Cloud computing wordt dé technologie voor 2010. Dat blijkt uit onderzoek van Computable onder meer dan duizend experts. In bijna alle topics wordt cloud computing als de belangrijkste trend voor 2010 genoemd. Andere belangrijke thema's zijn groene ict, open source en open standaarden, virtualisatie, sociale netwerken en kostenbesparing.
'Vooral of bedrijven een public cloud (zoals Azure) of een private cloud (zoals Amazon) willen hebben en waarom, wordt een belangrijk onderwerp volgend jaar', zegt technisch consultant Frank Tamminga van Caesar Groep. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat tot 2013 bedrijven hun applicaties en data voorlopig binnen de eigen datacenters gaan beheren. 'Tot eind 2012 zullen organisaties meer investeren in hun eigen private clouds dan in de diensten van zogenoemde cloud providers, zegt analist Phil Dawson van het onderzoeksbureau.
Een reden om te kiezen voor cloud computing is kostenbesparing, zegt ict-architect Hans Klunder van Serious Thinking. 'De huidige manier van beheren van de ict-infrastructuur is bij veel organisaties niet efficiënt. Kijk wat een cpu-tik bij Amazon kost en wat je eigen business betaalt. Dan zie je een hoop ruimte voor verbetering.'
Beveiliging
Een belangrijk punt binnen cloud computing wordt de beveiliging ervan. Volgens onderzoeksbureau Forrester investeert ruim 80 procent van de ondernemingen voorlopig niet in de cloud. De belangrijkste reden is dat ze zich zorgen maken over de beveiliging van hun applicaties en gegevens. Productmanager Sjon Post van CompuTrain: 'Onderwerpen waarover wij steeds meer vragen verwachten, zijn: Hoe moeten we de beveiliging ervan waarborgen, wie is feitelijk eigenaar van de informatie en wat wordt opgeslagen?'
Ik zie twee tegenovergestelde ontwikkelingen: enerzijds de totstandbrenging van cloud oplossingen; anderzijds een onrustig middenveld van aanbieders, hosters, providers, leveranciers die dat soms nog in de weg staan…
De verwachting is dat daar de komende tijd nog veel zal veranderen. Mijn voorspelling is dat de markt zich in het middenveld zal herordenen. Meer duidelijkheid over te leveren diensten en verdergaande specialisaties. De brug zal zijn het kundig kunnen aanbieden EN communiceren van de verschillende facetten van cloud-expertise.
Boeiend.
Het is natuurlijk allang niet meer de vraag óf cloudcomputing zal doorbreken of wannéér, maar op welke wijze. Cloudcomputing kan voor bepaalde delen van de infrastructuur of bedrijfsprocessen al heel goed worden ingezet. Het is géén zaak van alles of niets, maar voor de juiste toepassing delen van een private of publieke cloud inzetten. Een belangrijke rol is mijnsinziens weggelegd voor een system integrator. Deze zal de dienstverlening van de bestaande omgeving en van een cloud moeten integreren, waarbij rekening gehouden wordt met de specifieke (service / beveiligings) karakteristieken van de cloud. We zullen in de nabije toekomst veelal hybride omgevingen gaan tegenkomen, waarbij een aantal onderdelen zal bestaan uit clouddiensten.
De technologie voor de cloud is al redelijk volwassen, maar op het vlak van beveiliging, opschortingsrecht en compliancy bijvoorbeeld moeten nog een aantal stappen gezet worden.
Inderdaad een boeiende ontwikkeling
Cloud computing is gewoon oude wijn in nieuwe zakken met een sausje van schaalbaarheid, economy of scale en SaaS erover. Zoals gewoonlijk lopen de IT “deskundigen” als kippen zonder kop achter de hype aan zoals ze dat ook gedaan hebben bij BI, SOA, AJAX enz. enz. IT’er raken helemaal opgewonden van dergelijk ontwikkelingen maar de business heeft er geen boodschap aan. Als IT’ers nou eens de taal van de business zouden gaan spreken, dat zou pas een revolutie zijn.
“Cloud computing wordt dé technologie voor 2010”.
Dé technologie voor 2010?
Cloud computing heeft mijns inziens weinig te maken met technologie, maar des te meer met een on-line/on-demand servicemodel, dat ook al niet volledig nieuw is. Ik bedoel, we hadden acht/negen jaar geleden al een kleine hausse aan ASP-diensten, die net zo snel ten onder gingen als dat zij opkwamen. Uiteraard is cloud computing (what’s in a name..) op deze schaal mogelijk geworden door technische verbeteringen op het vlak van multi-tenancy en toegangsbeheer en hogere bandbreedtes, maar het zijn toch voornamelijk Google, Amazon en Salesforce.com geweest die cloud computing als servicemodel ‘populair’ hebben gemaakt.
Overigens zie ik nochtans een bescheiden toename van het gebruik van cloud computing bij grote ondernemingen. Ja, er wordt veel over gepraat, maar grote adopties blijven beperkt.
Ik zou daarom de ambitie van dit stuk willen nuanceren tot: “Cloud computing wordt hét gespreksonderwerp voor 2010”.
Cloud Computing en Beleggingspolissen. Ik zie er een overeenkomst in. Bij de introducie ervan was iedereenovertuigd van de te behalen voordelen, maar pas na jaren komt de ergernis om de hoek kijken. In mijn optiek worden de nadelen van cloud computing, die heel stevig kunnen zijn, niet voldoende belicht. Het lijkt gemakkelijk om met de massa mee te hobbelen achter de grote (of kleinere) jongens aan. De vraag is echter of er zich niet extra donkere wolken boven de cloud zullen samenpakken. De gelukkig al veel genoemde beveiliging is er een van.
Andere aspecten zijn naar mijn mening: wetgeving, internationale veiligheid (wil je dat je gegevens in India of China komen?), beschikbaarheid (wat als de provider voorgoed of tijdelijk niet beschikbaar is?)
Ik deel dan ook de nuancering van Mike Chung op mijn manier: Wel praten, niet doen!
In principe hoeft cloud computing niet onveiliger te zijn dan IT binnen de vier muren met al zijn gaten. Alsof informatiebeveiliging nu wel goed is ingericht bij bedrijven! En leveranciers zoals Salesforce.com hebben een respectabele staat van dienst (OK, het phishing issue van 2007 daargelaten..) als het om security gaat. Compliance is een groter probleem bij grote, beursgenoteerde ondernemingen.
En dan moet je met de huidige markt niet vergeten wat voor een gruwelijk lekkere vendor lockin je jezelf in wurgt..
Daarnaast is er op sommige omgevingen het probleem dat er US law van toepassing is op de data in de Cloud..
Als laatste zul je al je apps moeten herschrijven als je bijvoorbeeld de Azure kant op gaat..
suc6.. Cloud gaat het niet redden in mijn sector, en dat ligt aan ons en aan mijn sector.
@Koen,
Ik heb 2 vragen voor je.
1. Welke sector is jouw sector?
2. En waar ligt het volgens jou aan bij jullie en je sector?
Overigens is mijn mening dat ALS je tot cloud computing overgaat het voor je duidelijk moet zijn waar je processen en gegevens zijn ondergebracht. Dit vooral omdat je volgens de wetgeving en ook verzekeringstechnisch je e.e.a. moet kunnen aantonen. Zeker bij “grote” bedrijven.
Overigens wil je dat als ondernemer zelf ook wel weten, om zo je business risico’s te kunnen inschatten.
Correctie – het verschil tussen Azure en Amazon AWS heeft niets te maken met het onderscheid tussen public / private clouds.
Amazon AWS is een public Infrastructure (IaaS) cloud, terwijl Microsoft Azure een public Platform (PaaS) cloud is.
Het zijn dus allebei Public Clouds.
“Ik zou daarom de ambitie van dit stuk willen nuanceren tot: “Cloud computing wordt hét gespreksonderwerp voor 2010″.”
Laten we halverwege 2010 dit stuk nog eens lezen. Wedden dat we dan concluderen dat wat Mike Chung schrijft, waarheid is geworden? Oude wijn in nieuwe zakken. Computable (en Intermediair) hypen het een na het ander, maar voor veel bedrijven levert het weinig op. Interessant voor kleine, nieuwe bedrijven, niet voor grote bedrijven. Moeten ze die tonnen die in software, hardware en mensen geïnvesteerd zijn dan zomaar weggooien?