Toen tien jaar geleden datacenters vol kwamen te staan met honderden losse servertjes en een enkele applicatie erop was al snel duidelijk dat dit beheersmatig niet in de hand te houden was. Destijds was het zo snel mogelijk uitrollen van de applicatie het hoogste doel, gedreven door het businessgroeiklimaat destijds. Aan het einde van die groeispurt was er behoefte aan het beter gebruikmaken van de beschikbare capaciteit. Applicaties werden samen geveegd en op een, soms grotere, gestandaardiseerde server geplaatst. Beter beheersbaar tegen lagere kosten, maar wel een complexe klus. Zeker het optimaliseren voor meerdere 'workloads' is niet eenvoudig. Het eindresultaat was één kopie van een OS met een groot aantal applicaties.
Aangemoedigd door een recessie en de nieuwe technologische richting van de hardware, multi cores, waarvan we waarschijnlijk nog maar aan het begin staan, is virtualisatie de nieuwe consolidatietrend. Virtualisatie is in essentie het los koppelen van de hardware en software, of wel een volgende poging daar toe. Er blijft echter vaak nog steeds een een-op-een relatie, serverhardware en serversoftware. Zeker als het 'stateful' software betreft zoals databases. Of beter gezegd een een-op-N relatie. Eén hardwareplatform met hypervisor, met daarop meerdere kopieën van het OS en daarin de applicaties of desktops. Het grote voordeel EN nadeel van virtualisatie is dat er geen directe connectie meer is van het operating system en de hardware. Het voordeel is dat het verplaatsen van de OS instance dus mogelijk wordt. Het nadeel is dat er dus minder optimalisatie van het OS en hardware mogelijk is. Denk aan het sturen van belangrijke processen op bepaalde cpu's en bijbehorend geheugen en IO interfaces. Een ander nadeel, mijns inziens, is dat er bij sommige virtualisatieoplossingen per virtual host een kopie van een operating system nodig is, met al het bijbehorende beheer. Lijdt dit straks weer tot een consolidatieslag in virtualisatie?
Misschien wel, en ik zie rol zie ik weg gelegd voor cloud computing. Mijns inziens is de grootste winst te halen door het los koppelen van de applicatielaag en de OS-laag. Dit is ook meteen een flink stuk complexer dan het los koppelen van het OS en de hardware. Virtualisatie zorgde voor andere, meestal hogere, belasting op host OS en/of hypervisor en de systeemhardware, daardoor limitaties en bottlenecks worden gevonden die eerst niet zichtbaar waren. Hiervoor komen langzaam oplossingen, zoals het geschikt maken van de netwerkstack voor verdere virtualisatie in Solaris via project 'Crossbow'. Ik denk dat de stappen die nodig zijn om de beloften van cloud computing generiek waar te maken complex en ingrijpend zullen zijn. Het gaat nog jaren duren voordat het gemeengoed zal zijn en het gemiddelde bedrijf een applicatie invoert door er eentje toe te voegen aan een private cloud. De grote winst van cloud computing is mijns inzien het bereiken van consolidatie en virtualisatie in één keer.
“… en ik zie een rol weggelegd voor cloud computing. Mijns inziens is de grootste winst te halen door het loskoppelen van de applicatielaag en de OS-laag. Dit is ook meteen een flink stuk complexer dan het loskoppelen van het OS en de hardware.”
Dat loskoppelen van de applicatielaag en de OS-laag is toch applicatievirtualisatie? En daar is zeker winst te behalen. Echter, cloud computing platformen als Microsoft Azure, Google Apps Engine en Force.com geven juist meer – in plaats van minder – binding tussen de applicatielaag en het onderliggende platform. Toegegeven, cloud computing heeft veel verschillende gezichten, het is dus maar net hoe je er naar kijkt.
Ik begrijp niet goed wat deze opinie ons nu verteld ?
allereerst vind ik het goed dat er opinies geschreven worden en het makkelijk is om hier commentaar op te geven dan ze zelf te schrijven. maar….
Ik ben het eens met de reactie van bert bouwhuis dat het loskoppelen van de applicatie van het os applicatie virtualisatie is. Cloud computing is een andere manier van aanbieden van de applicatie en heeft niet zozeer met het loskoppelen van de applicatie te maken. Wat denk ik bedoeld wordt met dit artikel dat het uiteraard handig is als alle applicaties uit de cloud komen en deze allemaal idealiter web applicaties of een soort van gestreamde applicatie is die onafhankelijk van os of hardware kan draaien.
Ik merk steeds meer dat ieder zijn of haar eigen definitie heeft van cloud computing.
In de opinie wordt echter vergeten dat dit voor elke applicatie anders kan zijn. Een web applicatie kan bijvoorbeeld van de public cloud komen zoals amazon of een microsoft dienst of bv exact online. Maar een eigen geschreven maatwerk applicatie kan bijvoorbeeld gehost worden bij een provider maar kan ook goed in de eigen private cloud (datacenter) draaien.
Het was denk ik zinvol geweest om een stuk in dit artikel op te nemen wat je bedoeld met cloud computing en wat volgens jou de definitie is. en dat er verschillende “smaken” cloud computing zijn zoals private,public en een “hosted” en wat de voor en nadelen zijn van deze “smaken”
Ook bij cloud computing zal het erom gaan welke applicaties een organisatie in de cloud wil plaatsen ,en wat is de wens en eis van de organisatie. Wil je je eigen geschreven maatwerk applicatie die erg belangrijk voor je is in een public of hosted cloud en hoe ga je dit regelen ?.
Ik ben wel van mening dat cloud computing redelijk snel geadopteerd zal gaan worden, zeker door het mkb omdat deze vaker meer generiekere en kleinere set van applicaties draaien.
Verder kun je op dit moment niet zomaar amazon, google en microsoft azure in één zucht noemen omdat er momenteel erg veel verschil zit in deze aanbieders.
Als we namelijk deze modellen naast elkaar leggen dan zul je zien dat er een wesenlijk verschil in zit met ieder hun voor en nadeel.
Google appegine en windows azure kunnen we zien als een compleet “platform als een service” maar amazon kan dat op dit moment nog niet. Het verschil tussen deze smaken is helaas moeilijk weer te geven in een reactie.