vtsPN, het gezamenlijke ict-onderdeel van de Nederlandse politiekorpsen, heeft het afgelopen jaar 350 nieuwe medewerkers geworven. Daarmee voldoet de afdeling aan de doelen die begin 2009 werden gesteld. In april gaf de organisatie nog aan dat het werven van ict'ers een moeilijke opgave was. Halverwege het jaar sloeg dat om.
'We zijn uitgeroepen tot ict-werkgever van het jaar. De jury kwalificeerde ons als een betrouwbare en solide partij met een goed hr-beleid. Dat is goede wervings-pr geweest', zegt voorzitter Edward van der Kruijk van de werkgroep Externenbeleid van de politie. Daarnaast denkt hij dat de financiële crisis ook heeft geholpen. 'Werknemers willen graag stabiliteit en denken dat bij de overheid te vinden. Uiteindelijk is het werven heel vlot gegaan. We hebben het doel al in september gehaald.'
In april 2009 vertelde communicatieadviseur Nathalie Foppen van vtsPN nog dat het voor de politie een hele opgave was om de 350 ict'ers te werven. 'Specialisten die bij ons komen werken, moeten een andere motivatie hebben dan de gemiddelde ict'er.' Zij hoopte toen dat de organisatie voordeel zou hebben bij de verslechterde economie. Uiteindelijk is dat ook gebleken.
Specialisten
De politie verwacht door het aantal interne ict'ers te verhogen, aanzienlijk minder externen in te huren. Toch betekent het behalen van het doel niet dat vtsPN geen externen meer zal gebruiken. 'Vooral voor specialistische functies blijven we afhankelijk van externe ict'ers', zegt Van der Kruijk. 'Als de geldende arbeidsvoorwaarden in een beroepsgroep niet conform de politie-cao zijn, moet je daarvoor oplossingen zoeken.'
De politie werkt eraan om het aantal externe ict'ers terug te dringen. Het doel is om in 2010 gemiddeld maandelijks nog 375 ict'ers in te huren. Dit jaar werden dat er gemiddeld nog 486. Naast het aannemen van nieuwe ict'ers, nam de politie ook andere maatregelen. Zo zette de organisatie een inhuurloket op.
Laatste berichten waren dat er 1800 eigen medewerkers zijn en ruim 1000 extern ict’ers bij Ict-organisatie vtsPN (voorziening tot samenwerking Politie Nederland) van de politie.
Ter vergelijking: de commerciele grootste ict-organisatie in NL heeft ongeveer 8000 mensen in dienst.
De ict-organisatie vtsPN (voorziening tot samenwerking Politie Nederland) wil de komende twee jaar extern 1,85 miljoen uren inhuren. De kosten van externe inhuur in 2008 waren 150,9 miljoen euro.
Gezien het grote aantal eigen mensen is externe inhuur overbodig. Er zijn veel ict-ers ontslagen, zodat je makkelijk eventuele internen kunt vervangen door goede werklozen mocht het ontbreken van expertise een reden zijn. Dan blijven er nog een paar externe over die je kortstondig nodig hebt voor hele specifieke kennis.
Doordat de overheid de komende jaren zal moeten bezuinigen ligt hier een makkelijk alternatief.
@Peter, je denkt alsof de ontslagen als werkeloos te boek staan. De goede worden ergens anders ingezet of vinden snel weer werk bij een andere werkgever. Soms willen of mogen ze zelfs niet meer intern naar dezelfde opdrachtgever gaan, heb je daar weleens aangedacht ?.
Ben daar een jaar geleden ook eens op gesprek geweest en ik vond het een aanfluiting. Een HR manager/consultant die een riedeltje deed, in een half uur stond ik weer buiten en ik zou binnen enkele dagen iets horen. Na 4 weken zelf maar gebeld en toen kreeg ik het antwoord “oh ja het stond vandaag op mijn lijst je te bellen”. FAIL.
Zo zie je die onderzoeken “beste werkgever” stellen echt niks voor.
Red Hat is onveilig, deze software is samen met onder andere de Amerikaanse inlichtingen dienst NSA ontwikkeld. De sateliet testen kwamen vermoedelijk van de Israelisch. VTSPN zal door gebruik van Red Hat de inkijk in het Nederlandse politie systeem openen voor onbevoegde derden, met een grote kans dat vertrouwelijk informatie weg lekt naar buitenlandse inlichtingen diensten. Dit gebeurd reeds ook al met Verint Systems, welke op de Nederlandse telefoon taps worden geplaats om afteluisteren.