Het initiatief waarbij mbo-studenten les krijgen aan het hbo, werkt alleen als de opleiders rekening houden met het verschil tussen de niveaus van beide studies. Dat zeggen loopbaanexperts van Computable over het studietraject van regionaal opleidingencentrum Rivor in Geldermalsen. ‘Het verschil tussen mbo en hbo is groot.'
Het studietraject van ROC Rivor in Geldermalsen is bedoeld voor mbo-studenten die bovengemiddeld scoren. Zij kunnen wekelijks twee dagen besteden aan hun vervolgopleiding. Daardoor kunnen zij tijdens hun mbo-opleiding al een propedeusediploma van het hbo behalen. Ook kunnen ze voor enkele vakken alvast vrijstelling krijgen. Die werkwijze zorgt voor een hbo-studie die anderhalf jaar korter duurt dan normaal.
Schakelen
Loopbaanadviseur Peter Ambagtsheer denkt dat het verschil tussen de opleidingen een probleem veroorzaakt. ‘Uiteindelijk heeft een goede hbo'er zowel casegebonden kennis als generieke probleemoplossende vaardigheden', stelt hij. ‘Ik vind dat die allebei getoetst moeten worden. Met vrijstellingen zakt dit bouwwerk scheef.' Ook de mogelijkheid met een mbo-diploma vrijstelling te kunnen krijgen op een hbo-studie verbaast Ambagtsheer.
Danny van IJzendoorn van ict-detacheringsbureau The Future Group is op zich positief over het initiatief. Hij vermoedt dat de studenten die doorstromen naar het hbo hun kennis verdiepen en zo meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Toch ziet ook hij haken en ogen. Zo zouden studenten problemen krijgen bij het ‘schakelen' tussen beide opleidingsniveaus.
Mooi aanbod
‘Het verschil in cultuur, studieopzet en werkwijze tussen mbo en hbo is groot', aldus Van IJzendoorn. Hogeschool Utrecht, die de hbo-lessen verzorgt zouden daarom nauw moeten samenwerken met het ROC. Alleen dan kunnen de opledigen volgens de directeur echt naadloos op elkaar aansluiten. Van IJzendoorn: ‘Als dat lukt, is een combinatietraject voor gemotiveerde mbo-studenten een mooi aanbod om te groeien in het ict-vakgebied.'
Het verschil tussen MBO en HBO stelt mijninziens niets voor… Heb het traject doorlopen, MBO in 3 jaar (ipv 4) en HBO in 3 jaar (ipv 4). Als je HBO opbouwt is het verschil te verwaarlozen, je moet er alleen even inkomen…
Dat ligt geheel aan je eigen benadering en hoe je ROC erin staat. Ik heb zelf ook MBO gedaan, maar ik weet zeker dat het grootste deel van mijn klasgenoten destijds het niet had gered op het HBO.
Vergeet ook niet dat het afhankelijk is van de MBO school+opleiding en de HBO school+opleiding waaraan je de opleiding volgt.
Sommige MBO scholen staan het toe om eerder de opleiding af te ronden, de mijne niet ondanks dat ik een goede student ben geweest.
Op het HBO kijg je bij een aansluitende MBO opleiding ongeveer tot een jaar vrijstelling (denk aan vrijstelling stage, introductieblok, wegvallen keuzeblok etc.).
Zelf heb ik grootse moeite met de opleiding HBO Informatica terwijl ik hiervoor MBO ICT-Beheerder heb gedaan.
Dit truukje doet de HZ in vlissingen al een aantal jaar…
Ik heb eerst 4jaar mbo gedaan op het roc, daarna op de HZ in vlissingen het HBO gevolgd (3 jaar). In mijn klas zaten ook leerlingen die ook een mbo+hbo combi (6 jaar) opleiding volgden. Verschil in niveau was duidelijk in eerste jaren te merken, kan me best voorstellen dat het niet makkelijk was. Het laatste deel van de opleiding zat iedereen wel op hetzelfde niveau.
@Mario Verhaeg,
Dat komt omdat je er naar toe groeit en wellicht op een te laag niveau bent ingestroomd. Ik heb zelf het hele traject doorgelopen van MTS, HTS, TU en na afloop denk je inderdaad “was dit nu alles”?
Mijn zoon heeft nadat hij was blijven zitten op 5 vwo , MBO-ict niveau 4+ in 1 1/2 jaar gedaan. Hierna HBO gedaan.
Ik denk dan ook dat MBO veel korter kan voor een groep leerlingen.