Vergeleken met andere werknemers hadden leidinggevenden dit jaar te maken met de grootste salarisdaling. Dat komt vooral door een daling van de bonussen, zegt senior consultant Loek Bosman van beloningsonderzoeksbureau Hay Group. Vooral in de ict zouden werkgevers hard hebben ingegrepen als het gaat om beloning. Toch zouden werkgevers hun beleid voor prestatiebeloning moeten verbeteren.
Bosman doet zijn uitspraken naar aanleiding van het jaarlijkse Compensation Report waarin het onderzoeksbureau beloningsgegevens van 216.000 werknemers van 255 Nederlandse bedrijven vastlegt.
Gemiddeld zou de bonus van de executive er 10 procent op achteruit gegaan zijn. Ongeveer 90 procent van deze werknemers heeft het extra geld ook daadwerkelijk ontvangen. Personeelsleden die een lagere functie bekleden, ontvingen eveneens minder geld: hun bonus daalde met 2 procent. Toch mogen zij niet klagen: salarisverwerker ADP liet in november van dit jaar weten dat ict’ers gemiddeld de hoogste beloning van de Nederlandse beroepsbevolking krijgen.
Individuele prestatie
Volgens Bosman moeten werkgevers de prestatiebeloning volgend jaar efficiënter toepassen. ‘Hoewel variabele inkomens steeds meer worden gekoppeld aan de individuele prestatie, zien we mindere resultaten hierin nog onvoldoende terug’, stelt hij.
De consultant denkt dat werkgevers die beter kijken naar individuele prestaties een grotere kans hebben succesvol uit de financiële crisis te komen. ‘Zo houd je ook het toptalent in huis. Als je minder geld te besteden hebt aan loonsverhogingen, dan is het nog belangrijker om dat geld te besteden aan de mensen die de onderneming het hardst nodig heeft.’
Uitzonderingspositie
Over het algemeen merken de onderzoekers van Hay Group dat het effect van de crisis op de salarissen nog maar beperkt zichtbaar is. Vorig jaar ontvingen werknemers een salarisverhoging van 3,9 procent, maar dit jaar was dat nog maar 3,1 procent. Dat zou vooral komen doordat werkgevers liever besparen op loonkosten dan op het aannemen van personeel. Toch is de echte rem op de salarisgroei pas vanaf 2010 te zien, aldus de analisten.
Bosman: ‘Bij de ict-gebruikers zoals banken, verzekeraars en industriële bedrijven, zullen de ict’ers hun uitzonderingspositie steeds meer verliezen en meer in de pas gaan lopen met de rest van het personeel. Bij de ict-leveranciers zal het variabele deel van de beloning belangrijker worden.’