Speciaal voor de Kerstpuzzel 2009 van Computable stelt Microsoft zijn meest uitgebreide versie van zijn nieuwe besturingssysteem Windows 7 ter beschikking. Deze Limited Edition is extra bijzonder omdat Microsoft-ceo Steve Ballmer zelf zijn handtekening op de doos heeft gezet.
Vanaf 22 oktober 2009 kan iedereen het nieuwe besturingssysteem Microsoft Windows 7 in de winkel kopen. Windows 7 is de opvolger van Windows Vista. Voorafgaand aan deze lancering heeft Microsoft bij de ontwikkeling van het nieuwe besturingssysteem de input verwerkt van meer dan een miljard klantensessies en acht miljoen bètatesters. Daarmee is Windows 7 voor Microsoft het grootste testprogramma in zijn historie.
De inwoners van het Groningse dorpje Zevenhuizen hadden de primeur van Windows 7. Zij ontvingen van Microsoft het nieuwe besturingssysteem en werden door Microsoft-medewerkers geholpen met de installatie (http://www.windows.nl/zevenhuizen). Inmiddels zijn er in Nederland ook al een twintigtal bedrijven dat in een vroeg stadium is overgestapt naar Windows 7 en er nu dagelijks mee werkt. In totaal gaat het hier om ruim 6000 werkplekken.
Theo Rinsema, algemeen directeur van Microsoft Nederland over de introductie van het besturingssysteem: 'Windows 7 laat een kentering in onze strategie zien. We zien Windows als een product van ons allemaal. We hebben meer dan ooit naar de gebruiker geluisterd. Windows 7 is wereldwijd uitgebreid getest, met in Nederland 260.000 computergebruikers. Om te zorgen dat we niet alleen de 'early adopters' en 'technisch handige consumenten' zouden spreken, hebben we een project in Zevenhuizen gedaan, waarbij we 'gewone (weglaten) huishoudens hielpen met een upgrade naar Windows 7. Met die gebruikerservaringen gaan we het product en de diensten er omheen verder verbeteren. Op een speciale website (www.windows.nl) kunnen consumenten ondersteuning krijgen, hun ervaringen delen, en handige tips vinden.
Volgens een recent Amerikaans onderzoek van Morgan Stanley onder 150 technische beslissers (cio's) van grote bedrijven overweegt bijna de helft van de respondenten in 2010 over te stappen op Windows 7. In juli was dat percentage 44 procent. Een ruime meerderheid (56 procent) verwacht volgend jaar het besturingssysteem van de pc's in hun organisatie up-to-date te brengen. In juli was dat nog maar 39 procent. Een bijzondere uitkomst aldus Morgan Stanley, omdat de percentages in dit soort onderzoeken meestal hoog beginnen en naarmate de productlancering nadert, naar beneden worden bijgesteld. Als de resultaten maar voor de helft uitkomen, zal 2010 een van de snelste upgrades laten zien in de geschiedenis van Windows, aldus het rapport. Gartner adviseert meestal om pas te upgraden als het eerste servicepack voor Windows er is, maar die beperking hebben ze voor Windows 7 laten varen.
Een belangrijk uitgangspunt bij ontwikkeling was compatibiliteit met bestaande hard- en software. De partners van Microsoft waren dan ook nauw betrokken bij de totstandkoming van de productvisie en het planningproces van Windows 7. Zij werden steeds ingelicht over de vorderingen van de ontwikkeling, zowel wereldwijd als lokaal in Nederland.
De Limited Edition die door Microsoft voor de Kerstpuzzel beschikbaar wordt gesteld is gesigneerd door Microsoft-topman Steve Ballmer. Het betreft hier de meest uitgebreide Windows 7-versie, Windows 7 Ultimate Limited Edition. De verkoopadviesprijs van de volledige versie is € 319,00, excl. btw/ € 379,61 incl. btw. (dit is de prijs van de 'gewone' versie. De handtekening maakt 'm natuurlijk onbetaalbaar). Deze versie combineert gebruiksgemak en de entertainmentmogelijkheden van de Windows 7 Home Premium met de zakelijke mogelijkheden van Windows 7 Professional. Windows 7 Ultimate is inclusief beveiligingsvoorzieningen om gegevens te versleutelen en Windows XP-programma's te draaien in de Windows XP Mode.