High availability is de laatste tijd een veelgebruikte term als importantie-indicator voor de it-systemen waarmee we werken. ‘Zij uit de lucht, wij uit de lucht’, luidt het credo binnen veel bedrijven.
In de praktijk komt het thema bij organisaties echter pas op de agenda als het in de praktijk eens catastrofaal is misgelopen of er vanuit wet- en regelgeving sancties staan op dataverlies of onbereikbaarheid. Het is een beetje zoals in het verleden met antivirus en firewalls werd omgegaan. Beide middelen maken echter inmiddels al lange tijd deel uit van de standaarduitrusting van een infrastructuur.
Hetzelfde zal gelden voor producten rondom high availability. Er zijn echter vele oplossingen op dit vlak en de markt is versplinterd, door verschillende definities en benaderingen van beschikbaarheid. Zo zijn virtualisatie en clustering bekende voorbeelden van oplossingen voor hoge beschikbaarheid, met elk hun eigen karakteristieken.
Al deze zaken zijn redenen om af te zien van realisatie. In mijn ogen hoeft het allemaal niet heel complex te zijn en zou een HA-oplossing aan drie zaken moeten voldoen. Dat zijn éénmaal aanschaffen, éénmaal instellen en vervolgens handen af! Zulke toepassingen moeten op de achtergrond draaien en niet teveel tijd eisen van de it-beheerders, dus in hoge mate geautomatiseerd kunnen draaien.
Hieraan wil ik als criterium toevoegen dat de oplossing gecentreerd moet zijn rond beschikbaarheid, want daarmee maak je eindgebruikers én beheerders een stuk blijer. In de praktijk is beschikbaarheid echter veelal ingericht volgens het ‘herstel het nadat het kapot ging’-principe. Er wordt geback-upt, gerepliceerd en gerecovered dat het een lust is, met als gevolg dat bij een calamiteit de it-afdeling overuren maakt en de eindgebruikers duimen draaien. Bij deze oplossingen staat databescherming centraal, niet data én applicatie!
Applicatie-‘aware’ oplossingen kunnen helpen bij beschikbaarheid versus herstel. Onderzoek van Freeform Dynamics toont aan dat ruim 90 procent van alle downtime ontstaat door gebruikersfouten in de applicatie of fouten in de configuratie of het change management van de applicatie. Door de applicatielaag in de gaten te houden en (automatisch) in te grijpen, ontstaat er een directe correlatie tussen HA en de productiviteit van werknemers. Helaas hebben nog niet veel bedrijven hun infrastructuur op deze manier ingericht. Een kans voor u, wellicht?
Erik Veen, regional manager Neverfail