Hoewel hardwareleveringen nog de grootste activiteit van Imtech ICT zijn, richt de automatiseerder zijn pijlen in Nederland op software en diensten. Daar valt groei te halen. Het bedrijf wil op termijn af van het pure dozen schuiven. In andere landen blijft Imtech ICT vanwege de schaalgrootte nog wel actief als wederverkoper.
Infrastructuur, de hardwareleveringen, is de grootste activiteit van Imtech ICT (40/45 procent); software en diensten zijn bij elkaar goed voor 55/60 procent van de omzet. ‘Onze groei komt vooral uit software en diensten", zegt Edwin Prinsen, directeur Imtech ICT Nederland. ‘De hardwarevolumes per opdracht worden kleiner. Het gaat hier voor een deel om de handelsactiviteiten die voortkomen uit Imtech ICT Brocom, een overname uit 2003.’
Het puur dozen schuiven: daar willen we in Nederland op termijn van af, stelt hij. ‘Dit soort handelsactiviteiten levert te weinig op. Er zit geen toegevoegde waarde in.’ Imtech blijft nog wel apparatuur regelen voor klanten als onderdeel van de dienstverlening, maar het zal zich niet meer inschrijven voor grote hardwareaanbestedingen. ‘Het afbouwen zal geleidelijk gaan. We hebben niet de intentie om de handelstak te verkopen.’ Overigens geldt deze terugtrekking niet voor andere landen. In Duitsland blijft het bedrijf bijvoorbeeld nog actief als wederverkoper, omdat daar mede door de schaalgrootte, nog forse omzetten behaald kunnen worden.
Uitbesteding
Wat Imtech bedoelt met een dienst met toegevoegde waarde is bijvoorbeeld uitbesteding. ‘Dat bieden we sinds een jaar of vier aan: het overnemen van desktop- en telefoniebeheer. We richten ons op de grootzakelijke markt. Klanten willen rust en betrouwbaarheid op ict-gebied. Met dit soort werkzaamheden zit je toch dichter op het hart van de klanten en kun je een langetermijnrelatie opbouwen met de mogelijkheid om ook andere diensten te slijten.’ Hij doelt op Zuwe Hofpoort: dit Woerdens ziekenhuis heeft een groot van zijn ict-beheer aan Imtech uitbesteedt.
Krimpen
Op het vlak van de zakelijke oplossingen heeft Imtech een aantal smaken in huis. In Europa is het partner van IBM en Microsoft. De combinatie IBM en de business intelligence software van Cognos scoort goed, net als ‘social software’ van Lotus en Sharepoint. Qua erp-pakketten (erp: enterprise resource planning) volgt Imtech de strategie van Microsoft met Dynamics NAV. Tijn van Dommelen, directeur Imtech ICT Europa: ‘In Duitsland en Oostenrijk draaien veel klanten op SAP. Dat laten we zo, maar we hebben er geen groeiplannen voor.’ Datzelfde geldt voor de klanten met Infor ERP LX-klanten, een op IBM leest geschoeid erp-softwarepakket, en in breder verband de AS/400 (IBM iSeries)-klantenkring. ‘Het zijn krimpende markten’, stelt Van Dommelen, ‘maar het betreft waardevolle klanten aan wie we ook andere producten en diensten trachten te leveren.’