Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft naast Ordina ook Logica, BT, Atos Origin, Capgemini en Sogeti aangetrokken als it-dienstverleners. Het zijn mantelpartners voor de percelen ict-exploitatie en systeemontwikkeling. Het derde perceel van de grote aanbesteding, de makelaarsfunctie, is nog niet afgerond. Het CJIB verwacht de komende vijf jaar voor 85 miljoen euro aan ict-diensten te moeten inhuren.
De aanbesteding van ict-diensten die het CJIB dit jaar uitschreef, bestaat uit drie percelen: exploitatie, systeemontwikkeling (inhuur en projecten) en een makelaarsfunctie. Voor het eerste perceel (exploitatie) heeft de uitvoeringsorganisatie Logica, Ordina en BT geselecteerd. De geraamde waarde voor dit perceel de komende vijf jaar is vijftien miljoen euro.
Als mantelpartijen van het tweede perceel (ontwikkeling) zijn Atos Origin, Capgemini, Logica, Ordina en Sogeti gekozen. CJIB denkt in de periode 2010-2014 voor zestig miljoen euro aan opdrachten weg te zetten.
Het derde perceel, de makelaarsfunctie, is nog niet gegund. De omvang hiervan is tien miljoen euro.
Afvalller
Het CJIB werkt al met voorkeursleveranciers die na een aanbesteding zijn geselecteerd. Dat zijn Atos Origin, BT, Capgemini, Centric, Logica en Sogeti. De raamcontracten met deze partijen lopen eind 2009 af. Ten opzichte van de nieuwe selectie is Centric afgevallen en Ordina nieuwkomer, tenzij Centric nog het makelaarsperceel wint.
Bij de ict-afdeling van het CJIB werken bijna driehonderd man: 94 voltijdsarbeidsplaatsen bij de eenheid ICT Exploitatie (beheer functies) en 180 bij de eenheid ICT Ontwikkeling en projecten (inclusief projectleiders en business consultants).
De uitvoeringsorganisatie met ruim duizend medewerkers, voorziet dat het de komende jaren veel hulp van marktpartijen nodig heeft door de vernieuwing van de informatiehuishouding. Het CJIB krijgt er steeds meer (innings)taken bij, ook voor andere overheden dan het ministerie van Justitie. Hierdoor moeten de ict-organisatie en de interne processen worden aangepast om alle taken efficiënt te kunnen blijven verwerken
Leuk, komen de boetes nog sneller op de mat 🙁
Ach….. Allemaal miljoenen bedrijven die de MKB-ers uitknijpen op de tarieven. Ik snap werkelijk niet de NL overheid hieraan blijft meewerken. Op de verschillende bijeenkomsten, zoals “Stop de Crisis” in Den Haag, werd door oa minister Van der Hoeven gezegd dat juist in het MKB meer verwacht mocht worden door de overheid. Hier blijkt toch weer het tegenover gestelde. Ik hoop dat het CJIB via het makelaars perceel (“maar” 20% van de hele aanbesteding) het MKB echt de kans krijgt om te laten zien waar de meeste specialisten zitten: MKB en ZZP-ers.
@Sander
… zucht! Specialisten werken overal, toch?
@ Sander…
Echt onzin. Miljoenen bedrijven zijn ook begonnen als MKB. En de tijden dat miljoenen bedrijven blikken consultants en developers opentrokken en bij een klant naar binnen wierpen is ook al lang niet meer aan de orde. Survival of the fittest geldt binnen grote bedrijven ook.
Ik heb zelf ook het genoegen gehad de onderliggende aanbestedingsstukken te mogen bestuderen.
Het viel mij op dat er niet gezocht werd naar partnerships maar naar bedrijven die gewoon uurtje Factuurtje handjes konde leveren.
De contractuele voorwaarden waren zoals je van een incasso bureau mag verwachten erg goed dichtgetimmerd voor het CJIB zelf en legde alle verantwoording bij de opdrachtnemer op het onredelijke af.
Ik wens de gegunde partijen veel suc6, laten we hopen op een lange, waardevolle relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
CJIB, van harte het is jullie weer gelukt de “supermarkten”onder de ICT bedrijven te selecteren.
MKB-ers, treur niet olifanten doen het nou eenmaal graag met olifanten, daar hebben wij kleintjes nog even niets te zoeken.
@ Frans: Klopt
@ Frank: Mijn discussie is dat de overheid heeft gezegd en beloofd juist binnen het MKB extra te investeren, wat ik nog steeds niet terug zie in aktie. Wat Rob zegt zie je niet alleen bij het CJIB, maar binnen alle overheden. Dit was “vroeger” echt wel anders, Frank.
Als je in 5 jaar voor 85 miljoen gaat inhuren, is het dan onderhand niet goedkoper een eigen IT afdeling op te zetten?
Die grote bedrijven lachen zich rot, de € en $ tekentjes verschijnen al weer in hun ogen.
@PaVaKe, zou je denken ware het niet dat de overheid een track record heeft van mislukte IT projecten.
Daarnaast is het voor overheden makkelijker om leveranciers aan te sturen (die kun je de meest onredelijke voorwaarden als ARVODI opleggen) dan eigen personeel met ambtenaren CAO. Wat dat betreft beschikt het CJIB over de juiste zelfkennis
@Vincent
ik ben het deels met je eens. Echter, genoemde partijen en de overheden hebben ook een aardig track record als het gaat om mislukte projecten en projecten die enigszins tot zwaar over budget gaan….
Kijkend naar lange termijn (onderhoud) lijkt het me daarom nog steeds verstandig e.e.a. aan kennis binnenshuis te regelen