Ruim 80 procent van de grote ondernemingen wil voorlopig niet investeren in cloud computing of cloud storage. De belangrijkste reden daarvoor is dat ze zich zorgen maken over de beveiliging van hun applicaties en gegevens. Dat blijkt uit onderzoek van Forrester onder 2204 ict-managers van ondernemingen met meer dan duizend werknemers in Amerika, Canada, Engeland, Frankrijk en Duitsland.
Uit het Forresterrapport, met de naam The State of Emerging Enterprises Hardware 2009 to 2010, blijkt dat 82 procent van de ondernemingen het consolideren van datacenters, en het consolideren en virtualiseren van servers, als hun belangrijkste prioriteit op het gebied van infastructuur beschouwen. Slechts 23 procent van de ondernemingen geeft prioriteit aan het bouwen van een privécloud. Nog lager ligt de belangstelling voor externe clouds. Slechts 18 procent van de onderzochte ondernemingen vindt het belangrijk om externe opslag of rekencapaciteit in te kopen.
Cloud computing
3 procent van de ondernemingen neemt op dit moment rekencapaciteit af op gehoste virtuele servers waarbij ze betalen naar gebruik. 4 procent wil dat binnen een jaar doen, 5 procent op een later moment. 44 procent heeft wel interesse, maar geen plannen om te investeren in cloud computing. 41 procent heeft helemaal geen interesse.
De belangrijkste reden waarmee deze laatste groep hun desinteresse verklaart, is dat ze zich zorgen maken over beveiligings- en privacyaspecten: 49 procent noemt dit als reden. 46 procent vindt cloudoplossingen nog te onvolwassen en 39 procent denkt zelf goedkoper servers te kunnen draaien.
Cloud storage
Eveneens 3 procent van de ondernemingen neemt op dit moment opslagcapaciteit af binnen de cloud waarbij ze betalen naar gebruik. 2 procent wil dat binnen een jaar doen, 5 procent op een later moment. 44 procent heeft wel interesse, maar geen plannen om te investeren in cloud storage. 43 procent heeft helemaal geen interesse.
De belangrijkste reden die deze laatste groep voor hun desinteresse geeft, is dat ze zich zorgen maken over beveiliging van hun data: 60 procent noemt deze reden. 53 procent denkt zelf goedkoper een opslagomgeving te kunnen inrichten en onderhouden.
De kop boven het artikel klopt niet met de inhoud. In het artikel staat dat ondernemers zich zorgen maken. De meeste ondernemers kunnen ook nog niet concluderen dat ‘de cloud’ onveilig is, aangezien ze er nog weinig of geen ervaring mee hebben. De uitdaging voor de leveranciers van deze technologie is dus om de veiligheid en betrouwbaarheid aan te tonen.
Een interessante vraag zou kunnen zijn of bedrijven denken dat zij zelf beter in staat zijn hun gegevens te beveiligen dan gespecialiseerde professionele datacentra??
@gast.. Je draait het verhaal om. Natuurlijk is het maar de vraag of gegevens intern veiliger zijn dan in de Cloud. Maar waar het om gaat is wat de Cloud er aan doet om aan te tonen dat de gegevens daar veilig zijn. Neem de gemiddelde online backup dienst. An sich een leuke Cloud service , die ook nog eens relatief goedkoop is. Maar als je aan de leverancier gaat vragen of je zijn beveiligings architectuur mag inzien, krijg je nul op het rekest. Meestal is het antwoord ‘We gebruiken versleuteling en het datacenter is veilig’, maar een audit laten uitvoeren mag je niet. Dus je moet er maar van uit gaan dat het klopt. Ondernemers hebben een hekel aan ‘er van uit gaan’. Ook jij moest er maar van uit gaan dat je pinpas veilig was, totdat banken schoorvoetend toegaven dat er mee geskimmed kon worden. Zolang Cloud-dienstverleners niet openheid geven hoe hun Cloud beveiligd is, en toestaan dat ze extern geaudit worden, zal dit een heikel punt blijven. Vooral als je onderneming privacy-gevoelige gegevens bewaard, welke je volgens de wet altijd verantwoordelijk voor blijft, ook al staat die buiten de deur. Ik vraag me af hoe je kan aantonen dat je gegevens volgens de wet bewaard worden, als je niet eens weet waar ze staan.
De Cloud is natuurlijk een metafoor. De metafoor kan voor van alles staan, voor publieke SaaS oplossingen tot en met private IaaS (Infrastructure as a Service) omgevingen. Als de vraag veel specifieker gesteld zou zijn, over de private IaaS cloud bijvoorbeeld, zou de uitkomst een ander beeld laten zien. Welke ondernemer gelooft nog niet in de veiligheid en voordelen van private schaalbare op internet-technologie gebaseerde omgevingen (van IBM, HP,VCE, enz.) in veilige datacenters. De discussie over de De Cloud zal op deze manier nog wel even duren en de onderzoeksbureau’s zijn daarmee voorlopig niet brodeloos.
Cloud computing heeft alles met een delivery of consumption model te maken. Hierbij gaat het om een evolutie van het als service aanbieding of afnemen van IT diensten. Deze diensten hebben een aantal karakteristieken zoals flexibelere prijs, schaalbaarheid en standaardisatie. Deze kunnen net zo secuur zijn als traditionele IT. Om aan deze karakteristieken van cloud computing te voldoen wordt er gebruik gemaakt van consolidatie, standaardisatie, virtualisatie en automation samen met service management (processen, organisatie, tools & governance). Dit alles is niet nieuw en daarbij voegt cloud alleen maar het delivery model toe via inter of intranet. Hieraan kun je ook zien dat het eenvoudig is om iets een cloud service te noemen. Een goede implementatie benodigd ervaring op alle gebieden van optimalisatie en service integratie. Het ontbreken van deze ervaring creert dezelfde uitdagingen als veel bedrijven ervaren met het invoeren van SOA.
Veel succes in de cloud
Zomaar even wat vragen die bij me opkomen als ik dit artikel lees:
– Wil ik als R&D centrum de broncode en de designdocumenten van mijn nieuwste ontwikkelingen wel buiten de deur hosten?
– Op basis waarvan stelt men dat men in een gespecialiseerd professioneel datacentrum de data beter zou kunnen beheren en beveiligen dan dat wij zelf kunnen? Wellicht hebben wij ook wel hele goede storage- en security specialisten in huis
– Best leuk zo’n cloud, maar als ik met een paar honderd man tegelijk bij m’n spullen wil, liefst interactief, is de performance dan ook nog acceptabel? Ons huidige LAN heeft er al moeite genoeg mee. En als ik met een link van een paar honderd MB de cloud moet verbinden, zal daar ook een aardig prijskaartje aanhangen
Kortom…..zoals alle oplossingen, is ook het gebruik van clouds maatwerk. Voor de één zal het de perfecte oplossing zijn, voor de ander een brug te ver
De titel van het artikel raakt de kern.. maar niet helemaal. Het is namelijk de mening van ondernemers en niet van ondernemingen. Ondernemingen zijn dan wel een rechtspersoon maar die hebben geen mening. Alleen werkelijke personen hebben een mening.
De ondernemers hebben een beeld van cloud computing. Of dit precies het juiste (technische) beeld is is nog maar de vraag. Ik weet zeker dat de meeste ondernemers geen idee hebben wat daadwerkelijk de technische invulling is. En dat is aan de ene kant jammer, maar de andere kant logisch. Een ondernemer houdt zich met de business bezig en niet met techniek (behalve als hun business de techniek is).
De vraag is meer de waarde die de ondernemer aan zijn gegevens hecht. Als dit voor hem van grote waarde is, zal er anders gekeken worden dan als het voor hem geen waarde heeft. Neem bijvoorbeeld een bank of verzekering, die “leven” van hun gegevens. Als ze de gegevens kwijt zijn is het over en uit.
En doen die alles in eigen beheer? Deels wel deels niet. Ze gebruiken diensten, infrastructuur en rekenkracht voor hun automatiseringssystemen van derde partijen. Hun data en operationele systemen hebben ze meestal juist NIET in eigen cyber centers staan, omdat het beheren van een cyber center niet hun core business is en dit overlaten aan bedrijven wie daar wel als hun core business hebben. Tenslotte is continuiteit van deze systemen essentieel.
En of de functionaliteit die dergelijke bedrijven in eigen beheer hebben of uit de “cloud” halen is puur een afweging van risico’s.
Terugkomend op “the cloud”. Voor ondernemers van kleine en middelgrote bedrijven is “the cloud” inderdaad iets ongrijpbaars en dat schrikt ze af. Ook de benaming is niet gelukkig gekozen eigenlijk. “The cloud” is een “wolk” waarin vanalles gebeurt. En juist dat van alles is iets waar menig ondernemer het niet op heeft.
Wanneer je direct duidelijk en concreet aangeeft dat er functionaliteit beschikbaar die voor de ondernemer waardevol is, deze alleen voor deze ondernemer beschikbaar is, echter dat de benodigde rekenkracht die daarvoor nodig is wordt toegewezen op het moment dat nodig is, zal de ondernemer dat eerder accepteren.
Zeker als je kan aantonen dat de veiligheid van hun gegevens gewaarborgd is (rondleiding in een cyber center bevoorbeeld, zodat ze goed gevoel krijgen), certificering van belangrijk beveiligings instanties en het bedrijf dan de diensten aanbiedt een zeer goede reputatie heeft of een groot eigen belang heeft dat het goed moet gaan, omdat anders zijn reputatie en geloofwaardigheid zal verliezen in de markt.
En wat de ondernemers werkelijk interreseert is hoe deze “cloud” hun core business helpt. Dat is de vraag die de ondernemers hebben. Computers en systemen zijn een hulpmiddel om de business van de ondernemer zo effectief mogelijk te laten verlopen. Of dat nu uit de “cloud” komt of desnoods de postduif; als het de ondernemer helpt om zijn onderneming zo effectief mogelijk te laten werken is hij voor welke oplossing dan ook geïnterreseerd.