Enige tijd geleden lanceerde het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen de website www.aed4.eu waarop alle automatische externe defibrillatoren (AED's) in Nederland in kaart worden gebracht. Volgens het ziekenhuis hebben sommige gemeenten een overzicht van de locaties van AED's, maar ontbreekt een onafhankelijk totaaloverzicht. Leveranciers werken niet mee in het verstrekken van informatie.
AED's zijn ontwikkeld om mensen die door een hartstilstand worden getroffen zo snel mogelijk te kunnen defibrilleren. Wie de hulp verleent kan het apparaat zonder medische opleiding hanteren.
In de eerste zes minuten na een hartaanval is de kans op overleving het grootst.
De website aed4.eu is een mooi voorbeeld van crowdsourcing. Hierbij maak je gebruik van een grote groep niet vooraf gespecificeerde individuen (professionals, vrijwilligers, geïnteresseerden) voor consultancy, innovatie, beleidsvorming en onderzoek. Wikipedia is daar een succesvol voorbeeld van.
Www.aed4.eu laat de afstand, contactgegevens en de route naar de dichtstbijzijnde AED zien. Particulieren en organisaties met een apparaat in huis kunnen de informatie zelf toevoegen aan de website. Vooral voor hulpverleners is het handig om in een oogopslag te zien waar de AED's in hun werkomgeving te vinden zijn. Ook hartpatiënten en mensen met een verhoogd risico kunnen veel baat hebben bij de website.
Het ziekenhuis hoopt de website op termijn uit te breiden met informatie uit heel Europa. In Nederland zijn naar schatting ruim twintigduizend AED's in gebruik. Het mooie van het systeem is dat iedereen die weet waar een AED staat deze kan plaatsen op de site.
Natuurlijk is het hartstikke mooi wanneer we met z'n allen een informatiebron kunnen verrijken. Dat gaat wat mij betreft alleen op wanneer er geen andere manieren zijn. Ik vraag me af waarom de AED-leveranciers, die deze apparaten in onderhoud hebben, de gegevens niet willen leveren. Volgens mij heb je dan al 90 procent te pakken.
Beste Heer van Vliet,
Deze week gaat een brief aan alle gemeenten en leveranciers uit met het verzoek de hun bekende data aan te leveren en naar de toekomst toe de data direct in het systeem te zetten.
Inmiddels is bekend dat in januari een collega universiteit het initiatief over zal nemen en zijn er gesprekken met partijen in India en Rusland.
Ook heeft zich een aantal fabrikanten achter ons initiatief geschaard.
Naast deze website is het ook mogelijk de locatie ter plekke te vinden met een aantal telefoons d.m.v. een reality browser. Zie verder eventueel : http://www.acutezorg.nl/acutezorg/bericht/20090621_alle_aeds_in_nederland_in_kaart
Daarnaast is de omvang waarin mensen hieraan deelnemen en data aanleveren een nieuw terrein, wat naast nieuwe inzichten ook nieuwe mogelijkheden geeft.