Nu Windows 7 op 22 oktober 2009 officieel is gelanceerd, stelt menigeen zich de vraag of het verstandig is om naar dit kersverse besturingssysteem over te stappen. Niet verrassend, volgens Microsoft is Windows 7 het beste clientbesturingssysteem dat ze ooit heeft uitgebracht en is het stukken beter dan Windows Vista (hier had een overbodige grap kunnen staan…). De ‘geluiden' over Windows 7 zijn positief en menig recensent is enthousiast. De meeste organisaties hebben Windows Vista, terecht, overgeslagen. Medio 2009 werkte ruim 85 procent nog steeds met Windows XP. De meeste organisaties zullen, als ze niet naar Apple's OS X of een Linux-variant migreren, de overstap naar Windows 7 vroeg of laat wel maken. De vraag is dus niet of maar wanneer. Nu, of is het verstandiger om nog even te wachten? De volgende tien overwegingen helpen je om deze vraag voor je eigen situatie te beantwoorden.
1. Business case
Wat zijn de business drivers, de voor jou relevante voordelen die Windows 7 zou opleveren? Onderzoek eerst of deze niet ingevuld kunnen worden met het bestaande (Windows XP) platform. Veel features die standaard in Windows 7 worden geleverd, worden ook voor Windows XP als aparte downloads beschikbaar gesteld. Hoewel veel veranderingen en verbeteringen in Windows 7 handig, bruikbaar en nuttig kunnen zijn, moet de business case vooral ook de kortetermijnplanning rechtvaardigen. Is de noodzaak voor de nieuwe functies zó hoog dat je een migratie niet meer uit kunt stellen?
Business drivers die wél kunnen pleiten voor een snelle invoering van Windows 7, zijn bijvoorbeeld:
– Voorop willen/moeten lopen in ict-ontwikkelingen.
– Dringende behoefte aan snelheidsverbetering van het filesharing-protocol, bijvoorbeeld voor wan- en vpn-verbindingen (SMB 2.0).
– Noodzaak voor een 64 bit-versie van het OS, de 64 bit-versie van Windows XP heeft een slechte reputatie.
– Oem-licenties in gebruik voor de huidige Windows XP-installaties (belangrijk bij uitbreiding van het aantal licenties).
Bedrijven die Windows XP gebruiken op basis van een oem-licentie hebben nog tot 22 mei 2011, óf tot het uitbrengen van het eerste Service Pack voor Windows 7, het recht op een ‘downgrade' naar XP. Microsoft zal er dus alles aan doen om dit Service Pack zo snel mogelijk beschikbaar te stellen. De eerste bètaversie wordt nog in 2009 verwacht en de RTM (release to manufacturing) is gepland voor het najaar van 2010, maar dat zou dus wel eens eerder kunnen worden. Vanaf dat moment zul je het aantal XP-licenties niet meer kunnen uitbreiden en zul je voor nieuwe machines toch op Windows 7 over moeten stappen. Alleen als je een volumeovereenkomst hebt gesloten, blijf je het recht houden om een eerdere versie te blijven gebruiken en heb je wat dat betreft geen stok achter de deur. Je loopt wel de kans dat er voor nieuwe hardware geen Windows XP-drivers meer worden gemaakt.
2. (B)leeding edge
Wanneer je vooroploopt bij het introduceren van een nieuw besturingssysteem, loop je de kans om als eerste tegen bugs, beveiligingsproblemen, kinderziektes of migratie-issues aan te lopen. Door te wachten, kun je profiteren van de evaringen van ‘early adaptors'. De meeste ‘major releases' van de voorgangers van Windows 7 hebben ook last gehad van een sputterende start. Van ervaring leert men dus, zal ik maar zeggen. Hoewel dat met Windows 7 niet per se het geval hoeft te zijn, blijft de kans aanwezig. Waarom zou het nu opeens anders zijn dan voorheen?
3. Hardwareondersteuning
Niet alle hardwareleveranciers bieden vroegtijdige driverondersteuning voor Windows 7. Ondanks de uitgebreide hardwareondersteuning van Windows 7 bestaat de kans dat je tegen problemen aanloopt, waardoor bepaalde computersystemen en/of randapparatuur niet of slechts gedeeltelijk met Windows 7 werkt. Drivers die voor Windows Vista geschreven zijn, werken mogelijk in Windows 7 maar bieden geen garantie. Met het verschijnen van Service Pack 1 zal het aantal drivers aanzienlijk toenemen en zullen meer leveranciers productondersteuning bieden met ‘native' Windows 7-drivers.
4. Applicatiecompatibiliteit
Iets dergelijks geldt ook voor applicatiecompatibiliteit. Windows 7 biedt voor applicaties compatibiliteitsfuncties zoals Windows XP Mode, Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V) of de Application Compatibility Toolkit. Door nog even met een migratie te wachten zal de applicatieondersteuning op Windows 7 door Microsoft en de applicatieleveranciers verbeterd zijn. Als de huidige applicaties gevirtualiseerd zijn, is de kans groot dat deze (soms met kleine aanpassingen) gewoon in Windows 7 kunnen werken.
Toch komt het regelmatig voor dat de upgrade naar een nieuw operating system, al dan niet gedwongen, leidt tot een upgrade van applicaties. Het kan zijn dat de oude versie prima werkt onder XP, maar voor Windows 7 een upgrade noodzakelijk is, en die zijn niet altijd gratis. Het kan leiden tot een sneeuwbaleffect: de upgrade van het ene pakket dwingt je een ander pakket te vernieuwen, en dat maakt het weer noodzakelijk om… etc. Goede planning vooraf is dus essentieel.
5. Economische crisis
Organisaties zitten hier uiteraard verschillend in, maar iedereen heeft op dit moment met de crisis te maken. Het is de vraag of het verstandig is om juist op dit moment (veel) geld te investeren in een clientbesturingssysteem. Aan de andere kant kan het juist heel slim zijn om de onvermijdelijke onrust die de upgrade veroorzaakt te nemen nu de werkdruk minder groot is, dan straks als de business weer aantrekt.
6. Windows XP SP3 heeft verlengde ondersteuning tot 8 april 2014
De algemene ondersteuning voor Windows XP SP3 is op 14 april 2009 verlopen. Microsoft heeft de zogenaamde verlengde ondersteuningsfase (Extended Support Phase: zonder gratis technische ondersteuning, garantie en ontwerpaanpassingen) voor Windows XP SP3 doorgetrokken tot 8 april 2014. Dit betekent dat er voor de meeste klanten in de komende vijf jaar niets aan de ondersteuning voor Windows XP verandert. Windows XP heeft het stadium bereikt dat ondersteuning op ‘non security hotfixes' (Extended Hotfix Support) heel zeldzaam nodig is. Voor de meeste organisaties is het dan ook niet nodig om uitgebreide ondersteuningscontracten aan te kopen. In Tabel 1 zijn de lifecycle-fases van het ondersteuningsbeleid uiteengezet.
7. Thuis oefenen
Veel gebruikers zullen Windows 7 op korte termijn op hun privécomputer thuis installeren. Wanneer ze enthousiast worden, zullen ze na verloop van tijd zelf komen vragen wanneer Windows 7 ook op kantoor wordt geïmplementeerd. Het mes snijdt dan aan twee kanten: de gebruikers creëren zelf draagvlak voor een migratieproject en door de ervaring die ze thuis opdoen, wennen ze alvast aan de nieuwe interface en features van Windows 7.
8. Beveiligingsrisico's
Microsoft claimt dat de beveiliging in Windows 7 sterk is verbeterd. Er zijn veel aanpassingen en toevoegingen in de beveiliging, bijvoorbeeld in User Account Control, Bitlocker en het Windows Filtering Platform (WFP). Daarnaast zijn er nieuwe features zoals Direct Access, standaard ondersteuning voor biometrische apparatuur, Applocker en Bitlocker To Go toegevoegd.
De beveiliging van Windows 7 moet zich wel nog bewijzen. Hackers zien een nieuw Microsoft-OS als een uitdaging. Geduld kan ook op het beveiligingsvlak een schone zaak zijn.
9. Evaluatie Desktop Delivery-model
Het is verstandig om, als dat nog niet is gebeurd, vóór de introductie van Windows 7 jouw ‘Desktop Delivery-model' kritisch te evalueren. Desktop Delivery is de methode waarmee nieuwe of gewijzigde besturingssystemen en applicaties bij gebruikers worden geleverd. Met technieken als VDI (virtual desktop infrastructure), shared services (terminal services), applicatievirtualisatie, client hypervisors, etc., kan het Desktop Delivery-model wellicht veel efficiënter. Windows 7 kan dan beter tegelijkertijd met de introductie van de nieuwe Desktop Delivery-methode geïntroduceerd worden.
Deze nieuwe technieken vereisen een andere aanpak voor het distribueren van het OS en applicaties dan ‘conventionele technieken'. Als je Windows 7 vooraf introduceert en pas daarna een Desktop Delivery-traject opstart, is de kans groot dat je dubbel werk moet doen.
10. Back-end
Verschillende nieuwe Windows 7 mogelijkheden werken alleen in combinatie met Windows Server 2008 R2. De bekendste hiervan zijn: SMB 2.0, DirectAccess, BranchCache, ReadOnly DFS en Applocker. Als je van plan bent om over te stappen naar Windows Server 2008, kun je overwegen om dat vóór de introductie van Windows 7 te doen. Windows Server 2008 heeft inmiddels al een voldoende volwassenheidsniveau bereikt. Door de back-end infrastructuur vooraf op orde te brengen, kunnen alle gewenste Windows 7voorzieningen bij de introductie van het nieuwe client-OS meteen worden gebruikt.
Go/no-go?
Windows 7 is een goed besturingssysteem en een vooruitgang ten opzichte van de vorige versies. Toch moet elke organisatie voor zichzelf nagaan of nú wel het juiste moment is om de migratie te starten. Hoeveel kwaad kan het om er nog eens even mee te wachten? Er kunnen goede redenen zijn om nu over te gaan, maar veel organisaties zullen tot de conclusie komen dat ze een migratie beter nog even kunnen uitstellen. Wie binnen anderhalf jaar zijn clienthardware moet vervangen, kan dáár beter op wachten.
Hoewel updates en patches nu veel frequenter beschikbaar worden gesteld, zal het in de meeste gevallen lonend zijn om minimaal te wachten totdat het eerste Service Pack verschenen is. Laat je er niet van weerhouden om Windows 7 te testen en te evalueren. Profiteer van de wachttijd en zorg dat de infrastructuur klaar is om Windows 7 te verwelkomen!
In de businesscase dient ook de vraag gesteld te worden of overgang naar webbased werken tot de mogelijkheden behoord. De investering in vervangingsapparatuur en kan dan nog jaren worden uitgesteld en de upgrade na W7 hoeft dan niet eens overwogen te worden.
@Nick
In de toekomst zullen bedrijfsapplicaties steeds meer een rol spelen. Alleen als je verplicht bent om Internet Explorer te gebruiken, dan heb je een reden om Windows te blijven gebruiken.
Een webapplicatie die alleen met Internet Explorer zou ik links laten liggen.
Heel goed overzichtsartikel.
allereerst vind ik dit een goed artikel. en ik kan niets anders zeggen dan dat ik mij erbij aansluit.
eerst business case rechtvaardigen en de migratie niet als doel op zich maken.
wel dient overwogen te worden of een andere oplossing zoals open source als besturingssysteem ook een oplossing is.
verder dient niet uit het oog verloren te worden dat het uiteindelijk ook om de applicaties gaat en sommige applicatie leveranciers een kortere ondersteuning hebben dan 2014 voor windows xp.
verder ben ik van mening dat applicatie virtualisatie kan helpen bij het migreren naar een nieuw besturingssysteem.
(mits de applicatie natuurlijk compatible is met dat besturingssysteem, ook applicatie virtualisatie is geen wondermiddel en maakt uiteindelijk gewoon gebruik van de onderliggende laag).
Alleen vraag ik mij wel eens af hoe je dit wilt bewerkstelligen als je plotseling naar open source wilt of een ander platform en je applicatie virtualisatie infrastructuur draait op microsoft ?
maar goed nu dwaal ik een beetje af van het artikel.
waar het mij wel om gaat is dat het uiteindelijk om de applicaties gaat, hoe ga je deze aanbieden.
Stian, prima artikel. Eén ding vraag ik mij af: Levert Windows 7 echt een sneller SMB 2.0 protocol? Kan je daar wat meer over schrijven of aangeven waar er meer over te vinden is, zoals compatibiliteit met SAMBA versies? Daar heb je immers een bijzondere business driver te pakken.
Nooit? Als je eenmaal geproefd hebt aan een gratis, stabiel opensource OS, waarvoor je geen nieuwe hardware hoeft aan te schaffen wil je nooit meer terug 🙂