Werkgevers zijn nog lang niet overtuigd van het nut van flexibel werken. Dat zeggen onderzoekers van het platform voor de informatiesamenleving ECP-EPN. Driekwart van de werknemers zou flexibel kunnen werken, maar slechts een kwart daarvan zou dat ook daadwerkelijk doen. De analisten publiceerden hun bevindingen in het rapport Werk in Balans 2009.
Volgens de onderzoekers, die 2500 Nederlandse werknemers ondervroegen, zijn werkgevers aantrekkelijker als zij zich inlaten met het nieuwe werken. 60 procent van de werknemers vindt een bedrijf dat flexibel werkt aantrekkelijker dan werkgevers die daarvan niets willen weten, aldus de gegevens in het rapport.
Traditioneel kantoor
‘Technische belemmeringen om flexibel te kunnen werken, zijn verdwenen’, zeggen de onderzoekers. ‘Internet, inloggen op bedrijfsnetwerken, mobiel breedband en elektronische agenda’s maken het mogelijk een groot deel van het werk te doen zonder het traditionele kantoor en op tijden die mensen zelf kiezen.’
Toch zou flexibel werken nog lang niet overal gebruikelijk zijn. Daar komt volgens ECP-EPN verandering in. De arbeidsmarkt die over een paar jaar weer krapper wordt en de belangstelling voor productiviteit zouden daarvoor zorgen.
Kwestie van tijd
Ook onderzoekers van het Leefritme Kenniscentrum concludeerden dat het slechts een kwestie van tijd is voordat leidinggevenden massaal overschakelen op het nieuwe werken. Slechts een derde van de managers zou geloven dat thuiswerken voor meer productiviteit zorgt. Volgens het kenniscentrum komt dat doordat ict-beslissers zichzelf als referentiekader nemen. De manager die zelf op afstand productief werkt, zou verwachten dat dit voor het overige personeel óók mogelijk is.
Ict-dienstverlener Capgemini schakelde deze zomer over op flexibel werken. Zo kunnen werknemers gebruikmaken van vergaderruimtes die zijn verspreid door het hele land. Zij kunnen deze zogeheten ‘meeting points’ gebruiken voor bijvoorbeeld workshops, vergaderingen en beoordelingsgesprekken.