Staatssecretaris Frank Heemskerk wil ‘een extra impuls geven’ aan het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV). Dat zei hij gisteren naar aanleiding van de presentatie van de belangrijkste cijfers uit de NOiV-monitor, een jaarlijks terugkerend onderzoek om de voortgang van de realisatie van het Actieplan NOiV te meten. Uit de steekproef onder overheden bleek dat weliswaar 72 procent van de ict-verantwoordelijken leveranciers-onafhankelijkheid belangrijk tot zeer belangrijk vindt, maar slechts 37 procent dat ook vindt van het gebruik van open source software.
Heemskerk: ‘Meer dan de helft van de overheden voelt zich niet senang bij het toepassen van open standaarden en open source software. Er is nu nog een gebrek aan veranderingsbereidheid bij overheidsorganisaties, maar dat moet er wel komen. Dat is voor mij een reden om een extra impuls te geven aan het actieplan.'
Heemskerk wil daarom zijn ‘collegavakministers' rechtstreeks aanspreken, zoals die van onderwijs en gezondheidszorg. Het succes van het actieplan hangt namelijk volgens de staatssecretaris ‘ook af van de afspraken met uitvoerings- en koepelorganisaties.' Daarnaast moet programmabureau NOiV zich actief richten op een ‘aantal heel grote rijksprojecten', zodat die ‘compliant worden met het overheidsbeleid.'
Overleg met ‘gesloten’ leveranciers
Heemskerk vraagt het programmabureau NOiV daarnaast de samenwerking tussen overheden en softwareleveranciers van gesloten software te ‘faciliteren'. Eerder verweten drie grote leveranciers van gesloten software NOiV dat het programmabureau zou weigeren om met hen samen te werken, onder andere voor de ontwikkeling van open standaarden.
Arjen Kamphuis, in 2002 initiator van de motie Vendrik, stelde daarop dat deze bedrijven het aan zichzelf te wijten hebben dat NOiV hen niet als partner ziet bij het stimuleren van open standaarden. Daarop nodigde Heemskerk alle discussiepartners uit om te overleggen over de manier waarop Nederlandse leveranciers van 'gesloten' bedrijfssoftware het regeringsbeleid op het gebied van open source software en open standaarden het best kunnen ondersteunen.
Ambassadeur moet zich richten op bestuurders
Frans Nauta, die in november door Economische Zaken tot ambassadeur werd benoemd van het actieplan, krijgt van Heemskerk de opdracht om zich vooral op bestuurders te richten in zijn ambassadeurswerk. Heemskerk: ‘Hoewel op dat niveau niet altijd technische kennis aanwezig is, moeten we niet alleen ict'ers, maar vooral ook bestuurders opzoeken.'
NOiV-monitor
De NOiV-monitor wordt elk jaar uitgevoerd, om de voortgang van de realisatie van het Actieplan NOiV te meten. Dit jaar werden 486 ict-verantwoordelijken benaderd bij ministeries, uitvoeringsorganisaties, gemeenten, provincies en waterschappen. Daarvan reageerden er 147. Van de ministeries reageerde honderd procent, van de gemeentes een kwart van de benaderde ict-verantwoordelijken.
Uit het onderzoek bleek dat weliswaar 72 procent van de respondenten leveranciersonafhankelijk belangrijk tot zeer belangrijk vindt, maar slechts 37 procent dat ook vindt over het gebruik van open source software. Van de ondervraagden erkent 94 procent het belang van interoperabiliteit, en 89 procent vindt het belangrijk tot zeer belangrijk dat open standaarden worden gebruikt.
Van de respondenten kent 99 procent het Actieplan NOiV. Vorig jaar was dat nog 64 procent. 30 procent gebruikt open source software inmiddels op desktops, 68 procent voor infrastructuur en 49 procent voor beheer. Daarnaast geeft 59 procent van de respondenten aan dat ze concrete plannen hebben voor het meer gebruiken van open source software.
Waarom een organisatie gaan dwingen om de stap naar open source te maken? Open source klinkt ideaal om een paar centen aan licentiekosten te besparen, op de lange termijn zal dit echter een veelvoud aan beheerskosten met zich meebrengen. Standaard apps is ruim voldoende kennis van in de markt, en deze kennis is goedkoop in te kopen. Met specifieke kennis heb je het over hele andere bedragen. Ben zelf in de ICT werkzaam bij de overheid en vindt het een hele “niet-slimme” actie van een idealist. Ben benieuwd of staatsecretaris Heemskerk thuis MSOffice gebruikt, of OpenOffice.. voor verdere argumenten mag hij natuurlijk altijd contact opnemen..
Hiermee wordt des te meer duidelijk gemaakt dat de invoering van Open Source / Open Standaarden een grote wijzingen vergt in de denkwijzen van vele betrokkenen in het ict werkveld. Mijns inziens is dit vraagstuk te classificeren als een taaie en unieke opgave.
Het zou fijn zijn als de early adopters van dergelijke oplossingen hun Best Practices met elkaar in een kennisbank of discussieforum konden delen.
Moet de overheid hobbyen met Open Source?
En moet iemand van het niveau van een Staatssecretaris hieraan tijd besteden? Treurig…
Naast de bestuurders is er nog een belangrijke doelgroep en dat is de Ondernemingsraad. De OR adviseert bij belangrijke investeringen en kan negatief adviseren als niet wordt voldaan aan de NOiV-richtlijnen. Zie http://www.OrenICT.nl
>> Open source klinkt ideaal om een paar centen aan
>> licentiekosten te besparen, op de lange termijn zal
>> dit echter een veelvoud aan beheerskosten met zich
>> meebrengen.
Onzin, niet meer dan FUD. Met open source betaal je voor beheer, bij closed source betaal je voor licentie + beheer. Deze rekensom zegt alleen helemaal niets over de totale kosten, deze rekensom zegt niets over het aantal uren beheer, de kosten per uur en de kosten voor een licentie. Dat zal per product verschillen.
Dus om hier nu te doen voorkomen alsof open source duurder is, dat zegt meer over de rekenkunsten van de boodschapper dan over de kosten van een pakket.
Je hebt een probleem, zoekt een oplossing, binnen het budget en je wilt niet aan handen en voeten zijn gebonden aan een partij. Dat zijn zaken waarop je een pakket selecteert, je gaat niet selecteren op basis van FUD. Of wel dan?
“Moet de overheid hobbyen met Open Source?”
Stimuleren: ja.
“En moet iemand van het niveau van een Staatssecretaris hieraan tijd besteden? Treurig…”
Wat mij betreft kan ’t niveau niet hoog genoeg zijn. De premier van NL of de premier van de EU, bijvoorbeeld. Die mag van mij best persoonlijk op komen voor Open Standaarden en Open Source.
@John:
Het is al treurig genoeg dat bijna iedereen MS-Office gebruikt. Als je dat als argument gebruikt om te zeggen dat je niet kunt overstappen: dan zou je dus nooit kunnen overstappen van een marktleidende partij.
Dat open source per definitie hogere beheer(s)kosten met zich zou meebrengen is onjuist. Uit de praktijk blijkt dat vooral ‘gevestigde’ open source software zoals verschillende distributies van Linux, JBoss, Apache, Ingres, Zimbra etc. meestal leiden tot LAGERE beheer(s)kosten ten opzichte van closed source tegenhangers. Migraties zorgen vaker voor problemen, maar wie een migratie van Lotus Notes naar Exchange/SharePoint heeft meegemaakt, zal met mij eens zijn dat closed source naar closed source net zoveel hoofdbrekens oplevert.
Best practices voor open source? Waarom denk je dat grote multinationals voor hun meest bedrijfskritieke toepassingen dikwijls kiezen voor open source oplossingen? Open source is niet alleen voor hobbyisten, maar juist professionele organisaties zouden serieus moeten kijken naar open source.
Mike Chung (KPMG)
@nico
Jammer dat gesloten software als professioneel wordt beschouwd en open software niet.
Over de kwaliteit van linux, apache, mysql heb ik (professional met 20 jaar ervaring) niet te klagen. Ik denk dat bijvoorbeeld de commerciele internet information server van MicroSoft slechter is dan de apache webserver.
@John
Wat is er mis met openoffice? Door C’t getest bleek ‘hobby’ open office niet slechter dan de ‘professionele’ MSOffice. Allebei hadden ze fouten en eigenaardigheden.
Op dit moment zijn al die windows professionals de nieuwe windows 7 aan het installeren. Want Vista bleek toch niet zo goed. Hopelijk werkt de overige gesloten software daarmee samen of het is wachten tot daarvan weer de nieuwe versie komt.
Eigenlijk is het vreemd dat “professionals” zoals John en Nico zich op de site van Computable begeven. De “hobbyisten” van VNU Media maken tenslotte ook gebruik van open source, o.a. Apache. Zie de headers in je http-request, kun je het zelf controleren.
😉