Open Source Software Leveranciers Organisatie (OSSLO)-voorzitter Marc Vloemans is bang dat NOiV het actieplan Nederland Open in Verbinding 'uit wil kleden tot alleen het stimuleren van het gebruik van open standaarden.' De aanleiding voor die angst is het verslag van een bijeenkomst op 23 november. NOiV probeerde tijdens die bijeenkomst vast te stellen 'of het mogelijk is met ict-leveranciers een Open Manifest voor leveranciers te realiseren.'
Vloemans: 'Wat je ziet aan de gastenlijst is dat leveranciers van gesloten software helaas de boventoon hebben gevoerd tijdens die bijeenkomst. En dat merk je ook aan de hoofdconclusies.' Eén van de hoofdconclusies van de bijeenkomst is dat er twee Open Manifesten moeten komen, één voor open standaarden en één voor open source software. Tijdens de bijeenkomst werd besloten om het manifest open standaarden de hoogste prioriteit te geven.
De OSSLO-voorzitter heeft daarom vorige week bij NOiV aan de bel getrokken. 'We hopen van NOiV een expliciet signaal te ontvangen dat open source nog steeds belangrijk is binnen het actieplan. Dat plan had oorspronkelijk drie doelen: het vergroten van de interoperabiliteit door het gebruik van open standaarden, het verminderen van de leveranciersafhankelijkheid door het versneld invoeren van open source software, en het bevorderen van een gelijk speelveld op de softwaremarkt. Ik hoop niet dat NOiV het actieplan uit wil kleden tot alleen het stimuleren van het gebruik van open standaarden.'
Leveranciers van gesloten software
Mocht het antwoord van NOiV onbevredigend zijn, dan is OSSLO van plan met Heemskerk te gaan praten. 'Als hij zegt dat hij de lokale economie wil bevorderen, dan moet hij ook beseffen dat OSSLO een substantieel deel van de markt vertegenwoordigt.'
Eerder verweten drie grote leveranciers van gesloten software NOiV dat het programmabureau zou weigeren om met hen samen te werken, onder andere voor de ontwikkeling van open standaarden. Arjen Kamphuis, in 2002 initiator van de motie Vendrik, stelde daarop dat deze bedrijven het aan zichzelf te wijten hebben dat NOiV hen niet als partner ziet bij het stimuleren van open standaarden.
Opdracht van Heemskerk
Daarop nodigde Heemskerk alle discussiepartners uit om te overleggen over de manier waarop Nederlandse leveranciers van 'gesloten' bedrijfssoftware het regeringsbeleid op het gebied van open source software en open standaarden het best kunnen ondersteunen.
Aanwezigen tijdens NOiV-bijeenkomst Open Manifest op 23 november
Rens Boogerd, directeur Green Valley Solutions
Ismail Parmaksiz, managing consultant Capgemini
Bas Taalman, manager business development Decos Software Engineering
Noor Ferket, directeur Public Centric IT Solutions
Ben van Lier, directeur Centric IT Solutions
Peter Waters, hoofd Bureau Forum Standardisatie
Frank de Goede, directeur SIMgroep
Arie Sigterman, Open Gemeenten/ Gemeente Haarlem
Frits Janssen, directeur Circle Software
Hubert van Mastrigt, principal consultant Sogeti
Math Huntjens, architect BCT Partners for Value
Arnold Schweren, directeur Pinkroccade
Mark Uiterwijk, business manager Pinkroccade
Tom Kok, moderator
Wilma Willems, NOiV
Piet Hein Minnecré, NOiV
Nanne Warms, NOiV
Open Source en Open standaarden zijn twee aparte onderwerpen die beide met hetzelfde woord beginnen. Ik denk dat iedereen het belang van open standaarden wel inziet. Open Source zou een ander verhaal kunnen zijn.
Is Open Source niet een ander woord voor maatwerk? Vanuit de praktijk ken ik een gemeente die als early adaptor van Open Source hier ook weer als één van de eerste vanaf gestapt is. Naar eigen zeggen omdat ze alles wat ze willen zelf moeten ontwikkelen. Dit werd te duur, kostte teveel capaciteit en de gemeente liep altijd achter de feiten aan. Iedere nieuwe versie van een IPM betekent hoge kosten. Natuurlijk werd dit met een aantal gemeenten samen gedaan, echter de meest ambitieuse gemeente maakt de kosten en de anderen volgden wel.
Door over te stappen op een eerlijke Closed Source leverancier die zich aan alle open standaarden conformeert kunnen zij zich weer bezig houden met de zaken waar een gemeente voor bedoeld is.
@Kris: Wanneer een standaard oplossing omslaat naar maatwerk, dan heb je blijkbaar de verkeerde oplossing gekozen. Dat lijkt mij niet iets wat specifiek bij open source voorkomt, dit komt ook bij closed source projecten voor. Het zijn gewoon fouten van de project managers en opdrachtgevers, zij maken de verkeerde keuzes.
Dat het project te duur werd, teveel capaciteit kostte en men achter de feiten aanliep, zegt nog veel meer over het project management. Wanneer een organisatie niet in staat is om goed project management te doen, moeten ze dit ook vooral niet gaan doen.
Open of closed, zonder kennis en kunde ben je kansloos en moet je het dus vooral niet zelf gaan doen. En dat kan dus een uitstekende reden zijn om voor een leverancier te kiezen die een closed source oplossing aanbiedt. Niks mis mee.
@Frank: Je geeft in je reactie voor Microsoft als voorbeeld. Maar het artikel gaat over NOiV en de Nederlandse overheid. De afgelopen jaren hebben juist enkele closed source (als je het al zo moet noemen) partijen bijvoorbeeld de StUF standaard ontwikkeld, die ook al open standaard is benoemd door het Forum Standaardisatie. (http://www.forumstandaardisatie.nl). Deze standaard wordt al breed gebruikt en wordt steeds verder door- en uitontwikkeld. Het is mij dus wat te gemakkelijk om direct alles in het negatieve te trekken. De overheid is op het gebied van automatisering mede op dit niveau gekomen door de kennis en kunde van partijen die close source leveren en hier voor eigen rekening en risico in investeren.
Dat laat onverlet dat er in deze markt ruimte is/kan zijn voor zowel open als closed (of allerlei tussenvarianten) software. Het lijkt me zaak om dit per situatie goed af te wegen.
Los van je opmerking, het artikel gaat over de beslissing om het manifest uit elkaar te trekken. In dat kader ben ik van mening dat of closed source leveranciers hier nu in het verleden wel, niet of te weinig aan zouden hebben gedaan, het dan toch goed is dat er een manifest voor open standaarden komt?