Met de introductie van Google Chrome OS zet Google een nieuwe stap in de wereld van besturingssystemen op de desktop. Toen de beschikbaarheid van de bètaversie werd aangekondigd, heb ik Chrome OS direct gedownload om het te bestuderen.
Bij deze eerste versie vallen de volgende zaken op:
– Je moet een Gmail-account gebruiken om mee in te loggen.
– Wat je ziet als desktop bij Chrome OS, na het inloggen, is een browser.
– De browser geeft naast het world wide web toegang tot Google-diensten zoals Gmail, Google Documents en Picasa.
Bij het eerste punt zien we dus al een verandering: gaat Google ervan uit dat we altijd met internet verbonden zullen zijn? Ook op een tien uur durende vlucht naar de Verenigde Staten? En betekent dit dat de authenticatie van gebruikers voor besturingssystemen ook naar de cloud zal verschuiven? Loggen we dan op Windows in met een Live-account en op een Mac met een Mobile ME?
Bij het tweede punt is de discussie meer gericht op het marktsegment van de gebruikers en de hardware. Dus, voor wie is Chrome OS bedoeld? Voor mensen die alleen maar willen internetten en het op een Netbook willen laten draaien? Of voor zakelijk gebruikers? Zou een Mac-gebruiker die net is overgestapt, Chrome willen gebruiken? Deze eerste versie lijkt mij voorlopig meer geschikt voor de Netbook-gebruikers. En nee, als Mac-gebruiker zou ik nog niet willen overstappen. Voor zakelijk gebruikers zal de authenticatie in de cloud bovendien een issue blijven, zeker voor grote bedrijven.
Ten aanzien van het derde punt, Google's 'program files', wat je normaal in Windows of Mac OS ziet, zijn bekende diensten zoals Gmail en Calendar. Is dit een meerwaarde ten opzichte van andere besturingssystemen of niet? Op het eerste gezicht niet, want gebruikers kunnen ook al Google-diensten gebruiken met Windows of Mac. Dus, gaat Google speciale diensten bouwen die alleen met Chrome OS zullen draaien of beter gezegd 'optimaal' zullen draaien met zijn besturingssysteem? De tijd zal het leren.
In ieder geval zijn innovaties en nieuwe ideeën altijd welkom en als de browser de desktop wordt, dan is Google de 'war of browsers' zeker op een interessante manier begonnen.
@Gast. Niet helemaal waar: 1 password plus een mobiele telefoonnummer. Maar dat is even niet het punt dat ik probeerde te maken…
@Gast:
Er hoeft maar 1 persoon DigiD te hacken (van buiten of van binnenuit) en je krijgt me toch – in een klap – een toegang tot van alles en nog wat.
Single Signon Solutions hebben ook nadelen 😉
Opvallend veel Google managers reageren op de diverse negatieve uilatingen; je haalt ze er zo uit.
Of is het soms de Nederlandse afdeling van de CIA?
Gezien kort geleden hebben we nogal goede contacten in Europees verband met deze holding: was Brussel niet accoord met inzage bankafschrijvingen door de CIA?
Dan zullen we binnekort onze bank-afschrijvingen ook wel op Google kunnen vinden, toch?
In hoeverre je Chrome zult gaan gebruiken is helemaal afhankelijk van hoe je nu je computer gebruikt.
Indien je alleen maar gebruik maakt van webdiensten (mail, news, af en toe een documentje enz.) dan is Chrome een uitstekend alternatief. Geen gehannes met lokaal onderhoud. Geen kans op dataverlies (ik neem aan dat Google zijn servers backupped) enzovoort.
In hoeverre cloud diensten de toekomst zijn voor de zakelijke markt is een heel andere discussie. Ik zie daar zeker een grote toekomst, maar die discussie ga ik hier niet voeren. Feit is wel dat voor cloud diensten een OS gebaseerd op een browser het ultieme werkstation is.
Een computer met Chrome OS moet ook niet gezien worden als vervanger van de PC. De afkorting PC staat voor Personal Computer en dat is nu juist niet de bedoeling. Er is helemaal niks persoonlijks meer aan de machine op zich, maar wel aan de data en diensten die achter je login hangen. Kom je bij een andere Chrome machine dan heb je je eigen Personal omgeving weer tot je beschikking. Het Personal platform is verhuisd van de computer naar het web. Grote kans dat er voorlopig nog een heleboel zaken zullen blijven die niet op de cloud draaien, maar dat wordt steeds minder nu de webtechnologiën en bandbreedte zich steeds verder ontwikkelen.