De brief waarin ict-leverancier IBM schreef dat de indeling van de werkweek opnieuw onder de loep genomen wordt, laat de ict'er niet koud. Dat blijkt uit reacties op Computables berichtgeving. Zo vermoeden sommige ict'ers dat de werkgever niet geïnteresseerd is in het welzijn van het personeel. Daar is IBM's hr-manager Myriam Nijhout niet blij mee. ‘Dit raakt mij in mijn ziel.'
IBM's IT delivery executive Jan van Groningen liet een deel van de werknemers onlangs weten dat de mogelijkheid om wekelijks vier dagen van negen uur te werken, op de schop gaat. De regeling zou ongunstig zijn voor de inzetbaarheid en de bereikbaarheid van werknemers die zich bezighouden met het ABN Amro-account.
Ict'ers die de berichtgeving daarover lazen, reageerden verontwaardigd. De aanpassing zou laten zien dat werkgevers niet geïnteresseerd zijn in de balans tussen werk en privé. Ook vindt een deel van de reageerders het vreemd dat een bedrijf dat zich profileert als flexibele werkgever, deze regeling terugdraait. ‘IBM is tien jaar geleden begonnen met flexibel werken', schrijft ‘Werner'. ‘Nu werkt het opeens niet meer. Dat vind ik een vreemde manier van conclusies trekken.'
Planningen
Volgens hr-manager Nijhout begrijpt Werner de situatie verkeerd. Het bedrijf zou nog altijd overtuigd zijn van het nut van flexibel werken en dat beleid ook niet willen afschaffen. Echter, voordat de medewerkers van ABN Amro werden geoutsourced naar IBM, hadden zij een contract van vier keer negen uur. IBM biedt die regeling niet. Bovendien zou flexibel werken nu eenmaal niet voor alle functies geschikt zijn, waaronder die van de ict'ers die voor de bank werken.
Nijhout: ‘Zij zijn verantwoordelijk voor de it-implementatie. Dat kunnen zij natuurlijk niet vanuit huis doen.' Daar komt bij dat een groot deel van de IBM'ers die voorheen een contract van ABN Amro hadden, hun vrije dag op vrijdag plannen. ‘Daardoor krijgen we de planningen niet meer rond', zegt de hr-manager. ‘We gaan nu kijken hoe we de werktijden beter kunnen indelen.'
Oplossing
De komende tijd gaat de werkgever samen met betrokken werknemers een oplossing bedenken. Dat gebeurt voor elke medewerker afzonderlijk. ‘Iedereen krijgt ruimschoots de tijd een oplossing te bedenken voor bijvoorbeeld kinderopvang', aldus de personeelsmanager. ‘Dat regel je nu eenmaal niet binnen een week.'
De werkgever zou inmiddels 'met 99 procent van het personeel' tot een oplossing gekomen zijn. Voor het resterende deel trekt de werkgever desnoods extra geld uit. ‘We zouden extra mensen kunnen inhuren, maar ik denk niet dat dat nodig is', zegt ze. De hr-manager benadrukt dat de werkgever nog altijd geïnteresseerd is in het welzijn van personeel: ‘Het raakt me in mijn ziel als mensen denken dat we op een slechte manier met onze medewerkers omgaan.'
Om maar met een bekende voetbaltrainer te beginnen: Zijn zij nu zo … of ben ik nu zo … 🙂
Wel jammer dat men niet is ingegaan op het bezuinigingsaspect.
Ben wel nieuwsgierig naar het aantal dat voor een 32-urige werkweek heeft gekozen. Hoeveelheid werk zal niet veel minder zijn dan t.o.v. een 36-urige werkweek.
ik begrijp alleen niet wat een te kort aan resources op vrijdag te maken heeft met wel/geen 36-uur werken. Is een plannings-issue. Geef dan niet iedereen vrij op vrijdag. Standaard werkweek bestaat toch uit 5 dgn?
IBM heeft ook nog veel oudere IBM’ers die zeer veel vrijedagen en atv genieten, deze hebben die mensen verworven tijdens een voor 2k bezuinigingsronde, ze zijn destijds minder zijn gaan werken voor minder salaris, en dit is toen er een aan mensen was, weer opgelost door die mensen weer meer salaris/vrijdagen te geven, zodat ze weer meer inzetbaar waren.
Dus twee punten, (1) doe ook bij deze groep de voorstellen, en (2) IBM is altijd bezig met het zoveel mogelijk recht trekken van voorwaarden en beloningen, om hiermee verschillen tussen werknemers te beperken. Want dit geeft wrijving op termijn, sommige gaan er van glimmen, maar vanuit corp zal het gezien worden als een discrepantie en dat kan natuurlijk niet. Kortom je weet al je wordt overgenomen door een SI, dat je een keuze kan maken en dat het tijd is voor een reset. Die moet je op dat moment maken, en zorgen dat je er zo goed mogelijk uitkomt.
Die oud abn/amro mensen kunnen gewoon op hun strepen gaan staan verwijzend naar de wet ‘overgang van onderneming’.
Dat verandert niet zomaar na een paar jaar.
Ook hier weer een combinatie van drogredenen en een falende organisatie. Juist doordat de mensen 4×9 uur werken ben je als organisatie beter bereikbaar. Het enige wat je moet doen is de vrije dag beter plannen. Dus niet allemaal op vrijdag maar 1/5 op vrijdag, 1/5 op donderdag etc. Dit is een planningsprobleem dat op de verkeerde wijze wordt opgelost. Geen creativiteit, denken oude paradigma’s en geen oog hebben voor de mogelijkheden
Organisaties zijn altijd bezig met veranderen. Ze passen zich aan aan de gewijzigde omgeving. IBM is daar altijd vrij actief in geweest. Wat er nu gebeurt is in ieder geval minder erg dan de botte bijl “in de goede oude tijd”. Voor wie het niet meer weet: decennia terug stond IBM voor I’ve Been Moved.
Opnieuw onzin zo te lezen. De belangrijkste aanleiding zijn voormalige werknemers van ABN Amro die toen al een 4×9 contract hadden en nu nog steeds voor die bank aan het werk zijn.
Verder is er natuurlijk geen enkele belemmering, behalve moedwillig bedachte, om regelmatig tot vaak vanuit thuis IT-werk op afstand te doen. En behalve de standaard belemmering dat de manager de medewerker in het oog wil kunnen houden wegens gebrek aan vertrouwen en eigen management vaardigheden.
KOrt en goped wordt je als medewerker voor de keus gesteld de eenzijdig opgelegde contractwijziging te accepteren of de eenzijdig opgelegde contractwijziging te accepteren.
Mister IBM
Er zal altijd een verschil van inzicht blijven tussen werknemers en werkgevers. Waar werkgevers voor het geld gaan zullen werknemers naar een ballans gaan. Waar het meestal wringt is bij overnames. Wel bij een overname zou je ook de privileges van de werknemer over moeten nemen. Als dit tot uitzonderlijke verschillen tussen de weknemers komt kunnen die verschillen over een aantal jaren verminderen. Echter die werknemer die daardoor achteruit gaat in zijn of haar verworvenheden zou je op een andere mannier moeten compenseren. Bedenk goed dat bij een overname de weknemer vaak voor blok gezet wordt om mee te verhuizen en vaak zonder zijn of haar inmenging naar een ander bedrijf gedwongen wordt.
O gossie, die luie ABN’ers moeten bij het commerciele IBM nu echt gaan werken. Geen 4 x 8 uur (lijkt 9 uur) meer, maar gewoon 40 uur 5 dagen per week. Erg he. Je hypotheek voordeel al kwijt. En nu je uren-luxe. Welkom in de echte wereld.
Moet niet al te moeilijk zijn om te zorgen dat je ook op vrijdag voldoende bezetting hebt. Myriam moet zich eens verdiepen in IT en Telecom. Mijn team (geen IBM of ABN) is uitstekend in staat om op afstand te werken mbv een VPN verbinding. En bij nood aan de man is 95% van de mensen flexibel genoeg om buiten de vaste werktijden langs te komen. Moeten de onderlinge verhoudingen uiteraard niet verstoord zijn. En flexibiliteit gaat twee kanten op.
Wees gerust.Over vier, vijf jaar kapen we elkaars personeel weer weg en bieden we maximale flexibiliteit.
Flippo, welk punt wil je nou maken? Je jaloerse reactie raakt kant noch wal.
Dit is allemaal 1.0 denken.
De (inmiddels zijn we al bij) 3.0 medewerker:
– werkt hard en voor zijn/haar plezier
– is veel loyaler naar zijn/haar bedrijf dan zijn/haar manager en CXO
– is altijd (24/7) bereikbaar als het maar belangrijk genoeg is
– werkt (veel) meer dan 40 uur
– en doet dat waar het het beste uitkomt, dus ook vanuit thuis of vanuit een zonnig eiland
– weet wat z/hij waard is.