Het uitbesteden van kleinere softwareprojecten naar een ander land is voor het mkb potentieel zeer interessant. Veel midden- en kleinbedrijven ontwikkelen zelf geen software en hebben ook niet aan de lopende band websites of custom (web-)applicaties nodig. In feite net zoals we maar een paar keer in ons leven een huis kopen. Voor deze bedrijven kan een zogenaamde outsourcemakelaar een uitkomst zijn.
Iedereen die weleens een huis heeft gekocht, weet dat dat uiteindelijk emotie is. Niet alleen omdat het gaat om het 'gevoel' dat je erbij moet hebben, maar ook omdat je wegens kennisgebrek de keuze niet puur op rationele gronden kán maken. Ook in het bedrijfsleven komt dit natuurlijk veel voor. Zelden wordt pas een beslissing genomen als alle feiten voorhanden zijn. Als dat al mogelijk is.
Maar je wilt natuurlijk wel zo zeker mogelijk zijn. Veel mensen nemen daarom een aankoopmakelaar in de hand. Die weet de huizen te vinden, kan een huis op zijn merites beoordelen en onderhandelt over de prijs. De makelaar is thuis in wet- en regelgeving en kan zorgen dat jij valkuilen vermijdt. Deze analogie kan heel sterk doorgetrokken worden naar het outsourcen van softwareprojecten. Zeker voor mkb-organisaties die geen permanent partnerschap met een Indiase gigant nodig hebben.
Voor mij blijft het de vraag in welk stadium van volwassenheid outsourcing voor het mkb nu is. Zijn we als industrie een 'commodity' of zijn we nog nauwelijks volwassen? Hoe dan ook, er is bij iedere potentiële outsourcer een sterke behoefte aan een vertrouwd adres. Iemand die de lokale markt in Oost-Europa of Azië kent, iemand die een groot lokaal netwerk heeft, die kan onderhandelen met lokale freelancers en verbindingsofficier kan zijn in geval van cultuurverschillen. Iemand die ook volgend jaar nog de telefoon opneemt. Want freelancers kan je natuurlijk ook via internet vinden, maar je bestelt ook geen huis via een linkje op een site.
Ook aan de aanbodkant heeft het 'makelaarsmodel' potentie. Dat wil zeggen, een bedrijf dat zelf geen software levert, maar intensief bemiddelt tussen vraag en aanbod. Dit gaat veel verder dan simpelweg consultancy en lijkt sterk op die makelaarsrol. Dit drukt de kosten aan aanbodzijde en past helemaal in de flexbilisering en vernetwerking van de 21ste eeuw.
Slechte vergelijking, het uitbesteden van een softwareproject en het aankopen van een huis zijn niet met elkaar vergelijkbaar. Voor het laten bouwen van een huis naar eigen idee, heb je tenslotte geen makelaar nodig. Ja, wellicht voor het aankopen van de grond, maar niet voor het bepalen waar bv. de rioolaansluiting moet komen of welke kozijnen je wilt hebben.
Een makelaar kan twee partijen samenbrengen, maar het succesvol opleveren van de gewenste software, dat is echt hele andere kost. Daar zijn hele andere kwaliteiten voor nodig, een makelaar is tenslotte geen bouwtechnisch ingenieur of architect. Voor kant & klare software zijn er mogelijkheden maar voor zelfbouw? Ik zie voornamelijk valkuilen.
Fraude bij outsourcing company in India.
Satyam Managers in Fraud Bought Property.
http://www.theoutsourceblog.com/2009/11/satyam-managers-in-fraud-bought-property/