Afgelopen week deed zich een interessant fenomeen voor tijdens een raadsvergadering in de gemeente Nijmegen. Het resultaat van de avond was dat het College van ‘het Havanna aan de Waal’ viel, na een ruzie over de ozb-stijging in 2010. De SP, Groenlinks én het college van B en W hielden vast aan een ozb-groei van 5 procent voor huizenbezitters, de PvdA wilde niet verder gaan dan 0,5 procent.
Terwijl je als bezoeker op de publieke tribune of thuis achter je pc live de formele raadsvergadering kon volgen, verliep via twitter een parallelle discussie tussen de raadsleden. Een oplettende journalist van De Gelderlander heeft de opmerkingen van die raadsleden opgetekend en verwerkt in een journalistiek verslag van de avond. Heel bijzonder maar ook niet zonder risico. Terwijl de woordvoerder van een politieke partij zijn zegje doet, kletsen op hetzelfde moment zijn collega's, achter zijn rug, er lustig digitaal op los en het is ook nog door iedereen te volgen.
Het mag dan risico's geven, maar volgens mij is dit de oplossing om de politiek weer wat leuker te maken. Menige commissies heeft zijn tanden stukgebeten op de opdracht om raadvergaderingen compacter en boeiender te maken. Politieke markten, spreekbeperkingen, alles werd uit de kast gehaald om de volksvertegenwoordigers kort en krachtig hun boodschap te laten vertellen en vooral niet alles nog eens over te doen wat je voorganger heeft gezegd. En dan hebben we het niet over de raadsleden die stug hun standpunt blijven oplezen omdat ze een week bezig zijn geweest met de voorbereiding terwijl op de raadsvergadering er hele nieuwe informatie aan de orde komt.
Twitter is de ultieme oplossing om raadsleden die zich niet aan hun spreektijd houden de mond te snoeren. Ik hoor het de voorzitter al zeggen: 'Wil de geachte afgevaardigde zich houden aan de 140 tekens in plaats van de zeven minuten spreektijd'. De notulist kan wat anders gaan doen, want alle reacties worden door de vingervlugge raadsleden zelf digitaal vastgelegd. Dat levert wel even 478 notulisten aan formatie op over het land verspreid (gemeenten, waterschappen provincies). Wie zegt dat de overheid niet voorop loopt met digitale toepassingen?
Als het maar snel en hip is. Dat telt. Dat het ook oppervlakkig en onbetrouwbaar is maakt kennelijk niet uit.
In Almere twitteren we er tijdens saaie debatten er ook lustig op los. Heb echter nog geen gevoelige informatie voorbij zien komen helaas. Ook een aantal ambtenaren doen er aan mee.
Marcel
fractieass. Leefbaar Almere
Geeft ook een mooi inzicht in welke raadsleden, ambtenaren en bestuurders echt bezig zijn met hun taak: besturen en vooral ook inwoners serieus nemen. Misschien een goed idee om een Twitter-rapport bij te houden van ieders eigen gemeente, als input voor de verkiezingen in maart. Kijken wie wint – en wie zijn oude streken (veel beloven, weinig doen) doorzet op Twitter en daardoor de verkiezingen wint.
Doe dan Wave, dan kun je ook nog editen in het resultaaat. 30 discussies in 1 document, inclusief foto’s en filmpjes en google-resultaten, helemaal te hip snel.
Idd als je het dan via Google Wave doet is het document gelijk waardevol en kan bewaard worden! Wellicht iets om dit soort twitter streams te intergreren in Wave 😉
Politiek bestaat uit keuzes maken en verantwoording afleggen. Sommige mensen vinden het interessant om dat proces te volgen. Zeker als ze er zelf niet bij aanwezig kunnen zijn. Kortom, mooi en snel medium.
E�n van de grootste ergernissen tijdens vergaderingen: mensen die met andere dingen bezig zijn dan de vergadering zelf.
Volgens mij valt twitteren daar ook onder.
De mensen zijn zo druk bezig met de tweets te maken dat ze vergeten waar de vergadering zelf om gaat; ergo, ze missen sommige punten omdat ze de vorige opmerking nog in 140 karakters aan het proberen te proppen zijn.
Helemaal eens met PaVaKe. Blijkbaaar zijn raadsvergaderingen zo saai of zo voorspelbaar dat iedereen andere dingen zit te doen dan te luisteren. En laat luisteren nu toch al iets moeilijks zijn in de politiek. Ik zie in dit verband twitteren als een blijkbaar toegestaan electrisch spelletje tijdens de raadsvergaderingen.