Voor onze jaarlijke Consultancy Guide vroegen we onze Computable-experts waarom je als bedrijf een consultant zou moeten inhuren om je te laten adviseren over storage. Frans Blankert, directeur van de Nederlandse storage-specialist E-Storage: 'Met storagevirtualisatie krijgen grote ict-gebruikers de controle terug. Deze controle ligt nu veelal bij hun leveranciers (ook wel de ´vendor lock-in´ genoemd). Met gevirtualiseerde storage-complexen ontstaat er meer keuze en zijn er minder afhankelijkheden.'
Wat is het?
Opslag en beheer van data en informatie zijn essentieel voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Aspecten die een rol spelen zijn onder andere de bewaartermijn van informatie, de toegang tot gegevens en de snelheid waarmee gegevens benaderd kunnen worden.
Moet ik hierover nadenken?
Ja, een van de belangrijkste redenen om erover na te denken is het beschermen van data. Dat wordt gedaan met back-up, disaster recovery, business continuity, data loss prevention en replicatie. Door de uitbreiding van de bedrijfsinfrastructuur neemt storage ook een steeds belangrijkere rol in.
De vraag naar nieuwe storage-technologieën en -oplossingen blijft de komende jaren toenemen. Dit komt doordat de hoeveelheid data die wordt opgeslagen nog meer groeit en er vraag is naar kostenbesparende en efficiënte opslagsystemen. Ook de huidige zakencultuur vraagt om meer storage, die altijd online opvraagbaar moet zijn. Cloud-diensten kunnen de komende jaren soelaas bieden voor de steeds maar groeiende hoeveelheid data.
Wat valt er te kiezen?
Componenten: Er is behoefte aan meer storage voor minder geld. De prijzen voor opslagcomponenten, zoals sata-disks, iscsi-, sas- en ssd-technologie, dalen. Let erop dat bij de aanschaf van meer storage-producten ook meer diensten nodig kunnen zijn. Dit is een extra kostenpost.
Systemen: De behoefte aan network attached storage (nas) en (iscsi) storage area networks (san) is blijvend, omdat hierop veel data kan worden opgeslagen en beheerd. Verder zijn betaalbare storage-oplossingen, zoals back-up/distaster recovery voor het mkb en thuiswerkers, in trek.
Archivering en content storage: Door de enorme groei van data, zoals e-mail en documenten, is het nodig dat er orde en inzicht is. Daarvoor zijn er data-archivering en oplossingen en diensten voor content storage. Dat kan worden ondersteund met deduplicatie en compressie. Paul Sijbers, storage-expert bij Capgemini, zegt dat 2010 in teken staat van hoe om te gaan met datagroei. `De belangrijkste trends in 2010 zijn het gebruik van datadeduplicatie in alle varianten en het gebruik van solid state disk (ssd) storage.'
Back-up en recovery: (Online) back-up en recovery is een noodzaak voor e-mailarchivering, compliance, replicatie en servervirtualisatie. Verder is continuous data protection (cdp) in opkomst, dat voor een supersnelle en betaalbare back-up zorgt, waardoor originele data altijd beschermd is.
Storagevirtualisatie: Frans Blankert, directeur van de Nederlandse storage-specialist E-Storage: `Storagevirtualisatie wordt belangrijker door de loskoppeling van servers en logische apparatuur. ´Hiermee krijgen grote ict-gebruikers de controle terug. Deze controle ligt nu veelal bij hun leveranciers (ook wel de ´vendor lock-in´ genoemd), bij de gekozen werkmethoden (zoals offline migraties en back-upprocessen) en bij de inrichting van systemen (LUN's, operating systems, etc.) Met gevirtualiseerde storage-complexen ontstaat er meer keuze en zijn er minder afhankelijkheden.'
SAN-management: Storage resource management (srm) en san management zijn ook belangrijk voor het beheren van diverse soorten storage-omgevingen. Met deze beheertools is het mogelijk om configuratiebeheer, troubleshooting en virtuele omgevingen van een storage-omgeving, met zowel fibre channel als iscsi, te volgen.
Diensten: Denk aan bijvoorbeeld aan managed services (online back-up), onderhoud, cloud computing, datadeduplicatie, het optimaliseren van storage-omgevingen via een assesmentonderzoek en disaster recovery. Daarnaast zijn diensten voor managed storage en cloud storage in opkomst; deze zijn kostenbesparend en steeds veiliger.
Wat is daar zo moeilijk aan?
Maak het niet moeilijker dan het al is. Er is een keuze uit tal van producten en diensten. Moeilijk is het vinden en opleiden van goed personeel en het bijhouden en testen van nieuwe technologieën die voor uw bedrijf ingezet kunnen worden. Laat storage het liefst over aan de experts binnen uw bedrijf of aan (managed) storage-dienstverleners. Onderhandel alles uit en maak goede sla´s (service level agreements) over diensten, garanties en kosten.
Wie geeft hierover advies?
AAC Cosmos
Accenture
Atos Origin
BT
Bull
Capgemini/Sogeti
Centric
Ciber
Ctac
Ernst & Young
Fujitsu
HP
IBM
Imtech ICT
Inter Access
IT Staffing
KPN/Getronics
Logica
Microsoft
NCCW
Nobel
Ordina
Pecoma
Qurius
Siemens
Simac
Tata Consultancy Services
Triple P
T-Systems
Unisys
VX Company
Selectie adviesbedrijven
Bovenstaande lijst kwam tot stand door aan de veertig grootste adviesbedrijven te vragen over welke ict-deelgebieden zij adviseren.
De selectie van de veertig grootste adviesbedrijven is uitgevoerd door Mazars Berenschot Corporate Finance. Dat gebeurde op basis van omzetgegevens van ict-bedrijven die ict-advisering als hoofdbedrijfsactiviteit hebben. Deze omzetgegevens zijn gehaald uit openbare bronnen.
Het artikel is goed, maar de lijst Wie geeft hierover advies slaat nergens op.
Als je de 40 grootste bedrijven vakjes laat aanvinken, dan kiezen ze allemaal voor alles, ook al hebben ze misschien één of geen specialist. Indien nodig kunnen ze hem nog altijd inhuren.
De echte specialisten zijn vaak kleiner en komen er in het geheel niet in voor. Getuige zijn de advertenties op dezelfde pagina net naast de lijst. Geen enkele vandeze firma’s staat in de lijst.
Waardeloos dus.
Van de bovenstaande lijst zijn er hooguit 4 die ik zou vragen waarvan er maar twee zijn waar ik een meer dan gemiddeld vertrouwen in heb.
En nee, ik werk niet bij één van die 4. 🙂