg en ontwikkeling van breedbandnetwerken in eerste instantie een commerciële aangelegenheid is. Door Heemskerks besluit mogen overheden alleen participeren in breedbandprojecten als de marktpartijen het laten afweten. De werkgroep onderzoekt de randvoorwaarden waaraan dergelijke projecten moeten voldoen, adviseert over de rol die decentrale overheden kunnen vervullen en brengt de behoeften en groeipotentie in kaart.
Webcast: verandering door glasvezel
Nederland loopt weliswaar voorop bij het gebruik van breedbandinternet, maar het zal moeilijk worden om deze voorsprong bij de ontwikkeling van nieuwe technologie te behouden. In deze webcast worden de veranderingen die glasvezel teweeg brengt, besproken aan de hand van drie subthema's: – Gevolgen voor de infrastructuur van de onderneming. – Meer bandbreedte; wat zijn de gevolgen voor het bedrijfsleven? – Verschuiving naar de cloud, virtualisatie en het datacenter.